Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: EU4 - Multiplayer: Ocak 2019
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Oynanabilir ülke var mı ?
Oda kuruldu, şifre: st
Arkadaslar bugun benim Fransa olarak son kez oynayabilecegim gun. Fransa`ya birisi kalici olarak gecsin lutfen.
Etkinliğin yayını için Strategyturk Twitch: https://www.twitch.tv/strategyturk/
(17-02-2019, 20:35)KARTAL : [ -> ]Oynanabilir ülke var mı ?

Westefalya'ya yedek olabilirsin şuan.
oyundan cekiliyorum .. herkese iyi oyunlar. isteyen osmanlıyı alabilir..
Üzdü.
Westphalia için elimden geleni yaptığımı düşünüyorum.
Osmanlı-Rusya savaşı varken osmanlı'ya savaş açmakta dahil.

Sonraki gün gelemeyebilirim.Gelemezsem yerime geçmek isteyen geçebilir.
Fransa senden çok toprak alır zaten oyuncunun gelmesine pek gerek yok :D
Merhabalar, etkinliği takip eden bir kişi olarak kurallar hakkındaki görüşlerimi paylaşmak isterim.

12. Kural: Idea kuralı
Idea kuralı sanıyorum ki tekdüzelikten kurtulmak için getirilmişti, ancak başarılı olamadı. EU4 bir Bonus Stacking oyunu, mod gibi özel çözümler olmadan bunun engellenebileceğini sanmıyorum.

16. Kural: Region kuralı
Bu kural, her ne kadar mantıklı bir sebeple getirilmiş olsa da roman gibi olması nedeniyle uygulanmasında ve idrak edilmesinde sıkıntı yaşanıyor. Kuralda sadeleşmeye gidilmesini öneriyorum. (Rusya Osmanlı +1, her çağ +1, kolonici idealar +1 en azından bana karışık geliyor)

Aynı zamanda müttefik olmak için 2 rival şartını da gerekli görmüyorum, bence 2 gp ile müttefik olunabilir, 1 gp savaşa çağrılabilir gayet yeterli. Yeni bir güç yüzdesi mekaniğinden bahsediliyor, eğer idrak edilmesi kolay, sade bir kural olursa bu sıkıntının tamamen önüne geçeceğini düşünüyorum.

Teşekkürler.
(18-02-2019, 00:53)greatkniaz : [ -> ]Merhabalar, etkinliği takip eden bir kişi olarak kurallar hakkındaki görüşlerimi paylaşmak isterim.

12. Kural: Idea kuralı
Idea kuralı sanıyorum ki tekdüzelikten kurtulmak için getirilmişti, ancak başarılı olamadı. EU4 bir Bonus Stacking oyunu, mod gibi özel çözümler olmadan bunun engellenebileceğini sanmıyorum.

16. Kural: Region kuralı
Bu kural, her ne kadar mantıklı bir sebeple getirilmiş olsa da roman gibi olması nedeniyle uygulanmasında ve idrak edilmesinde sıkıntı yaşanıyor. Kuralda sadeleşmeye gidilmesini öneriyorum. (Rusya Osmanlı +1, her çağ +1, kolonici idealar +1 en azından bana karışık geliyor)

Aynı zamanda müttefik olmak için 2 rival şartını da gerekli görmüyorum, bence 2 gp ile müttefik olunabilir, 1 gp savaşa çağrılabilir gayet yeterli. Yeni bir güç yüzdesi mekaniğinden bahsediliyor, eğer idrak edilmesi kolay, sade bir kural olursa bu sıkıntının tamamen önüne geçeceğini düşünüyorum.

Teşekkürler.


Fikirleriniz eminim göz önüne alınacaktır.
Böyle bir yorum yazdığınız için teşekkür ediyorum.
Sezar ve ayro çok iyi iş çıkardılar kendilerini tebrik ediyorum
Oncelikle tesekkur ediyorum ST ailesine benim icin gayet zevkli bir mp idi. Ozellikle Britanya ile kapismalarimdan oldukca zevk aldim diyebilirim. Maalesef gunluk hayattaki mesgaleler nedeniyle Fransa`ya daha fazla devam edemeyecegim. Oynadigim 3 seans boyunca neleri hedefledigimi ve dusundugumu kisaca bahsetmek istiyorum.

