İleti Sayısı: 95
Üyelik Yılı: 2018
Imperium:
1
(06-01-2019, 01:35)napolyon94 : (05-01-2019, 20:19)The Last Kaiser : (05-01-2019, 05:26)napolyon94 : (12-05-2018, 14:41)perverende : Sovyetlere saldırmasıdır. Almanları yenen Sovyetlerdir. ABD yine her zamanki gibi savaşa en son girip parsayı toplayan Tywin Lannister'dır. Almanya, Barbarossa sırasında batıda ordu bırakmadı, boş arazide ilerledi müttefikler. Sovyetler, önünde 5 milyon Alman askeriyle savaşa savaşa Berlin'e müttefiklerden önce girdi.
Barbarossa başladığında operasyonel durumda ki 198 Alman tümeninin 148'i bu operasyona katıldı. Sadece Fransa'da 26 tümen bulunuyordu.
Guderian'a göre 1941 yazında Almanya'nın 205 tümeni vardır. Batıda 38 tümen Balkanlarda 7 tümen Libyada 2 tümen Danimarkada 1 tümen Norveçte 12 tümen ve Doğu sınırı boyunca 145 tümen olmak üzere yaklaşık 4 Milyonluk bir askeri güç.
Egitimdekiler, SS ler, sabit garnizonlar sayida oynama yapabilir. Ben 198 rakaminin arkasindayim.
Tabiki kesin bir rakam veremeyiz. Ben sadece Guderian'ın hatıralarından okuduğumu aktardım. O da zaten bu bilgiyi Keitel'den aldığını söyler.
We will watch your career with great insterest
•
İleti Sayısı: 184
Üyelik Yılı: 2018
Imperium:
1
Öncelikle İngiltere sorununu halletmeden SSCB ye savaş açması, aslında bunu pek hata saymayabiliriz çünkü yenebilecek güçteydi. Savaşta kışın gelmesi ve Hitlerin dik kafalılığının sonucu kışın beklemek yerine Generalleri dinlemeyip ilerlemesi ve tekmeyi yemesi. Yani Stalingradda yenilmesi Almanyanın kesin olarak 2. dünya savaşını kaybedeceği anlamına geliyordu ardından Normandiya çıkarması başarılı oldu 2 cepheden sıkıştırıldı ve Almanya için hiç şans kalmadı.
•
İleti Sayısı: 138
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
0
Hitler’in HOI’deki YZ’den daha kötü kararlar vermesinden ve YZ’nin bile yapmayı saçma bulacağı şeyleri yapmasından.
İleti Sayısı: 1,219
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
14
Hitler ve Goring'in hala 1. dünya savaşı doktrinini esas alarak savaşmaya çalışması . Stratejik hatalar ve dahası.
•
İleti Sayısı: 343
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
0
Wehrmacht 1939'da Polonya ile savaşa hazırdı, bir Dünya Savaşı'na değil.
•
İleti Sayısı: 2,840
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
47
Savaş yorgunluğu, yetersiz kaynak ve deli bir lider. Daha fazla açıklamaya gerek yok.
İleti Sayısı: 25
Üyelik Yılı: 2019
Imperium:
0
"Dereyi görmeden paçaları sıvama"
•
İleti Sayısı: 1,039
Üyelik Yılı: 2018
Imperium:
6
2.dünya savaşında o kaynakla o savaş yorgunluyla moskovaya gitmek intihardı. Tamamen adolf hitlerin kafayı yemişliği başka bir şey yok. Generalleri geri çekilmeyi defans kurmayı öneriyordu öyle bir mevzu vardı öyle olsa bile ben yinede sovyetlerin üstün ateş gücüyle almanları çok ciddi bir şekilde yıpratırlardı. Koskoca sovyet endüstrisi sonuçta. Aslında almanyanın hiç şansı yoktu. Sovyetlere savaş ilan etmeselerdi sovyetler almanlara savaş ilan edecekti eninde sonunda.
Almanların bu durumda bana göre zafer kazanmaları için tek şansı nükleer bombalardı. Ama her halükarda amerika devreye girecekti. Yani kısaca almanya her türlü savaşı kaybedecekti. Bir sürü nedeni var. En başında almanyanın tüm dünyayı karşısına alması. Gerisi ayrıntı.
