Rome II - Asker Çeşitleri Rehberi
#1
total-war-rome-2-army-screenshot_1600.jpg

Total War Rome 2 Asker Çeşitleri Rehberi

Gre_Spartan_Hoplites.pngGre_Picked_Hoplites.pngGre_Hoplites.pngEas_Persian_Hoplites.png
Hoplitler (Hoplites): Yunan kültürünün yoğunlukta olduğu bölgelerde görülen bir asker çeşididir. Sık dizilirler. Arada boşluk olmaz ve her askerin kalkanı ve mızrağı vardır. Mızraklarını dik bir şekilde karşıya doğrulturlar. Mızrak düzenini bozmadan yürüyebilirler. Koşma emri verildiğinde sıkı düzeni bozarlar. Tekrardan sık dizilmeleri için emir vermeniz gerekir. Düşman okçu ve sapancılarına karşı zayıftırlar. Bol sapancılı bir ordu ile karşı karşıya kalırsanız hiç saldırmayın. Sapancıların mühimmatı bitene kadar size çok fazla zaiyat verdireceklerdir. Birimden maksimum verim almak istiyorsanız hat tutmalarını sağlayabilirsiniz. İyi bir ana hat piyadesidir. Kargıcılarla karşışık dizilebilir. Ama Atlı ve okçu-sapancı ile desteklenmelidirler.


Gre_Pike.pngGre_Levy_Pike.pngGre_Silver_Shield_Pike.pngGre_Thorax_Pike.png

Kargıcılar (Pikemen): Ana hat tutmakta 1 numaradır. Arkadan darbe almadıkları sürece düşmana kan kustururlar. Hoplitler gibi sık dizilirler. Düzeni bozmadan yürüyebilirler. Ama koştukları zaman kargıları havaya kaldırıp savunmasız olurlar. Ufak bir atlı birimi bile bu durumda dağıtabilir. Arkadan aldıkları her darbeye karşı hassastırlar, çok çabuk dağılırlar. Dolayısıyla kargıcı kullanmak istiyorsanız çok fazla hareket etmemelisiniz. Düşman birimlerini kargıcılara doğru çekmeniz gerekir. 
Sapancı ve okçu birimlerle desteklenmelidir. Arkadan saldırı almaması için her türlü taktiği deneyebilirsiniz. En çok bilineni Noob Box denilen 4 kargıcı ile kare çizmektir. Ama okçu, sapancı veya atlı ile desteklemezseniz karşı taraf menzilli birimleriyle sizi yok eder. 



Gre_Javelinmen.pngGre_Light_Peltasts.pngGre_Peltasts.pngGre_Royal_Peltasts.pngCel_Skirm.pngEas_Javelinmen.pngIll_Slave_Javelinmen.pngRom_Velites.png
Avcı Erleri - Peltastlar - Javelinmen - Skirmisher : Bu birimler oldukça hızlı hareket ederler. Düşmanı olduğu yerde rahatsız etmek istiyorsanız, düşmanın pozisyonu iyiyse ve oradan çıkartmak istiyorsanız bir numaralı adamlarınızdan biri olabilir. Yem olarak kullanılabilirler. Düşman kendisine atılan mızraklara karşı koymak için bazı birimleri göndererek düzenini bozmaya başlayacaktır. Vur kaç taktiği ile düşmanı üzerinize çekebilirsiniz. Derken bu birimleri kovalayan birimlere siz saldırabilirsiniz. Fillere ve chariotlara karşı etkilidirler. Piyade ve atlılara karşı zayıftırlar. Yakın muharebede zayıftırlar.


Gre_Archers.pngEas_Persian_Light_Archers.pngEas_Syrian_Heavy_Archers.pngAux_Gre_Cretan_Archers.pngAux_Dac_Bowmen.pngAux_Egy_Archers.pngGre_Cimmerian_Heavy_Archers.png
Okçular (Archers): Okçular uzun menzillidir. Genellikle yakın muharebe güçleri zayıftır. Kimmerya okçularının yakın muharebe gücü diğerlerinden daha fazladır. Hızlı koşup koşmamaları yorgunluklarına ve zırhlarına bağlıdır. Yerine duran düşmanı harekete geçirtmek için bir numaralı bir silahtır. Alevli atış, uğultulu atış ve ağır atış gibi farklı ok atma çeşitleri vardır. Okçular piyade ve atlı birimlerle desteklenmelidir. Zira yakın muharebede piyadeye ve atlılara karşı zayıflardır. Bir anda çok fazla kayıp verebilirler.

Alevli atışlar düşmanın moralini bozmak için kullanılır. Ya da morali bozuk düşmanı kaçırtmak için. İsabeti düşüktür.
Ağır atışlar çok yakın mesafede etkilidir. İsabet yüzdesi düşüktür. Normalden fazla hasar vururlar. 
Uğultulu atış da düşman moralini bozmak veya morali bozuk düşmanı kaçırtmak için kullanılır.