Oyuna ilk basladigimda Fransa gercekten mukemmel bir durumdaydi. Istenilirse hem Hollanda hem Mainz yikilabilir ve Osmanli ile belki de Viyana`da komsu olunabilirdi. Nitekim boyle yapmadigim icin beni cok elestirenlerde oldu. Almanya`da Osmanli ve Rusya ile aramda tampon olacak bir buyuk devlet istiyordum. Bunun Mainz olabielcegine karar verdim ve Hollanda`yi hedef aldim. Elbette en basindan beri Britanya`nin asil buyuk tehlike ve tek rakip devlet olarak goruyordum ama o zamanki dusuncem Britanya`nin tek basina asilabilecegi idi.Hollanda`dan baskenti de dahil 5 toprak aldiktan sonra tek basimiza Britanya cikarmasi denedik ve maalesef basarisiz olduk. Iste o denemeden sonra Hollanda uzerine yurumenin cok buyuk bir hata oldugunu anlamistim. Britanya konusunda bana yardimci olmasi amaciyla Hollanda bu zamana kadar tum imkanlariya desteklendi. Westphalia`ya karsi yardim edildi. Rusya tehlikesine karsi Rusya`ya humilate war acildi ve Ruslar bu savastan wp ile ciktilar. Eger devam etseydim Bohemya dahil Westfalya nin cogunu kendisine birakacaktim, Britanya karsisinda bir umut bana yardimci olabilir diye.

Osmanli konusuna gelince kendisinin bolgesinde Rusya`ya karsi dengeliyici cok onemli bir devlet oldugunun farkindaydim ve kendisine karsi bana karsi bir hareket yapmadigi surece hicbir sey yapmadim. Mughal benden enforce istediginde karismadim.Bu oyun gunu kendisine de Westfalya`nin onemli parcasini Hollanda`ya yedirecegimi kendimin ise guney kisimlari almamla yetinecegimi soyleyip Westfalya uzerinden garanti cekmemesi halinde savasacagimizi soyledim. Osmanli ise benim nispeten proxy devletim olan Napoli`nin Tunus`tan cikmasini talep ederek ancak bu kosulla Westfalya`yi salacagini soyledi. Osmanli`ya karsi benim cok avantajli oldugumu bilerek bu teklifi reddettim ve istemeyerek de Osmanli dusmani olan Rusya ile yanastim. Rusya ile ittifak yapinca da Osmanli rq atip cikti. Jax  rq attiktan sonra kendisine steamden yazip Rusya ile allyligi bozdugumu zaten sadece Osmanli, Westfalya`ya garanti attigi icin isbirligi yaptigimi desem de ikna edemedim. Nitekim hemen sonra ally bozdugum gibi Rusya ile Hollanda`yi korumak icin de savastik. Bu sirada yeni Osmanli oyuncusu Fodunkiran`a yazip kendisinin Rusya `ya karsi olabilecek potansiyel bir seferinde Fransa tarafindan karisilmayacaginin garantisini verdik. Jax`in yerine yeni gelen fodunkiran Ruslara karsi savas acti ve isler baslangicta Osmanli icin iyi giderken Rusya`nin Fransa`dan yardim talep etmesine olumsuz yanit verdim. Ozetle benim oyunculugum boyunca Osmanli`ya hicbir sekilde ulkesine direkt olarak bir mudahalede bulunmadim ama yine de Ruslari Persia regionina sokmakla suclandim. Yine de jax`a  etik olmayan bir davranista bulunduysam ozur diliyorum. Lakin birkac tur oncesinde Yano ve Fodunkiran`a oyunu biraktigi icin kendisi bu kadar laf ettikten sonra Jax`inda ustelikte ulkesinin cok iyi bir durumda olmasinda ragmen rq atmasi diger oyuncular acisindan hos olmadi. En basitinden belki jax oyuna devam etseydi Rusya bu kadar rahat Japonya`ya yuklenemeyecekti,bilmiyorum.


