Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: EU4 - Multiplayer : Mart 2016
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Castile Aragon pusu bozuldu mu? Birde Osmanlı fena yardırmış :) Ayrıca Castile'in ne işi var Mekke'de Fransa gibi bir düşman varken. İlk Fransa'yı tokatla sonra etrafa saldırısın. Benim spde şu an oynadığım oyun İspanya. Argon ile birleşip İspanya olana kadar Fransaya bulaşmadım. Hatta onunla birlik olup İngiltereyi sindirdim. Sonra Aragon ve Napoli ile birleşince bu arada kolonilerde iyiydi baya Avusturyayı yanıma alıp güçsüz anında Fransaya girdim. Fransa ordusu çok güçlü paralı askerler ve Avusturya olmasa zor yenerdim. Sonra o savaşta İskoçyanın garantisini kaldırdım ingiltereyi güçlendirdim. Bu arada koloniler büyümüştü İngiltere Amerikada bana sorun olmazdı. Meksika ve Peru bende Fransayla savaş esnasında -60 zararın var gene para bitmiyor :) Sonra İngiltere Avusturya bir olduk ver ayarı Fransaya :) Protestan ligi savaşı hiç başlamadı ama bu bahsettiğim savaşlar yüzünden eksikliğini hissetmedim. Bu arada afrika, hindistan, endonezya ve filipinlerde kolonilerim var. Oraları hep şirketlere verdim. Bu şirket işi iyiymiş baya para geliyor tüccarda cabası :) Doğuda Osmanlı Macara girmedi Macarlar polonyayı yuttu aldı yürüdü. Osmanlı İran ve Memlükü yedi. Macarlar ve Ruslar sınır oldu bakalım nolucak?
Oyun başında elime fırsatlar geçti kendi sebeplerimce kullanmadım bu fırsatları. Belli saatten sonra zaten Aragon , Portekiz ve Kastilya birleşse bile Fransa'ya denk değiller. O yüzden tekrardan ofansif bir hareket sergilemedim. Mekke görevi tamamen zevkine yapılmış bir şeydi. Çokta takılmamak lazım.
O kadar uzun yazmışsın fakat boşuna yazmışsın. Onca oyundur senle oynuyoruz. Yaptığın açık ve net. Herkes senin izin verdiğin ölçüde genisleyebilir. Timur müttefik oldum diye yaygara kopariyorsun. Pekala Polonya ile kursa yine yaygara gelecekti. Osmanlı Polonya ile nasıl dost olur. Avrupalı ele gecirecekler. Avusturya ile olsam yine sorun. İngiliz lerle olsam ne alakası var. Vs vs uzar gider. Şimdi kırılma dostluk kurdum .Polonya yayılamadi Moskova yıkılmanin eşiğine geldi. Bunun neresi yanlış bana açıkla. Timur dostluk kurdum memleket ve karakoyuna ezdi bu sayede. Bundan sıkıntı ne. Varsa sıkıntı sanane.sen host sun. İnsanlar sana güveniyor ve senin kurduğu oyuna eğlenmeye geliyorlar. Bu tavırları yüzünden fire awake ve bilimum kişiler artık mp lerine aktif olarak gelmiyorlar çünkü biktirdin. Bu saatten sonra mumkunse mplrine katılma yayım. İmla hataları için affola.telden yazdım. Saygılar iyi oyunlar
Avusturya'nın savaşa girmesi şöyle gelişti: 

Ordularımız hazırlanıp Baverya üzerine Salzburg için girilecekti o esnada Baverya ile müttefik olan Savoy'un müttefikliği bozmasını talep ettik, bu sırada Fransa-İspanya savaşı ortaya çıktı. Hedefimizi Bohemya'ya çevirdik. Fransa'ya aynı şekilde müttefikliği bozmasını söyledik ancak kendisi ''bir yıl sonra truce atarız.'' dedi. Bohemya'ya girme konusunu HRE başlığında herkese ilettik, müttefik olanların müttefikliğini bozmasını da talep ettik. 

