Strategyturk Forumları
CK2 - Güç Dağıtımı Rehberi - Baskı Önizleme

+- Strategyturk Forumları (https://forum.strategyturk.com)
+-- Forum: Paradox Forumları (https://forum.strategyturk.com/forum-paradox-forumlari)
+--- Forum: Crusader Kings II (https://forum.strategyturk.com/forum-crusader-kings-ii)
+---- Forum: CK2: Rehberler (https://forum.strategyturk.com/forum-ck2-rehberler)
+---- Konu Başlığı: CK2 - Güç Dağıtımı Rehberi (/konu-ck2-guc-dagitimi-rehberi)



CK2 - Güç Dağıtımı Rehberi - Lothebork - 03-03-2018

Yerleşik düzendeki yöneticiler topraklarını geliştirirken her zaman başkentine ve başkentinin olduğu düklüğe odaklanmalıdır. Kabile ve Göçebe yöneticiler ise yerleşke yuvası en fazla olan şehirlere odaklanmalılar. Yöneticiler topraklarını bir arada küçük bir bölgeye sınırlanmalıdır ki böylece ordular en kısa sürede birleştirilebilsin. Bir kral en fazla 2 düklüğe sahip olmalı yoksa vasallarla ilişkiler düşecektir. Bir düklükteki tüm topraklara sahip olmanın tek kötü tarafı düşmanın Holy War CB'si gibi tüm düklüğü tek seferde alabileceği bir savaş açarak başkentinizi alması oyunu kaybetmenize yol açabilir.

Retinue yani yöneticiye bağlı sürekli hazır bekleyen ordu kurmak sizin için büyük bir avantaj olabilir. Kral veya İmparatorsanız büyük bir retinue ordu besleyebilirsiniz. En ucuzu olan Light Skirmish retinue ile kalabalık bir ordu oluşturabilirsiniz, böylece vasallar faction kurmaktan caydırılacaktır çünkü tamamen sayıya bakarlar.

Fethedilen Toprakların Dağıtımı

Yeni fethettiğiniz toprakları dağıtırken izlenmesi gereken yolu anlatacağım. Öncelikle Demesne limitinizi aşmanız durumunda oyunu durdurmanız gerekiyor çünkü eğer ordularınız şehirlerde terhis edilmişse levy limitiniz bir anda düşeceğinden ordunuzun önemli bir miktarını kaybedebilirsiniz. Örneğin bir şehrinizde 3k ordu varsa, limiti aştıktan bir kaç ay içinde ordu sayısı 2k'ya düşebilir. İlhak ettiğiniz toprağı dağıtmak için 3 seçeneğiniz var.

 Birinci seçenek olarak, arama yerinden aynı kültür, din ve hanedandan herhangi bir toprak sahibi olmayan ve herhangi bir toprağa varis olmayan birisini seçebilirsiniz. İkinci yöntem decisions yani kararlar bölümünden "Invite Noble to Court" veya "Invite Holy Man to Court" yaparak sarayınıza kendi din ve kültürünüzden birini getirebilirsiniz. Soylu getirmeniz durumunda altın verirsiniz, karşılığında Stewardship'i yüksek birini alırsınız. Eğer o kadar paranız yoksa 25 piety karşılığında sarayınıza din alimi getirebilirsiniz. Bu getirdiğiniz kişileri seçerken Content traiti olmasına dikkat edin böylece size karşı +25 daha fazla ilişkiye sahip olurlar ve isyan etmezler. Ambitious ve Envious traitleri tam tersine size olan ilişkilerini düşürür ve sizden sürekli bir şey isteyeceklerinden bu kişiler toprak vermek için uygun değildirler. Üçüncü seçenek ise decisions kısmından Steward'tan yardım isteyerek topraklarınızın dağıtımını AI'ya bırakarak ülke içindeki diğer vasallara dağıtılmasını sağlarsınız ama bu seçenek en saçma ve en kötüsüdür.

Toprakları dağıtırken öncelikle şehirlerdeki diğer yerleşkeleri de aldıysanız (Holy War CB'si ile) onlara sağ tıklayıp rastgele bir baron atamalısınız. Tüm küçük yerleşkeleri tamamladıktan sonra yukarıdaki yöntemlerle seçtiğiniz birisine tek bir şehir verin. Her şehre bir kont atadıktan sonra içlerinden sizi en sevenine oranın düklüğünü verebilirsiniz ama mesela Trakya düklüğünü veriyorsanız bunu İstanbul gibi büyük bir şehrin kontuna değil de diğer güçsüz bir konta verin böylece dük, diğer kontların elinden toprakları alıp güçlenemez. Eğer yerleşkeleri atamadan direk bir kişiye o şehirdeki her şeyi verirseniz kendi yönetim biçimine uygun olarak oradaki kaleleri ve Müslümansa Iqtaları otomatik atayamacağından vasal daha da fazla askere güce sahip olacaktır, bu yüzden isyan etmesi daha olasıdır. 

