Savaş Sanatı - Lehr - 03-03-2018
SAVAŞ SANATI
Malum Hoİ4 ün yeni bir DLC ile Uzak doğudaki savaşı ele alacak olması üzerine acaba 3. oyunda Çin nasıl bir yapıya sahipti diye düşünmeden edemedim oyunu aktif oynadığım dönemde keyif vermeyeceğini düşündüğümden dolayı hiçbir zaman oynamayı düşünmediğim bu ülkeye bir şans vermek istedim ilk başta sadece inceleme amaçlı başladığım oyun gidişatı ile güzel bir AAR yazma potansiyeli ortaya koydu.
Bu deneyimim sırasında iki konu beni gerçekten üzdü, ilki benim bu zamana kadar neden bu devlet ile oynamadığım, ikincisi ise hikaye yazmaya karar verdiğimde elimde yetersiz ss olması bu yüzden oyunda geçen 2 yıllık süreci özetledikten sonra hikayeyi kaldığım yerden devam ettirmeye mecbur kalıcam.
İyi eğlenceler ...
1 Ocak 1936 itibari ile Çin'in genel durumu yıllardır süren iç karışıklıklar sonucunda merkezi hükümetin dışında Kuzeyde Komünist Çin, Xıbeı San Ma ve Shanxı özerk bölgeleri ile Japon kuklası olan Manchukuo bulunmakta aynı zamanda Kore yarım adasında, Şansi ve Mançuko arasında bulunan bölgede Japon kontrolünde bulunan bölgeler bulunmakta.Güney sınırımızda ise Yunan ve Guangxi özerk bölgeleri bulunuyor aynı zaman merkezi hükumet ve Komünist isyancılar bu bölgelerin tamamında hak talep ediyorlar.
Çin genel olarak dağlık bir bölge bu yüzden sanayi merkezleri genellikle ülkenin kuzey ve doğusunda kurulmuş durumda Pekin ve Tienjin başlıca sanayi merkezleri ve japon sınırını oluşturan nehirlerin üzerine kurulmuş durumda. Sürekli gerginlik yaşadığımız Japonya ile başlıca sınırımızda savunmanın nispeten daha kolay olduğu şehir ve dağlık bölgeler bulunuyor.
Yıllardır süren iç karışıklıklar ve ülkenin zorlu coğrafyası sonucu sanayi bölgeleri dışında kalan bölümlerde ulaşım ağı ve alt yapı acınacak durumda.
Çin ordusunun yapısına bakacak olursak 66 Piyade 40 Milis 2 Süvari Tugayı ve 2 Garnizon bulunmakta yani ordunun yaklaşık %37 si Milis Tugaylarından oluşan Tümenlerle kurulmuş durumda ve daha kötüsü hiçbir tümende destek alayı bulunmamakta dünyanın yavaş yavaş uçuruma sürüklendiği bu dönemde bu durum Çin'i gerçekten zor durumda bırakacak gibi görünüyor. Maddi yetersizliklerin dışında orduda belirli bir komuta zinciri 6 Kolordu karargahı gözükmesine rağmen bu karargahlara bağlı yalnızca 1 er tümen bulunmakta geri kalan bütün tümenler emirlerini ana karargahtan alıyor aynı zamanda Tugaylarda ciddi derecede subay eksiği bulunuyor birliklerin sadece %49 unda subay var.
Birliklerin ekipman ve subay eksikliklerinden daha vahim bir durumda komuta kademesinde yaşanıyor Generallerin büyük bir çoğunluğu alanında uzmanlaşmamış ve deneyimsiz durumda.
Hava Kuvvetleri ise tam bir facia sadece 1 avcı ve 1 Taktik bombardıman filomuz mevcut fakat pilotlarımızın tamamı eğitimsiz ve çağın çok gerisinde.
Kara ve Hava Kuvvetlerindeki sıkıntılar Deniz kuvvetleri içinde geçerli, modası geçmiş Hafif Kruvazörler den kurulu donanmamızın personeli de eğitimsiz durumda.
Savaş Sanatı - birisi43 - 03-03-2018
Hoı 3 ve hikaye görünce hikaye yazılmadan beğendim :) Sabırsızlıkla beklyorum hikayeyi.