Savaş anı: 

Avusturya ve Polonya orduları Bohemya'ya girdi. Bohemya işgal edilirken Kastilya ve İngiltere'den yoğun politik baskı yaşadık. İmparator durumu oyalamak için ''Müttefik devletleri işgal altında tutarız, Fransa ordu getirirse savaşırız.'' diye baskıyı hafifletmeye çalıştı ancak Fransa'nın asker getirmeyeceğini biliyorduk. Bohemya'nın işgali tamamlandıktan sonra müttefikim Polonya ile uzun bir diyalogdan sonra İberya'yı Fransızlardan kurtarma kararı aldık, ancak bu diyaloğa kadar Fransa'ya saldırma gibi bir planımız yoktu. Fransız topraklarını işgale başlarken ordumuz teknolojik olarak geri durumdaydı(7), bu durumu Fransız topraklarında ordumuzu geliştirerek çözdük. Paris'e kadar neredeyse tüm Fransa işgal edilmişti. İttifakımız Polonya, ordularını geri çekip işgal ve saldırıyı bize bıraktı.

İberya'ya giriş:

İspanyol ordularının güneye kaymasıyla birlikte -ilginçtir ki tek bir ''savaşa gidiyorum, gelin.'' uyarısı ilk çarpışmada alınmadı.- Avusturya orduları da bölgedeki savaşa katıldı. Bu savaşı birçok nedenden kazanamadık. Bu sefer tüm ordularımızla -İngiltere dahil.- ikinci bir saldırı başlattık, bu saldırıyı kazanacağımıza %100 emindik ancak Tanrı Fransızların yanında oldu ve savaşı Fransızlar kazandı. 25 bin kişilik İmparatorluk ordusu bölgede sıkışıp yok edildi.

Barış:

Polonya artık savaşın uzamaması gerektiğini uzarsa savaştan çıkacağını bildirdi. Avusturya'nın ise elinde bir gücü kalmamıştı. İspanyol ve İngiliz ordularından da bir hayır gelmeyeceği belliydi. Bu durumda Bohemya ile barış yapılıp topraklarımıza geri dönüldü.

Dezavantajlarımız

1- İspanyol ve Portekiz ordularının savaş anında bölgede olmaması.
2- İngiltere ordusunun Avrupa şartlarına göre geri kalması.
3- İberya ve Britanya ordularının daha önce büyük savaş görmeyip bir tecrübelerinin olmaması.
4- Bizim (Avusturya ve Polonya) Fransa savaşına geç karar vermemiz.
5- Fransız ordularının Avrupa şartlarına göre önde olması.
6- Fransız ordularının büyük savaşlarda yer alıp üstün tecrübelerinin bulunması.


Bu kadar basit şeyleri anlamaman üzdü. Benim bu mplerde söylediğim şey hep aynı, ancak senin singleplayer oynayışına ters. Osmanlı herkesle müttefik olabilir, bir sebebi varsa. Ancak sen müttefik yapmıyorsun, sen ortak yapıyorsun oyunda kendine. Sebepsiz yere arkana adam alıyorsun ortak ediniyorsun. Avusturya çok mu güçlü? Herkesi tehdit mi ediyor? Osmanlı Polonya müttefik olabilir, buna karşın daha güçlü bir Rusya varsa Avusturya da Rusya ile müttefik olarak buna karşılık verebilir. Çok muhteşem bir Avusturya - Rusya vs Polonya - Osmanlı izleriz. Senin etkili olduğun bölgelerde bu zamana kadar dengeli bir savaş görebildik mi? Malesef. Çok basit diplomasiyi yapamıyosunuz çünkü diplomasi yapmıyosunuz. Büyük ülkeler arası müttefiklikler 100 senelik olmaz. Anlık olur, tehdit bittiğinde iptal edilir. Ama bunu anlayamıyosunuz.