Oyun boyunca zaten mp`de azalan oyuncu sayisini daha da azaltmamak adina ve cikarlarima hizmet eden proxy devletler olusturmak adina hem Mali`yi hem Napoli`yi korudum.

Oyunda en zevk aldigim kesinlikle Britanya ile olan kapismalarimdi. Ozellikle son denemede oldukca fazla hazirlik yapmistim. Ulkede kiyilarin hepsine shipyard basildi.Maritime tamamlandi. Policeleri alindi,naval morale veren advisor alindi.346 kadar heavy ship ile 43 kadar Britanya gemisine yenildik saglik olsun. 

5crFtt.png

VWZf7l.png

Sonradan Kuzeyden sneak yapmaya calissak da ki bunu da Bati`da bir donanma kovaliyordu.

jSvgwE.jpg

qsGqgF.png

En azindan denedik,zevkli savaslardi. Bende Ferreke`yi tebrik ediyorum.


Fransa`yi su haliyle birakiyorum. Tek rakibimiz Ingiltere diyorum. Hem gelirde hem developmentta Fransa`yi gecmis durumda.


Lki77K.png
sezar sen anlasma koşullarını kendine göre istedin ben kendime göre sana tunus regionuna girme dediğimde bile girdin. napoliyi garantiledin. maliyi garantiledin. her yönden benim büyüme yolumu kapadın. kaldı ki benim ne napoliyi ne de maliyi yıkma planım yoktu. ben sadece tunustan çıkmanızı istedim.garantilediğin hollandanın toprakları sende. napolinin toprakları sende. nasıl oluyorsa tehdit ben oluyorum. yönümü rusyaya çevirecem ordan çıkın dedim.anlasmak istedim yanasmadın. tek anlasman westfalyadan elimi çekmem ve senin rahatca orayı yemen. oyuna devam etmeyeceğini söylüyorsun ama bir yandan osmanlıyı kıstırıyorsun. asıl tehlikenin ingiltere ve rusya oldugunu defaatle belirtmeme rağmen düşmanca tavır takındın. daha önce de twitch yayınının etkisinde kalıp hiç stratejik olmayan savaşlar açtın. en basiti hollandayı önce yıpratıp sonra ingiltereye çıkmak için kullanma gayretin. westfalyayı önce koyurup sonra yıkma gayretin.açıkçası bu açıdan sana güvenip ben rusa hamle yapmadım. rusyaya karşı yaptıgın operasyona güvenip saldıran fodunkıranı bile yüzüstü bıraktın .dönen rusya fodunkıranı ezdi geçti.görüldü ki rusa hamle yapacak olsam bile tek başıma yenemiyorum. gel gelelim japonyaya

daha önce de anlattım yine anlamadınız. benim japonyaya yardım için 2 seceneğim var. birincisi ittifak kurmak . ikincisi enforce.. garanti atamıyorum. ülkesi büyük. enforce atamıyorum arkamda fransız tehdidi.ne zaman rusya japonyaya saldırsa otto arkadan girsin. sonrası fransa ottoya girsin sesleri..insanlar savaş istiyorlar ama savaşın bedeli unutuluyor... rusyaya tek başıma saldıramıyorum. ordusu benden güçlü. bu halde bile tekliflerime olumsuz cevap verip ille de benim dediğim olacak dediğin için oyundan çıktım. evet ülke bırakılacak gibi değil. ama sonraki oyun olacağı söyleyeyim. yeni gelen fransız oyuncusu doğal olarak ruslarla ittifak kurup osmanlıyı tost edecek.
buradan sıyrılırsa bharat sıyrılır. o bharatı da yedirmiş olsak orada ruslar tek başına cirit atacaklardı. zamanında rajputları kurtardık ama japonları kurtaramadık. neredeyse tüm oyun boyunca benden yardım isteyen oyuncular oldu. aynı zamanda hep beni tehdit gördüler.malesef gerçek tehditleri hep beraber gördük.