Savaş Sanatı - Wayfear - 03-03-2018
Takip .
Savaş Sanatı - Lehr - 03-03-2018
Bende neymiş bu çin yahu diye başladım çok keyifli bir oyun olunca hikaye ye çevirmeye karar verdim
RE: Savaş Sanatı - Lehr - 03-03-2018
1936'nın ilk günü, 1.Dünya savaşında stresini atan dünya tekrar patlamaya hazır bir volkan gibi hareketlenmeye başladı bir yandan yükselen komünizm tehdidini yok etmeye çalışırken diğer yanda doğuda yükselen Japon tehdidine karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor.
Son birkaç yıldır Almanlarla ortak yürüttüğümüz ordu reformu projemiz için artık ciddi adımlar atmaya başlamanın zamanı geldi. Alman dostlarımızın gönderdiği askeri danışmanlardan von Falkenhausen e göre savaş kabiliyeti zayıf olan piyade tümenlerimizin mevcutları 2 Tugay dan 3 Tugaya çıkartılacak ve 1 adet topçu alayı eklenecek şekilde büyütülecekti, bir yandan tümenler tam gücüne ulaştırılmaya çalışılırken emir komuta zinciri zayıf olan kara kuvvetleri toplamda 64 tümenden oluşan 16 kolordu luk 3 ordu şeklinde tekrar organize edilecekti.
Hava kuvvetleri 5 sene içerisinde içinde bulunduğu kötü durumdan çıkartılmalıydı bunun için mevcut birliklere ilave 3 avcı filosu 2 taktik bombardıman filosu ve 2 yakın hava desteği filosu kurulması amaçlandı.
Donanmada ise durum diğerlerinden daha farklı gözükmekteydi Japonlar denizlerde bizden kat ve kat üstün durumdalardı bu yüzden donanmanın görevi daha küçük çaplı tutulmak zorunda kalınmıştı.
Ordu modernize edilmeye çalışılırken sanayimizin bunu besleyemeyecek durumda olduğu gün gibi ortadaydı üretim ve verimlilik konusunda önemli adımlar atılmaya karar verildi.
Askeri ve ekonomik atılımların yanı sıra siyasi gelişmelerde göstermek zorundaydık 1936'nın Mart ayında Guangxi ye Grungdong bölgesi için taleplerimizi yeniledik Guangxi de bulunan ve hükumetimizi destekleyen halkın ayaklanması sonucu Guangxi hükumeti talebimizi kabul etti ve Grungdong dan çekildi böylece güney sınırımızdaki rakibimizin deniz ile bağlantısı kesilmiş oldu.
Bu olay dışında 1936 yılı büyüme ve gelişimle sorunsuz tamamlandı.
1937 yılı itibari ile askerlik ve ekonomi yasalarında değişikliler yapılarak Ordunun eksiklerinin giderilmesi amaçlandı ilk 5 aylık periyotta piyade tümenlerinin yarısına yakını ve birkaç milis birliği mevcutları tamamlandı ve emir komuta zincirinin taslağı hazırlandı. bir buçuk sene boyunca havacılık sektöründe devam eden çalışmalar sonucunda ilk yakın hava desteği filomuzun da yapım süreci başlamış oldu. Aynı süreçte devam eden sanayi yatırımlarımız da meyvesini vermeye başladı 1937 hazıran ayı itibari ile fabrikalarımızın verimliği %100 e ulaşmış oldu.
Ne olduysa o gece oldu 7 Haziran 1937 Marco Polo köprüsünde askerlerimiz komünist isyancılar zannedelerek bir grup Japon askerine ateş açtılar ve geri dönülmez yola girmiş olduk Japonlar bu olaya çok şiddetli karşılık verdiler ve savaş ilan ederek Pekin ve Tienjin e saldırdılar.
Yaz ve son bahar boyunca Pekin, Tienjin, Yonging, Zhoulu,Yangyuan ve Laiyuan da birliklerimiz dillere destan direnişlerde bulundular bu cepheden bir sonuç çıkaramaya Japonlar 1938 başında Şansi ye de savaş ilan ederek savunmamızın sol kanadını sarmaya başladılar.