Steafun'un elime fırsatlar geçti dediği hiçbir fırsat geçmedi arkadaşlar onu da burada belirteyim. Savaşta Litvanyası gelmiş İngilteresi gelmiş Avusturyası gelmiş yine yenemiyor burada yok elime fırsat geçti yokederdimler falan. Oyunda 1444'ten itibaren Kastilya güç olarak Fransa'yı 1v1'de yenebilecek (veya Portekiz ile birlikte) seviyeye hiç bir zaman ulaşmadı. Ulaşsaydı Fransız orduları en azından 1 savaş kaybederdi İberyada. O sebeple bırakacaksınız yani Fransayı istesem 250 kere yıkardım da insanlığımdan yıkmadım ayaklarını.
Sen anlamıyorsun senin yaptıkların diploması bizimki ortak edinme .bir düşün .biraz önüne taşları ser. Biraz olsun kendinde hata ara. Ama nerde.oyunun başından itibaren osmanlıya karşı düşmanca tavır sergileyen fransa, avusturya polonya daha da ötesi , napoliye çıktığımda her ne kadar komik olsa da ingiltere, sadece ve sadece tarafsız kalan portekiz ispanya ikilisi.. bu bağlamda benim batıya döndüğümde karşımda 2 koca devlet var.. avusturya ve polonya litvanya birliği... bilmem bunu anlayabildin mi? önümde 2seçenek var.

1- fransa ile dostluk kurup avusturya polonya ittifakını yenmeye çalışmak .. peki olur mu .. imkansız.. daha balkanlarda savaşmaya başladığımda chatte yırtınan , osmanlı çok güçlenecek diyen bir fransa trakyadan da beni atmanın peşinde..
2- polonya avusturya ittifakını bozmak.. olur mu olmaz.. zira adamlar fransa ve osmanlı tehdidine karşı birbirlerini kollamaktalar..
3- kırımı desteklemek büyütmek ve gerektiğinde savaşmak..

yapılan .. kırımı desteklemek büyütmek..

şimdi dönelim doğuya.. doğuda memlük etiyopya gibi genişleme alanı bulunan 2 devlet ve ai kontrolünd eolan agresif bir karakoyunla karşı karşıyayız.. bu bağlamda yapılabilecek 2 şey var..

1- doğuda ve batıdaki küçük devletleri vassalalyıp onlarla devam etmek..fazlaca agresif expansiona sebep olduğundan ve üstteki planlar doğrultusunda yapılmadı..

2- timurla ittifak kurup karakoyunlu tehdidini kaldırmak tek başına memlüke yürümek..

yapılan 2. ci seçenekti..

şimdi bu bağlamda daha oyunda 60 yıl geçmişken .. oooo hooo vooo osmanlı geliyor viyanaıyı aldı ..parise yürüyecek.. hoo dünya fethine gidiyor.. kankalarıyla dünyayı darmadağın edecek gibi boş saçma hatta daha da ileri gidiyorum deli saçması şizofrenik bir düşünce ancak senden çıkardı duman.. lütfen sana yalvarıyorum. şu oyun hırsından biraz olsun kurtul..

insanlar senin istediğin şekilde oynayacaksa mp kurma kardeş.. zira her kurduğun mpde ya sana yanaşacaz bir nevi vassaliyetle oynayacaz. ya da itiraz edersek kıyamet kopacak oyundan çıkacaz..
Münster Elektör-Başpiskoposluğu


eatcX9F.png

Coblenz, Hannover ve Stade ilhak edildi.

Dünyanın en prestijli devletleri arasına girildi.

Elektörlük makamı kazanıldı.

Düklük seviyesinden, Krallık seviyesine çıkıldı.
Duman sana göre fırsat değil bana göre fırsat. Burgundy'nin ilk savaşında gelebilirdim Portekiz ile birlikte gelmedim. Aragon ve Napoli üzerinde emellerim vardı ve beklemeyi tercih ettim bana karşı yanlışın olmadı diye. Daha sonra Avusturya ile aranda büyük bir savaş oldu yine gelmedim. Etraftan çokça savaşa girmem konusunda baskı görmeme rağmen. Doğal olarak senin o hiç fırsatın olmadı dediğin şeyin varlığından pek emin değilim. Ancak sen kendini çok über gördüğün için herkese tokat atabileceğine inanmışsın. Şu savaşı sana kaybetmemizin sebepleri çok bariz. Sanki müthiş yeteneklerinle 50 vuran ordunu 150 vurdurmuşsun gibi konuşma bence. Yaptığın tek iş sağ tuşa basıp dağlık arazilerde beklemekti. Fransa oyuncularının kafa yapısı bana göre ikiye ayrılıyor. Elan'dan önce Elan'dan sonra. Bu MP'de de birşey değişmedi o açıdan.
Ben Elan'dan önce Viyana'ya girdim. Bu şekilde insanları basit gördüğünüz sürece daha çok oyunlarınız diğer oyunculardan yardım istemekle geçer. Keşke 1:1 adil savaşlar yapabilseniz. Hem savaş ilanı aldığında tüm Avrupadan yardım isteyeceksin hem de sonra gelip ben istesem yıkardım da yıkmadım diyeceksin. İbretlik.
Birincisi ; mesele benim insanları düşük görmem değil , senin kendini bulutlarda zannetmen. Biraz ayakların yere bassın. Bu savaş inanılmaz bir şekilde adaletsiz değildi. Ordu sayıları herşey demek değil. Biz orada 50v80 savaşırken 35K nasıl Valencia'yı kuşatıyordu sende gördün.