pc oyunun bu kadar agresif genişleyeceğini düşünmedim o benim hatam. kendisini de uyardım japonya konusunda oyuncunun iflasa gittiğini oyuncuyu bıktırdıgını söyledim ama fayda etmedi. sonucta bu bir oyun. herşey belli ki mübah.ben mughalı bile küçük tuttum ama yıkmayı asla düşünmedim. zaman geldi 4-5 tane yere garanti atmak zorunda kaldım..

gelgelelim oyundaki osmanlı ordusu idea dizilimi konusuna.. oyunda herkesin gördüğü üzere osmanlı ile benzer idea grupları alındı..olabilecek en kaliteli osmanlı ordusu kuruldu ama oyunun cilvesi bu ki son yüzyılda osmanlı ordusu ne kadar kaliteli olsa da avrupa orduları karşısında duramıyor. bunu bir kez daha gördük..

%30 inf combat ability %45 cavalry combat ability %20 artilerry combat ability nin yanında 130 a varan disiplin bile rusyayı durdurmaya yetmiyor..

orduyu profesyonelleştirmedim çünkü son savaşlarda alacagınız paralı askerlerle o profesyonellik zaten tek savaşta yok olacak..

bunun yerine eco+ adm+ aristokrasi ile bolca paralı asker basılabilen paralı asker ordusu kurmayı düşündüm. oyun başından sonuna kadar kömür yataklarını rezervledim. kırımın kaybına kadar sanıyorum 9 veya 10 kömür topladım. 2 si vassallarda. bu kömür yatakları ile beraber alınacak goods produced bonusları osmanlı ordusunun tüm piyade bölüklerini paralı asker yapmaya yeterdi.. rusya ile savaşacak olsam da adm bitmeden savaşmazdım. fodunkıranı gaza getirip kırımı kaybettirdiniz. vassalların elde tutulamadıgını defalarca söyledim. dinletemedim. tek savaşta 4 tane marchı fiilen kaybetti osmanlı. oysaki çağdan gelecek liberty azaltma bonusu ile 4 tane daha vasal dahi yaratılabilirdi..

ingiliz savaşında da kritik bir hataya imza attın.. irlanda ile ingiltere arasında 3 deniz bölgesi var. kuzey -orta -güney .. kuzeye 150, güneye 150 ağır gemi götürüp ortadaki deniz bölgesine taşıma kayıklarını götürmüş olsan sonra bölgelerde ingiliz gemisi yokken savaşı açmış olsan senin ağır gemilerin ingiliz donanmasını oyalarken adaya rahatça ordunu çıkarırdın. fakat oldukça güvenmiş olmalısın ki agır gemilerine bunun yerine kafa kafaya çarpışmayı seçtin. ingiliz amirali+ naval idea üzerine ingilterenin deniz bonuslarıyla kazanman imkansızdı.

son demde oyundan dumanın da dediği gibi biraz duygusal hareket ederek ayrıldım belki de. belki de kafamdaki planı gerçekleştiremediğim için. neyse artık önemi yok. kalan herkese başarılar.
Jax, Allah icin ben sana defalarca demedim ben sana karsi ofansif degilim diye. Yukarida da nerede yazdim Osmanli tehdit diye. Hicbir yerde Osmanli tehdit diye bir cumle gecmedi. Tam tersine yukarida yaziyorki benim  tek rakibim Ingiltere diye. Ayrica ben yedek olarak 1 kez bile gelsem ulkemi en iyi sekilde oynamaya calisirim. Oyuna devam etmeyecegim diye etraftaki ulkeler ne yaparlarsa yapsinlar, ben ulkemi koyvereyim demek benim prensiplerime aykiri . Yukaridaki yaziyi okursan Hollanda icin kendime oz elestiri yapabiliyorum zaten. Bunun gibi bircok yaptigim stratejik hata da olabilir buna da itirazim yok. Ayrica bana guvenip neden Rusya`ya karsi hamle yapmadin anlamadim.Ayrica ,sen Rusya`ya karsi gayette hamle yaptin ki bence bu hamleler gayette dogruydu, Polonya`da onunu tikadin,kocaman bir Kirim kurdun, ayni sekilde kocaman bir Gazimulk kurdun.Yetmedi savas acip Rusya`nin claimlerini sildirdin ki bence bunlar gayet guzel hamlelerdi.Pcoyun sana bu konuda hicbir sey demedi.Ama biz Tunus regiona girince kotu mu olduk. Mali`yi sen ciktiktan sonra Ai girmesin diye garanti attim. Fodunkiran`in geldigini ogrenince de cektim.

