DRM gerekli bir şey midir?
(23-08-2018, 13:37)altnkurt : DRM'ı şahsen savunmayıp Ecdad'a katılsam da FM18 gibi bir oyunun uzunca kırılamamasından dolayı bir çok arkadaşım hayatında ilk defa steamdan alışveriş yaptılar. Bu koruma olmasa hiç biri bi kuruş vermeyecekti.
Yani ben de korsana karşı daha farklı metodlarla mücadele edilmesi taraftarıyım ama bizim millet emek hak vs kavramlara yabancı oldukları için 35 liralık sudan ucuz denilebilecek witchera bile multisi yok diye para vermiyor. Bu tür kavramların oturmadığı toplumlarda 1 lira bile olsa oyunu korsanlayacakları için DRM maalesef şart.
DRM'in dediğiniz durumlarda işe yaradığı doğru. Ancak bu durumlar da DRM olmadan çözülebilir, ya da DRM olsa da çözülmez. Para veremeyecek adam aylarca bekler, kırıldıktan sonra oynar. Oyun kırılmadığı için oyunu alan adam baştan da alabilir. Eğer almıyorsa, bu ancak eğitimle çözülebilir.

(24-08-2018, 00:02)ferevon : GOG bazlı oyunların üreticilerinin temel argümanı satışın zorlanmaktan ziyade hak edilmesi gerektiği. Ki örnek vermek gerekirse Witcher gibi internet bağlantısı gerektiren hiçbir şeyi olmayan bir oyunu bile hak ettiği/çok güzel olduğu için ne kadar çok kişinin aldığının farkındadır mutlaka herkes. Geniş çaplı incelememiş olmama rağmen aklımdan bir düşününce de DRM koruması denince akla gelen oyun firmalarının Early Access düzeyinde bitmemiş oyunları güzel trailerlarla süsleyip tam oyun fiyatına satan firmalarla aynı firmalar olduğunu düşünmekteyim.
Açıkçası ben de Steam kullanıyorum ancak bu platformların kullanıcı için oluşturabileceği sorunları henüz gördüğümüzü düşünmüyorum. Steam yarın öbür gün çok büyük bir kriz yaşasa, artık sebebi ne olursa olsun doğal afet terör ne dersen de, servislerine aynı şekilde devam edemese bunun üstesinden nasıl gelinecek acaba bilmiyorum.

Haklısınız. Genelde bu DRM işlerinin sıkı uygulayanlar büyük firmalar oluyorlar. Oyunlarını kalburüstü hazırlayıp insanların korsana yönelmemesini istiyorlar. Oyun parasını hak ediyorsa insanlar kapış kapış alacaktır zaten.

Bahsettiğiniz sorunları şimdiden yaşıyoruz bile. Bir yapımcı Steam ile anlaşamazsa oyunları mağazadan kaldırılıyor, oyuna sahip olanların da elinden gidiyor. Bir gün Steam'in başına bir şey gelirse oyunlarımız da elden gidecektir. Çünkü Steam'den oyunları aslında satın almıyoruz, kiralıyoruz. İstedikleri zaman oyunları elimizden alabilirler.
Ara

Bu Konudaki Yorumlar
DRM gerekli bir şey midir? - Yazar: Ecdad Computer - 23-08-2018, 03:20
RE: DRM gerekli bir şey midir? - Yazar: Awake - 23-08-2018, 03:43
RE: DRM gerekli bir şey midir? - Yazar: Wickhart - 23-08-2018, 05:43
RE: DRM gerekli bir şey midir? - Yazar: altnkurt - 23-08-2018, 13:37
RE: DRM gerekli bir şey midir? - Yazar: ferevon - 24-08-2018, 00:02
RE: DRM gerekli bir şey midir? - Yazar: Ecdad Computer - 24-08-2018, 00:52
RE: DRM gerekli bir şey midir? - Yazar: napolyon94 - 24-08-2018, 00:56
RE: DRM gerekli bir şey midir? - Yazar: Barış - 24-08-2018, 23:39
RE: DRM gerekli bir şey midir? - Yazar: fatmansboobs - 02-09-2018, 13:45

Konuyu Okuyanlar: 9 Ziyaretçi

Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.