İkincisi ; İngiltere ile aran bozuk hiçbir şekilde anlaşamıyorsunuz , Avusturya'yı yerin dibine soktun. Oyunda güçlü devletlerden birisine dalıyorsun ve diyorsun ki "yardım istiyorsun". Zaten benim yazmama gerek yoktu. Aklı olan bu savaşta sana arkadan saldırırdı. Ayrıca bu savaşla önceki meselenin alakası yok. Sırf bu savaşta yenmen , 2 kere sana zarar verebilecek fırsatı elimle istemediğim için teptiğim gerçeğini yok mu edecek? Güzel kafaymış.

Son olarak Militiades ve İngiltere zaten bunun bedelini çok ağır şekilde ödeyecekler. Sanıyorlarki İberya yıkıldıktan sonra kendileri rahat edecek. Avusturya savaşı erken bitirmekle hayatının hatasını yaptı. Sana karşı o savaşı neden kaybettiği bu savaştan sonra çok daha iyi anladım.
Bu savaş adaletsiz değildi den sonrasını okumadım (cidden okumadım)

Fransa'ya karşı Kastilya (Aragon) Portekiz İngiltere Avusturya (Macaristan) Polonya (Litvanya)dan bahsediyoruz.
Bu kadar tartışmadan sonra da biraz kendi perspektifimi açıklayayım...

Polonya'yı multide 2. kez oynuyorum. (Single'da 1 kez oynamıştım, ama çok önceydi 2. dlc yeni çıkmıştı sanırım.) Zaten ilk multide oynayışımda internetimin azizliği sebebi ile ülkeyi başkasına devretmek zorunda kalmıştım. O yüzden ülke hakkında fazla bir deneyimim yok.
Oyun başı, Litvanya eventi geldiğinde ilk hedefim doğu olacaktı. Lityanva hem Kırım'a, hem de Moskova'ya claim atmıştı. Ama Kırım Osmanlı ile müttefikti. Bu sebeple kuzeyde Novgorod savaşı sebebi ile mp'si az olan Moskova'ya saldırdım. Moskova oyuncusu bu savaşla ordusunu, ülkesini yormak istemeyip güzel bir anlaşma sundu, kabul ettim.

Daha sonrasında Kırım Doğu'da yardırdığı için (ve daha doğrusu herhangi bir müdahalede bulunamadığım için) Kırım ile anlaşma masasına oturdum. Diyeceksiniz ki: ''Hiç mi imkanın yoktu da dalmadın?'' Yoktu. Sonuçta Bahmanis savaşında Timur'a yardım etmek için büyük bir orduyla Hindistan'a kadar giden Osmanlı gibi bir müttefiki vardı.

Bu olayların ardından yüzümü batıya döndüm. Töton Tarikatını yok ettim, Livonya birliğini Dan'ların elinden aldım. Ama sonradan farkettim ki Commonwealth için Litvanyada maksimum 41 toprak olması lazımmış. Limiti aşmıştım.