Mali`ye karsi korumaci yaklasim sebebim asil olarak sen degil, Ingiltere`nin bir ihtimal ona girmesiydi. Westfalya`ya garanti atmamin sebebi Ruslardi. Toprak alacaklarini sanmistim. Cunku Ruslarin, Almanya`ya gelmesini istemiyordum. Lakin daha sonradan bu isi Hollanda ile de yapabilecegimi karar vererek topraklari Hollanda`nin almasi icin cabaladim.Prusya ile Rusya sinirinin kapatilmasinin oncusu ben oldum. Hollanda`yla ilgili fikir degistirme sebebim Ingiltere oldu.Ingiltere`nin gucunu hesap edemedim. Evet bu da benim stratejik hatam.


Ayrica tunus regionina girme dediginde "Tabii abi nasil istersen mi deseydim". Osmanlidan gucsuz bir devlet olsaydim elbette ki derdim. Ama gayet guclu bir devlettim. 1444-1821 gibi olan bir oyunda haritaya bakarsan Fransa ile Osmanli illa ki bir yerlerde surtusecek, onunu kesmeye calisacak. Biz kompetetif bir oyun oynuyoruz ve kimseye ben bana karsi hareket ediyor diye kizmadim. Bu bir oyun yeri gelince savasicagiz yeri gelince dost olacagiz. Kazanmakta var, kaybetmekte. Mesela Ingiltere, Geneo`da ticaret cekiyor diye ona ters gittim 2 defa savas actim. Sonucta birbirimizi tebrik ederek savasi bitirdik. Keske sende oyunu bu kadar ciddiye almasan. Hepimiz insaniz iste, bazen benimde multiplayeri cok ciddiye aldigim oluyor. Sonuc olarak sende cok emek verdin ve kurulabilecek belki de en iyi Osmanli`yi kurdun, oyunculugundan oturu seni tebrik ederim.Acikcasi benim onceki oyunumdaki Osmanli oynayisimdan kat be kat daha iyi Osmanli`yi oynadin. Rus-Fransa ittifaki karisinda emeklerinle kurdugun ulkenin yipranma/yikilma ihtimali seni tedirgin etmesini anlayisla karsiyorum.
Valla kusura bakma Sezar ..bana o güveni veremedin..dün fodunkiranin Rusya'ya saldirmasindan açıkça görüldüğü üzere Twitch chatinden ve dumanın sunumundan oyuncular etkileniyor.sonuc ..Osmanlı kritik bir hata ile büyük toprak kaybı yaşadı. Sen belki ofansif olmadın kendince ama ben horozum dedin direttin.neyse önemi yok artik..
Osmanli'da ai oldugu zaman bizzat ben rica ettim Fransa'dan garanti atabilir misin diye. Koskoca Osmanli ordusu zorlardi beni ki 3 kat dev. farki vardi :)
(18-02-2019, 00:53)greatkniaz : [ -> ]Aynı zamanda müttefik olmak için 2 rival şartını da gerekli görmüyorum, bence 2 gp ile müttefik olunabilir, 1 gp savaşa çağrılabilir gayet yeterli. Yeni bir güç yüzdesi mekaniğinden bahsediliyor, eğer idrak edilmesi kolay, sade bir kural olursa bu sıkıntının tamamen önüne geçeceğini düşünüyorum.