1938 Nisan ayında Şanşi Japonlar tarafından ilhak edildi bu durum sonunda sol kanadımız tehlikeli şekilde düşmana açılmış oldu Komünist Çin hakimiyetindeki bölgenin sınırında bekleyen birliklerimiz bu Japonları engellemek için Hancheng ve Lingbao ya sevk edildi.
Mayıs ayı sonunda Japon birlikleri hazırlıklarını tamamlayarak Hancheng ve Lingbao üzerine saldırılara başladı. Dağ ve nehir geçişlerinde yerlerini almış milis birliklerimiz ancak 1 hafta kadar dayanabildi ve 1 Haziran 1938 tarihinde Japon birlikleri sınırı geçerek istilaya başladı.
Ana savunma hattımızda da durum hiç iç açıcı değildi Japon bombardıman uçakları sıklıkla birliklerimizin üzerine çullanıyor askerlerimiz yer altına çekilmek zorunda kalıyordu 1 Temmuz günü Laiyuan'daki birliklerimiz Japonlar tarafından geriye atıldı.
1 Temmuzda Laiyuan ın kaybedilmesinden sonra bölgenin boşaltılması için planlar yapılması gündeme gelsede Genelkurmay tarafından reddedilerek kavrulmuş toprak stratejisine geçilmesine karar verildi Genelkurmay'ın başka planları vardı.
Kavrulmuş toprak stratejisin kabulünden sonra 1. Taktik bombardıman filosu Şanşi bölgesine lojistik saldırı emri aldı.
1 Temmuzda kaybedilen Laiyuan'ın geri alınma zamanı gelmişti 30 Temmuzda hazırlıklarını tamamlayan kuvvetlerimiz bölgedeki Japon Süvari Tümenine ağır zayiat verdirerek geri püskürttü ve bölgenin kontrolünü tekrar ele geçirdi. Bu zaferdeki bir detay Genelkurmayın iştahını epey kabartmıştı.
Kuzeyde Laiyuan geri alınsa da güneydeki Japon istilası tüm hızıyla devam ediyordu birliklerimiz pek çok cepheden geri çekilmek zorunda kalmışlardı.
Kara da durum ne kadar zorsa denizde de bir o kadar zor günler geçiriyorduk sanayimizi besleyen ham maddeleri taşıyan konvoylar Japon donanması tarafından tek tek batırılıyordu savaşın başından beri 150 ye yakın konvoy denizin dibine gönderilmişti konvoylarımızı bir nebzede olsa korumak için deniz yolu savunması doktrini doğrultusunda eskort gemiler üretmeye başladık.
1 Ağustos 1938 itibari ile ordunun genel durumu. Önceki gün kazanılan Laiyuan zaferinden sonra Genelkurmay Çin i istila eden Japon kuvvetlerini çevirmek için Hasat harekatına hazırlık yapılması için gereken emirleri yayınladı.
1 Eylül 1938 de son bir çaba ile başlayan Hasat Herakatı 22 Ekimde genel hatları ile tamamlanmış durumda. 1 Eylül'de başlayan harekat hazırlıklarında en önemi unsur 1. Taktik bombardıman filosu oldu zaten alt yapısı zayıf olan şanşi bölgesindeki ikmal merkezlerine 2 ay boyunca taarruz eden eden filo beklenilenden daha fazla zarar vererek düşmanın bütün engelleme çabalarını boşa çıkarttı Genelkurmayın daha önce defalarca incelediği Japon süvari tümenleri üzerine başlatılan yarma harekatı yanında eski Şanşi sınırında bulunan bütün Japon tümenlerine yapılan eş zamanlı taaruzlar sonunda Panikleyen Japonlar düzensiz geri çekilerek Çin içerisinde bulunan 100bin kişilik istila ordusunu kendi kaderlerine terk ettiler. Hasat harekatının şokunu atlatamayan Japonlara Aralık ayında bir daha saldıran kuvvetlerimiz Pekin bölgesinde bulunan Japon ordu karargahını ve 2 tümeni Leting de sıkıştırarak imha etti aralık sonuna kadar bölgeyi savunan birliklerimiz Japon baskısı sonucunda Pekin savunmasına dahil olmak için geri çekildi.