Batıdaki savaştan bahsedersek, belli savaşlar yüzünden manpowerim 0'a vurmuştu bu savaşa katıldığımda. Bu sebeple Fransa ordusuna direk taaruzda bulunmaktansa savaşın diğer üyelerini savaşdışı bırakmakla uğraştım. Zaten bir bakıma Fransa'ya kadar gitmem mantıklı değildi benim için. Osmanlı oyuncusu multiden çıkmış, Ai saniyesinde beni rival ilan etmişti. Saldırma ihtimali vardı. Zaten savaşa ''Bohemya'dan Silisya bölgesini Leh Birliği Etkisine almak'' amacı ile katıldım. Eğer Fransa Avusturya topraklarına hücum edecekse ordumla ilerleyecektim. Olmadı, bekledim.

Ve bu savaşta açıkçası Fransa'ya daha da yük bindirmek istemedim. 1 vs 6 durum söz konusuydu. Ben de müttefiklerimi hayal kırıklığına uğratmamak için Litvanya'ya ilerleme (Offensive) emrini verdim.
D24qpl.jpg

Bak kendi resmin burada ne kadar dengesiz bir savaş değil mi? 87K vs 119K
Böyle yazınca çok dengesiz gözüküyor ama birde detaylara bakalım ;

87K LVL 9 Techli , Elan'ı açılmış bir Fransa'ya karşı (Merc spamları saymıyorum)

32-36K LVL 8 Techli Kastilya
35-40K LVL 7 Techli İngiltere
20-30K LVL 7 veya 8 Avusturya
20K LVL 7 Techli Litvanya

General olarak üstünsün , - Modifier yiyen taraf bizdik. Şimdi Allah aşkına ne über bir yetenek uyguladında kazandın bu savaşı? Ne kadar adaletsiz bir savaş bu? Ordular o kadar denkti ki kılı kılına kazandın zaten savaşları.

Ne güzelde pohpohluyorsun.

Saxonya , Trier , Bohemya ve bir kaç minor'u kendi safınsa saymıyorsun ama Moldova'yı bile yazmışsın önceki postta karşı tarafa fasdfasdfsda

Bu konuya attığım bu haftalık MP ile ilgili son mesajım daha fazla uzatmayacağım. Çünkü bir kere "tamam haklısın" yazdığına tanık olmadım.

Haftaya görüşmek üzere.
Techleriniz neden o kadar düşüktü ki sizin arkadaşlar?

Genel olarak yazdıkların yanlış, bu yanlışı diğer insanlar da rahatlıkla görebilir ancak diğer insanların göremeyeceği şey verdiğin 'yanlış bilgi' bunu da düzeltmek bana düşer.

Savaşta benim safımda Saksonya, Trier, Bohemya gibi ülkeler bulunmuyordu. Yani o cümlenin sonundaki gülmen en fazla kendini rezil etmen olur.

Bu şekilde ders almayı reddettikçe daha çok savaş kaybedersiniz, daha çok savaş ilanı aldığınız an savaş stratejisi düşünmek yerine chat ekranını açıp insanlardan yardım dilenirsiniz. Bir dahakine Rusya'yı da çağır Kastilya ile savaş ilanı aldığında.
OK.

Zk7mAA.jpg
Onlar Avusturya'nın Bohemya'ya açtığı savaşta savaşa giren ülkeler, oradaki ülke Trier değil, Bohemya'nın müttefiği Alsas mıdır nedir, onlar benim müttefiğim değil Bohemya'nın müttefikleri. İngiltere'nin açtığı savaşa da dahil değildiler sana açılan savaşa da dahil değildiler.

Bu tür işlere girmeyip 'tebrikler Fransa' yazsan daha az rezil olurdun, anlamı yok yaptıklarının.
Tabi bu adamlar senin savaşında sayılmıyor. Ancak daha yüzünü göremediğimiz Polonya , Moldova , Macaristan bizim savaşta sayılıyor. Güzel kafa Duman devam et.
Ben savaşta bulunan ülkeleri söylüyorum, sen başka savaşta benle aynı safta bulunan ülkeleri sayıyorsun. Bu nasıl bir kafa yahu :D
Dünyaya kafa atan Duman... Ah dostum ah. Şu kibiri biraz azalt diyorum dinlemiyorsun. Yazık ediyorsun kendine.

QBZmMj.jpg
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19