Tür: Gerilim, Suç
Yayım Yılı: 1979
İnanılmaz ölçüde karışık ve özgün bir roman kahramanı Nicholai Hel. Yarı Rus, yarı Alman asıllı koyu bir Amerikan düşmanı. Şanghay'da doğmuş bir Japon generali tarafından büyütülmüş; bir Japon bilgesinden de "Go" oyunu öğrenmiş. Bask dili dahil yedi dili ana dili gibi konuşuyor. Plastik kartla ya da kurşun kalemle bir insanı rahatlıkla öldürtebilecek ustalıkları da edinmiş. Üstündüzeydeki "yakın algılama" yeteneği yüzünden fotografı bile çekilemeyen bu profesyonel terörist avcusu, terörcü, korkusuz mağaracı, yenilmez savaşçı ve gerçek filozof, günün birinde emekli olduğu şatosundan çıkıyor; amansız ve acımasız bir dövüşe katılmak üzere.
Şibumi kursal bir roman olmaktan çok öte bir kitap. Bu kitabın size aşılamak istediği ana nokta çok önemli.Bir Japon düşüncesi olan Şibumi anlayışı. Sanırım bu anlayışıyı veya öğretiyi size ifade etmem çok zor olacak. Şibumi, bir özlülük ifadesi denebilir. Az ama öz olan, lüksten kaçınmak ve içselliğe dönmek. Konuşmadan bir çok şeyi ifade etmek denebilir. İşte bu noktada ana karakterimiz devreye giriyor. Nicholai Hel bir çok açıdan kendini geliştirmiş, bir çok yeteneğe sahip ancak bu yetenekleri kazanırken ve büyürken türlü zorluklar çekmiş bir karakter. Kitap ise tamamen bu karakter üzerine kurulmuş durumda.
Kitabın bir diğer ilginç yanı ise, Avrupa'nın azınlık konumunda kalmış ancak köklü bir geçmişe sahip Bask kültürünü anlatması. Ana karakterimiz biraz yanlışlıkla öğrenmiş olduğu Bask dili ile Basklarla tanışmış oluyor ve uzun yıllar bu bölgede yaşıyor. Bu bölgede bulunan Pirene dağları sebebiyle kendi içinde bir tutku olan mağaracılık konusundan kendini geliştirmesini sağlıyor.
Şibumi ilginç bir kitap. Herkese hitap edebilecek bir kitap olmayabilir ama okumanızı tavsiye ederim. Yeni kültürler ile tanışma fırsatı yaratıyor. Özellikle şibumi anlayışını öğrenmenizi sağlıyor.