23 Ocak 1939 (Hikayeyi yazmaya karar verdiğim bölüm) itibari ile ordunun genel mevcudu 437bin e ulaştı.
Birliklerimizin modernizasyon çalışmaları.
Tugay ve destek alaylarımızın sayıları.
2.Bölümün sonu.
GELECEK BÖLÜM.
Savaş Sanatı - Sezar - 03-03-2018
Eline saglik. Hem Hoi3 hem de AAR daha ne olsun. Takipteyiz.
Savaş Sanatı - Adm - 03-03-2018
Takipteyim
Savaş Sanatı - Feldmarschal - 03-03-2018
Takip @Lehr her zaman yazmıyor malesef :D
Savaş Sanatı - PashaZade - 03-03-2018
Takip.
RE: Savaş Sanatı - Lehr - 05-03-2018
Eylül başında başlayan ve Aralık ayının sonlarına kadar devam eden Hasat Harekatı sonucunda ağır darbe vurduğumuz Japonlar 1939 yılı başlangıcı ile ileri harekatlarını sonlandırarak savunma durumuna geçti durumun detaylı incelemesini yapan Çin genelkurmayı Bahar aylarında başlatılacak bir harekat için hazırlıklara başladı.
Ocak ayının sonunda planın genel yapısı tamamlanarak Ejder Harekatı kod adı ile Genelkurmayın onayına sunuldu iki aşamalı saldırıdan oluşacak olan planda ilk hedef olarak belirlenen bölge Mançuko sınırı ile Moğolistan sınırı arasına yapılacak bir yarma harekatı ile düşmanın kuzey batıda bulunan bir tümenleri ile bağlantısını kesmek ve başarılı olunması durumunda Japonların arkasına sarkarak Mançuko'da bulunan Huludao limanını ele geçirmek olarak belirlendi.
Yaz aylarının ortalarına kadar ilk hedef sınırına ulaşılması durumunda Harekatın 2. aşaması başlatılarak Mançuko'nun güneyindeki nehir bölgesine ve dağlık alana kadar ilerlenerek Mançuko istilası öncesi hazırlıkların yapılması için kış döneminin bu savunma hattında geçirilmesi sağlanacaktı.
Japon güçlerinin cephedeki dağılımı göz önünde bulundurularak yarmanın deneneceği bölge Shuoxian olarak belirlendi Japonların bölgeyi Süvari tümeni ile savunuyor olması Genelkurmayın iştahını iyiden iyiye kabartıyordu. Japon tümenini geri atmayı başarabilirsek birliklerimiz Jining istikametine ilerleyecek daha sonrasında iki kısıma ayrılıp Mançuko ve Moğol sınırına taaruzlarına devam edecekler.
Hasat Herekatında hava kuvvetlerinin önemini çok iyi anlayan genelkurmay Ejder harekatında da hava kuvvetlerine önemli bir rol düşünmüştü , Plana göre Ana taarruz bölgesinin sağ ve sol kanadın da bulunan Hauarien ve Togtoh ikmel merkezleri vurularak birliklerimizin ilerleme yolunu kapatmak isteyecek düşman yavaşlatılacaktı. Vurulan ikmal merkezlerinin kendisini toparlamasını istemeyen generaller Şubat ve Mart aylarının 1. ve 3. haftalarında Hauarien in 2.ve 4. haftalarında Togtoh un bombalanmasını daha uygun gördüler.
Savaş Sanatı - birisi43 - 05-03-2018
Beğenimi atıyor ve gidiyorum :)
RE: Savaş Sanatı - Lehr - 06-03-2018
Ejder Harekatının Nisanın ilk haftasında başlamasına karar verilmiş, harekat öncesinde hava kuvvetlerine 2 ay sürecek zorlu bir görev düşmüştü.
1. Taktik Bombardıman filosu 1 Şubat ta Huairen bölgesine 6 gün sürecek saldırılarına başladı harekatın yapılacağı bölge üzerindeki en önemli ikmal merkezlerinden biri olan Huairen'in stokları 6 Şubat akşamında %10 seviyesine kadar düşürüldü.
Bir günlük iznin ardından 1. Taktik Bombardıman filosu 8-14 Şubat tarihleri arasında devam edecek Togtoh baskını için havalandılar.
