10-11-2017, 11:39
(10-11-2017, 10:18)Awake : @strateggy
Bilim ve eğitim para gerektirirken kültür ve sanat hayal gücü gerektirir, tek tipleşmiş, çirkin betonlarla çevrili komünlerin ve yarışa dayalı eğitim sisteminin hayal gücü üretmesi pek mümkün değil. Kültürel açıdan Çarlık Rusya'sının tüm baskıya rağmen daha üstün olduğu açık.
Tek tipleşme konusunda hak verebilirim ama kimsenin evsiz kalmaması için belli bir standartta -sana göre ''çirkin beton''- evler yapılmalıydı. Bir tarafta milyonlarca evsizin yaşadığı diğer tarafta ise belli bir zümrenin lüks evlerde oturduğu ABD örneği var. Herkesin ev veya araba sahibi olabilmesi için kaliteden feragat edilebilmeli. Televizyonlarda gördüğümüz muhteşem evler ve arabalar hayaller olurken evsizler, gettolarda yaşayanlar gerçek oluyor. İnsanların bir ev alabilmesi için ömür boyunca çalışması gibi bir gerçek dururken beni herkesin başını soktuğu ''çirkin betonlar'' rahatsız etmiyor açıkçası.
Yarışa dayalı eğitim sistemi ise en güldüğüm nokta. Kapitalizmde hep bir yarış halinde değil miyiz? Büyük balık küçük balığı yutmuyor mu? Sosyalizm rekabet yerine iş birliği hakımdir. Bireyselci değil kollektivisttir. Sosyalizme getirilen eleştirilerden biri rekabetin olmaması iken neden insanlar yarışa dayalı bir eğitim sistemi içerisinde olsunlar?
"... Egemen sınıfın düşünceleri, bütün çağlarda, egemen düşüncelerdir, başka bir deyişle, toplumun egemen maddi gücü olan sınıf, aynı zamanda egemen zihinsel güçtür.."