Gre_Slingers.pngAux_Bri_Slingers.pngAux_Gre_Rhodian_Slingers.pngAra_Slingers.png
Sapancılar (Slingers): Sapancılar okçulara göre tek atışta daha az hasar verirler. Zırhı az olan birimlere karşı etkilidirler. Okçulara göre daha fazla mühimmatları vardır. Multiplayer maçlarda bu yüzden daha çok tercih edilirler. Hızlıdırlar. Kovalamak isteyen ağır piyadeleri pişman ederler. Ama atlılara karşı zayıftırlar. Özellikle hafif atlılara karşı. Dolayısıyla mızraklı piyade veya hafif atlı birimlerle desteklenebilirler. Kargıcı ve Hoplitlere karşı en iyi saldırı birimlerinden biridir. 



Ill_Noble_Hoplites.pngIll_Tribesmen.pngBac_Royal_Guard.pngGre_Thureos_Spears.pngRom_Triarii.pngGer_Wodanaz_Spears.png
Mızraklılar (Spearmen): Mızraklı askerler atlılara karşı 1 numaralı seçenektir. Hoplitler ve Kargıcılar kadar zayıf değillerdir. Kare formasyonunu kullanırlar. İyi hat tutarlar. Hoplit düzenine geçemezler. Kılıçlı birimlere karşı pek etki gösteremezler. 


Car_Libyan_Infantry.pngIbe_Lusitani_Nobles.pngIbe_Sword.pngCel_Oathsworn.pngGre_Thorax_Sword.pngGre_Silver_Shield_Sword.pngRom_Hastati.pngRom_Legionaries.pngRom_Praetorians.pngCel_Warriors.png
Kılıçlı Askerler (Swordsmen): Her ülkede isimleri farklıdır. Toraks kılıçlıları, Yeminliler, Hastatiler, Principes, Gladyatör, Lejyonlar vs. Genelde Infantry-Piyade olarak geçer isimleri. Kelt ve Doğu kültürlü birimlerin saldırmadan önce 2-3 kere mızrak fırlatabilme özelliği vardır. Yeminliler(Oathsworn) bu konuda çok etkilidir. 
Bu asker çeşidi neredeyse her ülkede vardır. Kartaca ve Siraküza'da paralı asker çeşidi olarak daha farklı ve çok güçlü kılıçlı birimler bulunmaktadır. Genel olarak oyunda kısa kılıç kullanılmaktadır. Kılıçlı piyadeler iyi hat tutar. Kargıcılar karşıdan saldırmamalıdır. Sonuç hezimet olabilir. Dolayısıyla etrafından dolaşıp arkasından saldırmaya çalışın. Hafif atlıları kolay alt ederler. Saldırmadan önce mızrak fırlatan türleri ağır atlıları fena avlar. İyi kullanılırsa oyunun kilit askeri olabilirler. Kalkan sayesinde menzilli birimlerden pek etkilenmezler.



Cel_Noble_Horse.pngRom_Praetorian_Cav.pngAux_Per_Cav.pngAux_Sar_Lancers.pngAux_Thr_Cav.pngAux_Scy_Armour_horse_Archers.pngAux_Par_Horse_Archers.pngAux_Ara_Camel_Archers.pngEas_Royal_Cataphracts.png
Süvariler (Cavalry): Bu oyunda Baskın süvarileri, Yakın süvariler, Menzilli süvariler, Hafif süvariler olarak 4 ayrı başlıkta inceleyebiliriz. 

Baskın süvarileri düşman hattını yarmak için kullanılır. Kargıcı ve Hoplitlere önden dalmayın. Arkadan dalarsanız darma duman edersiniz. Oyun bir anda lehinize döner. Yalnız baskını verir vermez hemen geri çekmeniz gerekir. Aksi halde yakın muharebede aşırı zaiyat verebilirsiniz. İkinci bir baskın verme şansınız azalır.

Yakın muharebe süvarileri düşmanın zayıf kılıçlı birimlerine karşı kullanılabilir. Yine Charge(Baskın) vermek için kullanılabilir ama karşınızdaki mızrak fırlatan bir kılıçlı piyade ise (Oathsworn mesela) bir anda çok kayıp verebilirsiniz. Dolayısıyla rakip hat ile sıcak temasa geçtiğinizde başka bir birimle savaşan düşman askerine saldırmak için kullanabilirsiniz. Teke tekte piyadelere karşı biraz zayıf kalırlar. 

Hafif süvariler, Düşmanın sapancılarını, okçuları ve avcı erlerini(javelin) yakalamakta oyalamakta ve yok etmekte 1 numaradır. Hızlı oldukları için bu birimleri yakalamakta gecikmezler. Yalnız bu askerleri ağır piyadelere baskın vermek için kullanmayın. Zira saldırdığı gibi sayısı yarıya iner, pek de zarar veremez.