Bazen vasalların de jure düklüklerinin dışında başka yerlerde toprakları ve vasalları olabilir. Elinizde fazladan titular title veya tüm toprakları sizde olan bir bölgenin titlesi varsa onu dükün vasallarına vererek onları bölebilirsiniz.

Oyunda Kral seviyesindeyken en fazla 2 düklük titlesini elinizde bulundurabilirsiniz. Fazlasını elinizde tutmanız durumunda her bir düklük için vasallarınızla aranız -10 azalacaktır. Ülkenin başkentini seçerken her zaman toprak sayısı fazla olan düklükleri seçin. Çünkü başkentinizin olduğu düklükte olan diğer vasallarınızdan istediğiniz zamanda topraklarını alabilirsiniz. Entrika bölümünden eğer o kontla aranızda ateşkes yoksa plot kurup ültimatom vererek işinizi halledebilirsiniz. Amaç burada mümkün olduğu kadar vasalların güçsüz ve az topraklı olması. Majesty 5. seviye ile Imparatorluk düzenine geçerek vasallarınız ölene kadar onlarda kalacak şekilde Viceroyluk verebilirsiniz.

Vasallardan Toprakların Geri Alınımı

Bir vasal isyan edip onu yenerseniz, eğer yasalar izin veriyorsa yalnızca iki unvanını diğer vasalları kızdırmadan elinden alabilirsiniz. Vasalları isyana teşvik etmek için onları hapse atmaya çalışmalısınız ama bunu yaparken elinizde haklı bir neden olmalı yoksa tiranlık olur ve vasallarla ilişkileriniz -40 azalır. Hapse atma girişiminiz başarısız olursa isyan ederler ve böylece unvanlarını ellerinden alabilirsiniz. Eğer isyan etmezler ve hapse atarsanız, para karşılığında salıp başka bir neden bulup tekrar denemelisiniz. Eğer hedef kişi aforoz edilirse istediğiniz kadar hapse atabilirsiniz. 

Imperial Administration yasası geçirilirse Viceroy düklükleri istediğiniz gibi geri isteyebilirsiniz. Iqta yönetimi ile de herhangi bir düklüğü bir götürüsü olmadan geri isteyebilirsiniz. Krallıklar bu yöntemlerle geri istenemeyeceğinden dolayı vasal krallıklar oluşturmak yerine birden fazla düklüğü tek bir kişiye verebilirsiniz ama dikkat edin o kişi bulunduğu bölgenin de jure krallığının %51'inden fazlasına sahip olursa o ünvanı parasını verip oluşturabilir. 1 veya 2 de jure düklüklü krallıkları istediğiniz gibi verebilirsiniz çünkü bu krallar güçsüz olacaktır.

Vasallarınızın bir entrikaya karıştığını, bir yakınınızı öldürmek istediğini öğrenirseniz bunu herkesle event ile paylaşabilirsiniz böylece o kişiden toprağını isteyebilirsiniz. Önce bir vasala birkaç defa onursal ünvan verip geri alın. Sonra kişiyle aranız bozulduktan sonra ondan bu entrikayı durdurmasını isteyin. Sizden nefret ettiği için reddedecekler ve vatan hainliği olduğu için kişiden bir toprağı alıp tekrar aynısını yapabilirsiniz. Eğer yasalar gereği toprağı alamıyorsanız isyancıları hapse atın orada bırakın. Varisleri ile aranızı geliştirin böylece güçlü vasallar durdurulabilir.

Vasallar toprak için birbiriyle savaşabilir. Feudalism yasasını açtıktan sonra vasallarınızdan savaşı durdurmasını isteyebilirsiniz. Eğer kabul etmezlerse onları tutuklayabilirsiniz. Böyle böyle iki taraftan güçsüzün tarafını tutarak ülkedeki güç dengesini koruyabilirsiniz. 


CK2 - Güç Dağıtımı Rehberi - Sezar - 10-03-2018

Eline saglik,gercekten 10 numara bir rehber olmus.Keske daha cok bu tarzda ck2 rehberi olsa.


CK2 - Güç Dağıtımı Rehberi - perverende - 10-03-2018

Ek olarak ikta sisteminde Beylerbeylik(düklük) unvanını diğer vassalları rahatsız etmeden geri alabilirsiniz.
Rehberde yazılmış zaten, benim hatam.