Bilişim Tarihi #15 - MS-DOS - Baskı Önizleme +- Strategyturk Forumları (https://forum.strategyturk.com) +-- Forum: Genel Forumlar (https://forum.strategyturk.com/forum-genel-forumlar) +--- Forum: Teknoloji Forum (https://forum.strategyturk.com/forum-teknoloji-forum) +--- Konu Başlığı: Bilişim Tarihi #15 - MS-DOS (/konu-konu-dizisi-bilisim-tarihi-15-ms-dos) |
Bilişim Tarihi #15 - MS-DOS - Ecdad Computer - 08-04-2018 Kısa Bilgiler
MS-DOS/ Microsoft Disk Operating System
Geliştirici: Microsoft
Geliştirilme Tarihi: 1981
Son Sürümü: 8.0 - 2000
Desteklediği Sistemler: X86 Komutsetli tüm bilgisayarlar
MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) , 1981 yılında Microsoft tarafından IBM PC için geliştirilmiş bir işletim sistemidir. O dönemden 1995'e, Windows 95'in çıkışına kadar PC'lerdeki (Burada IBM uyumlu PC'ler yani X86 formatında olanlar kastediliyor.) yegane işletim sistemi olmuştur.
MS-DOS aslen 86-DOS ismine sahiptir. 86-DOS, Seattle Computer Products'da çalışan Tim Paterson tarafından 6 haftada geliştirilmiştir. Birkaç farkı dışında Digital Research'ın "CP/M" işletim sisteminin X86 işlemciler için uyumlu hale getirilmişidir. (CP/M Z80 işlemcilere uyumlu.) . O sırada Microsoft, IBM ile anlaşma yapmış ve IBM PC için işletim sistemi aramaktadır. 86-DOS'u gören Microsoft, Tim Paterson'u işe alır ve 86-DOS'u da 75.000$'a satın alır. İlk olarak IBM PC 5150'de kullanılan MS-DOS, aynı sene içerisinde 70 firmaya lisanslanmıştır.
MS-DOS'un en büyük özelliği, herhangi bir X86 işlemcili bilgisayarda çalışabilir olmasıydı. 80'lerin kızgın bilgisayar savaşlarında hiçbir modelin öbürüyle uyumluluğu yoktu. (Daha sonradan çıkan MSX Standardı hariç.). Örneğin Apple II, Commodore 64 ve Atari 800 bilgisayarlarının hepsi MOS 6502 temelli işlemci kullanmasına karşın, hiçbiri birbiriyle uyumlu olmamıştır. Ancak MS-DOS ve beraberinde gelen IBM PC standardı dev bir PC pazarı doğurmuş, 80'lerin sonu ve 90'ların başında bütün rakiplerini mezara koymuştur.
Windows ile beraber grafiksel arabirime geçen Microsoft, Windows 95 ile MS-DOS'u işletim sisteminin içine entegre etmiş, Windows NT ile beraber MS-DOS'a son verip Windows içinden komut satırı çalışacak şekilde bir uygulama haline getirmiştir. MS-DOS'un her ne kadar desteği 18 sene önce kesilmiş olsa bile, bu gün hala MS-DOS kullanan kurumlar vardır. Tahmin edebileceğimiz gibi Amerikan askeriyesi genellikle. Ya da 90'lardan kalma, otomasyon işi yapan bilgisayar sistemleri gibi.
MS-DOS birçok insanı PC ile tanıştırmış, internetin doğuşuna tanıklık ettirmiş, PC oyunculuğunun yükseliş dönemini yaşatmıştır. Şimdi ise tarihin tozlu byte'larında birkaç meraklının sevdası olarak, bu serinin diğer içerikleri gibi yaşatılmaktadır...
|