Öncelikle ben de önerilerin için teşekkür ederim. Şu öneride dikkatini çekmek istediğim bir husus var. 2 GP ally almış birisine kimse yanında 1 GP ile yani 2vs3 savaş açmıyor. Bu da oyunu büyük ölçüde kilitleyip 3lü bloklar halini almasını sağlıyor. Üstüne üstlük saldırıyı alan 3lü grup enforce ile başka müttefikler de edinebiliyor.
sözünü tuttuğun için teşekkür ediyorum.
Barışçıl olarak ilişkilerimizi devam ettirmek suretiyle, bir sonraki mp gününde diplomatlarımız ülkenize gönderilecektir.
Rusya savaşında benim açtığım savaştan sonra barışmamış olsalardı tüm rus ordusunun avrupaya sıkışıp imhasını sağlayacaktım. Bu nedenle persia regionunda ki vassalını serbest bırakmaya yanaşacağını düşündüğümden açmıştım savaşı fakat erken barış yapmaları o planı bozdu. Sürgün aldıklarından ordular kendi topraklarına geçiş yapınca iş tersine dönmeye başladı. Ülkeye geçtiğimde Osmanlı ordularının piyadeleri ağırlıkla paralıydı fazla yeniçeri birimi yoktu. Army pro 0 da ve ülkede kaleler ağırlıkla 2 seviyede bulunuyorlardı ve topçu sayısın 4 piyadeye 1 gibi miktarlardaydı sayıları azdı. Ülkenin başına geçtikten sonra genel olarak topçu birimi ürettiğimden çok az olan topçu sayısını toparlamış olsam da Osmanlı ordularının Rusya karşısında bu kadar kötü kalacağını beklemiyordum. Haliyle kalelere fazla takılmadan hızlıca ilerleyebilir konumda olunca Ruslar süren çarpışmalar sonrasında kalan orduları zar zor yunanistan tarafları üzerinden anadoluya geçirebildik. Yaptığımız barış anlaşmasında Kırımı serbest bırakıp 5k para ödeyerek ve savaş tazimatı verdik.

Kırımın serbest bırakılması oldukça kötü olsada nispeten %80lere dayanan vassal özgürlük isteklerini bir nebze dindirdi. Osmanlının Polonyayı kendine almak yerine arap yarım adasını kendine alması bence daha isabetli bir durum olabilirimiş hem kendi kültür grubun hemde oldukça dev sahibi bir coğrafya konumunda o bölgedeki ticareti de hesaba katarsak daha verimli olacağını düşünüyorum. Ayrıca Osmanlı'da vergi üretim ve manpower binaları istanbul dahil hiç bir yere basılmamış. Onun yerine Anadolu ve balkanlarda her province fabrikalarla doldurulmuş. Haliyle ülkede max manpower 160k seviyelerinde kalmış ve ekonomi de bu büyüklükte bir Osmanlı için oldukça geri kalmış. Ayrıca Anadolu da 12 puan gibi maliyetlere dev basma imkanları bulunuyordu. Fazla puanları genel olarak bu noktalarda değerlendirmeye gayret ettim.Yenilikçilik 98 e kadar yükselmiş durumdaydı sonraki oyun günü 100 e ulaşacaktır. Açıkcası bu kadar kasmaya yönelerek teknoloji açarken puan harcamak o kadar mantıklı bir hamle değil. izah etmem gerekirse 1 yenilikçiliğe sahipken 1 yeniçeri birimi çıkarabildiğin state'te 10 değil 9 puan harcayarak çıkarırsın 100 iken yine 9 puan harcayarak çıkarırsın bu mekanik aşağı yuvarlama yaparak çalıştığı için miktarının yükselmesi gittikçe yükseltmenin avantajını azaltıyor.Tek seferde en çok puan harcayan mekaniğin teknoloji mekaniği olduğunu da düşününce bu hamlenin diğer oyuncuların teknolojiyi ilk açan olmasını engellemek ve teknolojide hep önde olmak için teknolojiye fazladan binlerce boşa puan vermek olduğunu düşünüyorum bu puanlar daha verimli şekillerde kullanılabilirmiş.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22