Menzilli süvariler, İskit, Massaget ve Roxalanlar için 1 numaralı tercih edilen birimlerdir. Bazı ülkelerde hiç yokken bazı ülkelerde çeşit çeşit vardır. Genellikle doğulu kültürüne sahip ülkelerde çeşitleri boldur. Ağır atış, Uğultulu atış ve alevli atış çeşitleri ile düşmanın moralini bozabilirler veya fazla hasar verebilirler. 

Ağır atışlar çok yakın mesafede etkilidir. İsabet yüzdesi düşüktür. Normalden fazla hasar vururlar. 
Uğultulu atış da düşman moralini bozmak veya morali bozuk düşmanı kaçırtmak için kullanılır.

Daha önce @Aytaç ile yaptığımız Süvari denemeleri sonucunda oyundaki en iyi yakın süvari ( Melee Cavalry) biriminin Ermenistandaki Kataphrahlar olduğunu tespit etmiştik. Bunu da buradan paylaşalım istedim. 1e1 de bütün atlıları alabiliyor. 


Ind_Armour_Elephants.pngAfr_War_Elephants.pngGre_Scythed_Chariots.png
Fil ve Chariotlar: Filler genellikle düşmanı korkutmak için vardır. Sıcak temasa girdiklerinde elbette işe yararlar ama düşman birimleri fil ile karşılaşınca moralleri düştüğü için daha çabuk pes edebilirler. Afrika filleri Hindistan fillerine nazaran daha küçüktür. Dolayısıyla karşılaştıklarında Afrika Filleri daha çabuk pes edebilir. 
Kartaca, Epir,Mısır,Kush gibi ülkeler Afrika filleri kullanır. Selevkos, Parthia ve Baktria ise Hindistan fillerini kullanır. 

Chariotlar ise düşman birimlerini dağıtmakta birebirdir. Ortalık karışmış kim kimle savaşıyor belli değil ise salın ortaya bir chariot keyfinize bakın. Kargıcı ve hoplitlere karşı dikkatli olunmalı. Sapancı ve okçulara karşı da zayıftırlar. Sürekli hareket ettirilmeli. Düşman birimleri genelde yere düşürür. Ayağa kalkanı görürseniz hemen yapıştırın gitsin. Daha da iflah olmazlar. Bir savaşta 1000 küsür asker öldürme kapasitesi vardır. Kullanımına göre sayı değişebilir.



Car_Snake_Pot_Ballista.pngCar_Large_Onager.pngCar_Onager_Bastion.pngCar_Cheiroballistra.pngCar_Ballista.pngRom_Beehive_Onager.pngRom_Scorpion.png
Mancınıklar: Fixed yani çakılı mancınıklar ve hareket edebilenler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Mancınık birimini seçip " insert " tuşuna basarsanız hedefi siz seçebiliyorsunuz. Bu şekilde daha çok düşman öldürebilmeniz mümkün. Farklı atış çeşitleri mevcuttur. Alevli, patlayan gibi. Bir de Yılanlı ve Arılı mancınık çeşitleri vardır. Yılan testilerini düşmanın içine atarak düşmanın zehirlenmesini ve ordunun moralinin düşmesini sağlayabilirsiniz. Yine aynı şekilde arı kovanları fırlatarak düşman moralini bozabilirsiniz. Savaş haritasında oynamaktan en zevk aldığım birim diyebilirim. Tabi ki savunmasını iyi ayarlamanız gerekmekte. Düşman atlarla gelip bir anda tüm birimlerinizi yok edebilir. Korumak için mızraklı piyade veya hoplit veya kılıçlı piyade kullanabilirsiniz. 


Rehberimiz burada sonlanıyor. Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yanlışlarımız varsa belirtirseniz memnun olup düzeltebiliriz. Önerileriniz, eleştirileriniz veya farklı fikirleriniz varsa yoruma yazabilirsiniz.
[+] 10 üye Merco nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Ayrıntılı güzel bir rehber olmuş elinize sağlık. Benim favorilerim kılıçlı, baltalı, falx piyadeler. Her türlü birime karşı iş yapıyorlar. Tabi atlılar da önemli.
Ara
Cevapla
#3
Kargılar favorim.
Sağlam kargı birliklerine menzilliler pek hasar veremiyor. Okları bitene kadar onları rahatsız etmek ve dayanmak gerek.
Zaten karşıda menzilli kalmazsa kargılar kalan bütün birlikleri bire birde haşat eder. Hatta 2 kılıçlı birliğini 1 kargı birliği bile kesebilir.
Sağ ve sol kanatlarda atlı birlikler bekleterek arkaya düşman geçmemesi sağlanmalı. Kargılar arkadan charge yerse GG.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.