Şah I. Haydar Dönemi (1532 - 1573)
Ben I. Haydar. 24 yaşında tahta çıktım.
Tahta çıkar çıkmaz çevre ülkelerin topraklarında hak iddia etmeye başladım.
Osmanlı tehlikesine karşı Polonya ile ittifak kurdum.
Babamın geçmişte yaptığı çalışmalar sayesinde ordumuzu güçlendirdim. Bu ordu yapacağım seferler için çok işime yarayacak.
Bilimsel çalışmalara destek oldum. İlk hedefimiz askeri teknolojide Osmanlı'yı yakalamaktı.
İlk seferime çıktım. Fars-Horasan ittifakına savaş açtım. Dostlarım da destek verdi.
Düşmanlarımı bozguna uğrattım ilk olarak Horasan'a sonrasında Fars'a istediğim barışı yaptırdım.
Ardından kendimi İran Şahı ilan ettim.
Şah olduktan sonra hedefim İran'ı birleştirmekti. Gözümü zengin Taberistan bölgesine diktim. Gilan, Horasan'a savaş açmıştı. Ben de Gilan'a savaş açtım.
Her ne kadar savaştan zaferle ayrılsam da tam anlamıyla istediğim barışı yapamadım. İstediğim bir şehiri Horasan'a kaptırdım. -Sarı- Diğer üç şehri alıp Gilan'a son verdim.
Ticaretin ülkemiz için çok önemli olduğunu düşünerek Ticaret fikrini seçtim.
Fars'tan kopan Kerman'a savaş açtım ve ele geçirdim.
Savaşlarda kayıp veren ordumuzu takviye etme maliyetini düşürdüm.
Ben geldiğimde teknolojide oldukça geride kalmış ordumuz diğer devletlerle aynı seviyeye ulaştı hatta geçti.
Fars'a savaş açtım. Bu savaşta Luristan yanındaydı. Luristan'ı ilhak ettim ve Fars'a istediğim anlaşmayı yaptırdım.
Osmanlı son zamanlarda topraklarımızda hak iddia edip tehditkar bir tutum sergiliyordu. Bu yüzden bir süre sefer yapamadım. Osmanlı'nın batıda savaşa girdiğini görünce Horasan'a savaş açtım.
Ben Horasan ile savaştayken ilginç bir gelişme oldu. Litvanya Polonya'ya özgürlük savaşı açtı. Osmanlı ve Memlük Litvanya'yı destekliyordu. Polonya benden yardım isteyince ben hem savaşta olduğumdan hem de olası bir savaşta üstünlük sağlayamayacağımı düşündüğümden Polonya'nın talebini reddettim. Bunun üzerine ittifakımız bozuldu.
Horasan seferimi bitirdim ve istediğim toprakları aldım.
Artık hem topraklarımızı genişletmiş hem de gelirimizi arttırmıştık. Ordu mevcudunu daha da yükseltme kararı aldım.
Musaşa ile ittifakımız bozuldu. Bunun üzerine Musaşa'ya savaş ilan ettim ve istediğim anlaşmayı yaptım. Daha da fazla toprak alabilirdim fakat koalisyon kurulma tehlikesini göze alamadım.
Fars'ı İran'dan tamamen atmak için savaş ilan ettim ve İran'dan attık. Umman'da tek şehirlik bir ülke oldu.
Horasan'a savaş ilan ettim ve bu sefer sırasında hayatımı kaybettim.
Oğlum Allah yardımcın, Hz. Ali ve 12 İmam rehberin olsun. Vasiyetim şudur: Horasan seferini bitir. Musaşa'ya sefere çık. Şanımıza yaraşır bir donanma kur. Osmanlı'ya karşı ise dikkatli ol.
http://dosya.co/i12pjqfca0ps/safeviler_(1).eu4.html
http://dosya.co/i12pjqfca0ps/safeviler_(1).eu4.html
"... Egemen sınıfın düşünceleri, bütün çağlarda, egemen düşüncelerdir, başka bir deyişle, toplumun egemen maddi gücü olan sınıf, aynı zamanda egemen zihinsel güçtür.."