13 Şubat'ta Filo dan gelen raporlar Togtoh baskınının daha yıkıcı olduğunu gösteriyordu düşmanın bölgedeki stokları hemen hemen imha edilmiş durumdaydı.
Huairen'e yapılan 2. dalga saldırı da düşmana ciddi darbeler vurmayı başarmış gibi görünüyor.
Togtoh a yapılan 2.dalga saldırı ağırlıklı olarak düşmanın ulaşım ağının imhası için yapıldı. Bir yandan cephede savaşırken diğer yandan da cephe gerisinde araştırmalara devam ediyoruz, küçük operasyonlar için kullanmayı planladığımız Hafif Tank Tugayları için araştırmalarımız devam ediyor.
Hava Kuvvetlerimiz Şubat baskınlarını başarılı bir şekilde tamamlarken bölgedeki istihbarat etkinliklerimizde artmaya başladı gönderdiğimiz subaylardan gelen raporlarda yerel halkın eğitimlerinin tüm hızıyla devam ettiği bildirildi.
2-7 Mart arasında Huairen'e 3. dalga saldırılarına başlayan 1.Filo bölgedeki ikmal merkezlerine yine ciddi zararlar vermeyi başardı.
Savaş Sanatı - Feldmarschal - 06-03-2018
Yine çok güzel hazırlık turları @Lehr eline sağlık bakalım Ejder harekatı nasıl sonuçlanıcak :))
Savaş Sanatı - Sezar - 06-03-2018
Eline saglik. Hoi3 bir kez daha ne kadar karmasik bir oyun oldugunu hatirladim bu arada.
Savaş Sanatı - perverende - 06-03-2018
Yaptığın hava saldırılarına Japonlar neden karşılık vermiyor? Veriyor da sen hikayeye koymuyor musun? Ben Almanya falan oynarken İngilizler göz açtırmıyor ondan merak ettim.
RE: Savaş Sanatı - Lehr - 07-03-2018
(06-03-2018, 17:04)perverende : Yaptığın hava saldırılarına Japonlar neden karşılık vermiyor? Veriyor da sen hikayeye koymuyor musun? Ben Almanya falan oynarken İngilizler göz açtırmıyor ondan merak ettim.
O konuyu bende merak ediyorum açıkçası benim tahminim çıkarma yapacaklar taktik bombardıman uçakları o yüzden bölge değiştirdiler. Avcı uçakları ile karşılama görevi konusuna gelecek olursak en yakın Japon hava alanı Dalian da benim operasyon bölgeme en yakın 445 en uzak 510 km mesafede ondan dolayı görev vermiyor olabilirler. Alman İngiltere konusu da bence ayrı bir durum tarihsel olarak Londra'nın bombalanmasından sonra İngilizler ciddi karşılık verdiler bunu oyuna yansıtmak için İngiliz Yapay zekasına ekstra bombardıman yazılmış olabilir hatta bazı şehirlerin üzerinde kazandığın hava savaşlarından sonra Historical eventlar geliyor galibiyet ya da malubiyet ülkenin birliğini etkiliyor.
Savaş Sanatı - Feldmarschal - 07-03-2018
İnce detay mesela benim gözümden kaçmıştı bu hava üstünlüğünün birliği etkilemesi Hoi 3 gerçekten çok başka mekaniklere sahip detaylarla dolu güzel bir oyun
RE: Savaş Sanatı - villager - 07-03-2018
(07-03-2018, 08:01)Lehr : bunu oyuna yansıtmak için İngiliz Yapay zekasına ekstra bombardıman yazılmış olabilir
İngilizler oyuna STR ile başlıyor. O yüzden endüstri şehirlerini savaş başladığı gibi bombalıyorlar. Ekstra bir kodlama olduğunu sanmıyorum.
Savaş Sanatı - Lehr - 08-03-2018
Beyler iş yerinden bir abimiz kaza geçirdiği için onun işleri de bana kaldı şu an yoğunum önümüzdeki hafta içi hikaye devam edecek.
RE: Savaş Sanatı - Lehr - 08-03-2018
Yeni bölüm gelene kadar heyecanı biraz arttıralım ...
|