Türk Donanması
T%C3%BCrk_Deniz_Kuvvetleri_arma.png

Merhabalar. Forumdaki ve başka kaynaklardaki donanma rehberlerinden faydalanarak yola çıktım ve büyük ülkelerin donanmalarına kıyasla Türkiye gibi ve bu ölçekte görece daha küçük sanayiye ve başlangıç donanmasına sahip ülkelerle nasıl bir yol izleyeceğimize kafa yoruyorum. Boğazlar eklentisinden sonra sürekli yapay zekaya karşı Türkiye ile oynadığım için temeli Türkiye'den alarak ilk tasarıyı yapmanın doğru olacağını düşündüm. 

Öncelikle görüş, öneri ve yardımlarınızı talep ettiğim konu Bosporus dlc'si sonrası Türkiye'deki donanmanın geliştirilmesi hakkında olacak. İlk etapta (savaşta yer aldığımız cepheye göre) Karadeniz'de Sovyetler'i dize getirecek, Akdeniz'de ise diğer rakiplere pabuç bırakmayacak bir donanmaya erişmek hedefiyle yola çıkıp, komünizm ya da faşizm ideolojisi seçilmiş ise erken safhada denize kıyısı olan başka yerler fethederek liman ve tersane sayısını arttırarak uzun vadede hatırı sayılır bir donanmaya kavuşmak istiyorum. Fakat bu zamana kadar Türkiye ile ve hatta (Brezilya ile birleşen monarşi odağındaki) potansiyel bir deniz kuvveti olan Portekiz ile denizaltı üretimine abanıp denizlerde "tat kaçıran" bir rol üstlenmekten öteye geçemedim. 

Uçak gemilerinin yer aldığı devasa bir donanmaya sahip olmak bence Türkiye ölçeğinde hoş bir hayal gibi. Denizde uçak uçurmak şöyle dursun, elle tutulur karadan bir hava gücümüz olsa öpüp başımıza koyalım. O yüzden amiral gemisi olarak savaş gemilerinin yahut ağır kruvazör ya da savaş kruvazörlerinin olduğu, hafif kruvazör ve muhripler ile bir donanma kurmak mantıklı geliyor. Yine tüm düşük ölçekli donanmaların gururu olan denizaltılardan ikinci bir vur-kaç timi kurulabilir ama dediğim gibi, önceliğim kora kor yüzer deniz savaşlarında sancak dalgalandıracak bir donanma.

Türkiye'nin başlangıçta 1 savaş kruvazörü (meşhur Yavuz muharebe kruvazörü), 2 hafif kruvazör, 6 muhrip (destroyer) ve 5 denizaltı olmak üzere 14 parçalık bir donanması bulunuyor.

1) Eldeki gemiler (denizaltılar ve yüzer gemiler ayrıldıktan sonra) nasıl taksim edilmeli? 1 savaş gemisi "capital ship" için 4 "screen" gemi şeklinde bir oran olduğunu gördüm. Yavuz zırhlısının yanına 2 hafif kruvazör ve 2 de muhrip mi koymalıyız? Yoksa sayımız az diyerek tüm muhripler dahil edilmeli mi?

2) Başlangıç teknolojileri üzerine Türkiye'deyken yanlış hatırlamıyorsam sadece hafif kruvazörler üzerinde var olan gemi için güncelleme yapabiliyoruz. Yüzer gemilerin dizaynları nasıl olmalı? Kora kor gemi savaşları için kuşanırsak "aklın yolu birdir" diyerek denizaltılarla üzerimize hücum edecek düşmanlar (ki Akdeniz dolaylarındaki ve Karadeniz'deki her donanmada epey bir denizaltı mevcut) gemilerimizi yem etmesin diye anti-denizaltı bir destroyer filosu mu inşa edelim?

3) Yeni gemi üretmek çok maliyetli ve uzun süren bir iş. Yüzer gemi filoları için hangi sırayla üretim yapılmalı?

İlk etapta aklıma gelenler;
-Bu "Türk Donanması" meselesini hayata geçirirken özellikle çaba sarf etmek için Celâl Bayar'lı demokrat Türkiye yahut komünizm ya da faşizm yolları ile hareket etmeyi düşünüyorum. Hızlı kalkınmasından dolayı demokrat düşünüyorum fakat muhtemel demokrat müttefiklerin zaten çok güçlü donanmaları var. Komünizmde üretim bonusları var ve daha rahat gemi üretilebilir. Faşist yolda da İtalya'nın gölgesinde kalma ihtimalimiz var. Bu konuda da önerilere açığım.

-Güçlü bir donanma inşası için ekstra birlikler basmak yerine düz defansif ve ekstrası olmayan bir kara ordusuyla yetinmek gerekecek. Bin yıllardır gücünü kara ordularından alan bir millet için zor bir karar. Araştırma öncelikleri deniz doktrinleri, deniz yenilikleri, akabinde radar ve mekanikler ile "naval bomber" faktörü için uçak üretim ve araştırmaları olacaktır. İdeoloji değişip Atatürk emekli olduktan sonra erişimimize açılan Rauf Orbay'ı "teorist" olarak görevlendirmek istiyorum. Kendisinin "Fleet in Being" doktrinine özel bonusu var. "Chief of Navy" olarak capital ve screen'lere %5'er zırh-defans ve atak veren Mehmet Ali Ülgen'i atayabilirim. Fakat dizayn firması konusunda kararsızım. "Battlefleet" dizaynı hedefe uygun gibi.

-Türkiye'de başlangıç ekonomisi de bir hayli sancılı. İnşaat verimi için önce sivil fabrika sayılarını arttırmak lazım. Demokrat olursak "Sanayiciler" ile 50 politik puana fazladan sivil fabrika kazanma ihtimalimiz var. "Yeterli" askeri fabrika olmadan da olmaz. Hiç yoktan denizlerdeki yadsınamaz etkisi için bolca uçak basmak lazım.

-Odak ağacında ittifaklara yönelmeden önce ideoloji faslını atlatıp hemen askeri araştırmalardan donanma araştırmasına yönelmek gerekecek.

Tüm görüş ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Ara

Bu Konudaki Yorumlar
Türk Donanması - Yazar: Milli Şef - 15-10-2021, 17:50
Türk Donanması - Yazar: Athule - 15-10-2021, 22:32
Türk Donanması - Yazar: Milli Şef - 16-10-2021, 14:58
Türk Donanması - Yazar: Legnica - 16-10-2021, 15:43

Konuyu Okuyanlar: 7 Ziyaretçi

Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.