(27-12-2015, 16:42)Xepluper : Türklükte bozulma şu demek oluyor, Osmanlı da yaşayan;
KÜRTLER
ARNAVUTLAR
BOŞNAKLAR
ERMENİLER
RUMLAR
BULGARLAR
SIRPLAR
YAHUDİLER
SÜRYANİLER
KIPTİLER
SAMİRİLER
ARAPLAR
FARSLAR
VB.
Irklar çoğalıyor, buna karşılık Türkler Arapça alfabesi ile yazıp, Arapça, Farsça, Fransızca karışımı "Osmanlıca" adı verilen dili yazıyorlar. Tekke ve zaviyelerde pozitif ilim değil arapça ve dini eğitimler veriliyor.
Yabancı gelinler alınınca, gelenekler yabancılar ile harmanlaniyor. Asıl gelenekler unutuluyor
Tabii ki bunlar 3 kitaya hakim olan bir devlette kaçınılmazdı o yüzden Osmanlı ya herhangi bir eleştiri yapamıyorum genişleme politikasında.
-Türkler çoğalmıyormu ? Anadolu dolduğu için halk köylerden şehirlere göç etmedimi...
-tekke ve zaviyeler örgün eğitim kurumu değildir.Şu anki halk eğitim merkezleri gibidir.Fatih zamanında sahnı seman kanuni zamanında süleymanıiye medreseleri pozitif ilim veriyor.Zamanla bu kurumların müfredatından çıkıyor fakat hendesehane,mühendishane,idadi,darülfnün derken bir yüzyıl sonra tekrar giriyor.
Çıktığını söylediğiniz zaman dilimlerinde ise evliya çelebi,katip çelebi,hezarfen çelebi,... gibi bilim adamlarımız var.
-Hangi gelenek Allah aşkına uydurma şurda
Osmanlı sonsuza dek genişleceyek değildi bir devletin genişlemesi o devletin halkına nufus ve vergi bakımından yük bindirir.Öyle olmasaydı devlet adamları ve asker Beyazıdı değilde cemi seçerdi