•
İleti Sayısı: 7
Üyelik Yılı: 2019
Imperium:
0
bence (bence) en büyük sebebi bir tarafta savaşı bitirmeden diğer yere atlaması .
•
İleti Sayısı: 10
Üyelik Yılı: 2018
Imperium:
0
özellikle 1942'den sonra 3 büyük cephede savaşılması,V1,V2 gibi silahların Hiter'in kişisel ihtirasları yüzünden heba edilmesi yine Hitler'in Alman orduları başkomutanlığını O.K.W Yüksek komutanlığı sıfatıyla alıp Genelkurmay başkanlığını itibarsızlaştırması,sürekli generallere stratejik konularda karışması (Hitler'in bu konuda büyük başarıları da olmuştur ama bu başka bir konudur)Erwin Rommel,Erich Von Manstein ve Günther Von Kluge gibi feldmareşalları kişisel ihtirasları yüzünden harcaması (Rommel'i ona isyan ettiğinden şüphelendiğinden onuru karşılığında intihara zorlaması,Manstein'ı mart 1943'te Rusya cephesinde Merkez ordunun komutasından alıp emekli olmaya zorlaması ve ileride bu cephenin çökmesine neden olacak olaylar zincirine neden olması son olarakta 1944'te savaşın en kritik zamanında Batı Alman orduları grubunu yöneten Von Klüge'yi yine isyan şüphesiyle azletmesi (bir yönden haklıdır bu ayrı tartışma konusu olur)ve Klüge'nin intiharının ardından oradaki cephenin çökmesi ve son bir güçle yapılan ardenler taarruzunun'da başarısız olmasıyla gidilen felaket dönemleri,
•
İleti Sayısı: 57
Üyelik Yılı: 2020
Imperium:
0
Müttefik sorunu. Almanya'nın en güçlü müttefiki Japonya idi. Fakat Japonlarda asyada biliyorsunuz. Yakınındaki müttefiklerde beklentileri karşılayamadı. Resmen Almanya, İtalya'nın arkasını topladı.
•
İleti Sayısı: 28
Üyelik Yılı: 2020
Imperium:
0
Komutanları dinlememesi ve stalingradın kollarına yeterli desteği vermemesi
•
İleti Sayısı: 190
Üyelik Yılı: 2020
Imperium:
0
(26-08-2020, 20:43)batohan123 : Komutanları dinlememesi ve stalingradın kollarına yeterli desteği vermemesi
Evet Stalingrad'a yeterli desteği vermemesi yanlıştı fakat başlarına gelen en kötü şeyin Stalin'in halkı ve orduyu bütünleştirmeyi ve düşmana kenetlenmeyi çok iyi bilmesiydi.Aslında Great Patriotic War'da Almanların ilerleyemeyeceği zaten başından beri belliydi.Sovyetler bir çok petrol noktasına sahipti fakat Almanların böyle bir zenginliği yoktu.Sonuç olarak bütün tanklarını imha etmişlerdir.Savaşın sonuda burada gelmiştir.
•
İleti Sayısı: 6,461
Üyelik Yılı: 2019
Imperium:
79
27-08-2020, 10:08
(Son Düzenleme: 27-08-2020, 14:04, Düzenleyen: Attila the Hun.)
1940 yılında Fransa'daki harekatta çok hızlı şekilde toprak kazanılması ve harekatın neredeyse kusursuz gitmesi Hitler dahil birçok Alman subayını korkutmuştu. 1. Dünya Savaşı'nda 4 yıl boyunca kanlı savaşlar verdikleri ve dünyanın en saygın askeri gücü olarak gördükleri Fransa'nın başkenti Paris'in düşmesi sadece birkaç hafta almıştı. Bu sebeple harekatı hızını kestiler. Dunkirk limanı Müttefikler ulaşmadan önce alınsaydı Müttefikler kıskaca alınıp imha edilebilirdi. Burada Fransa ordusunun büyük bir kısmı ve BEF'in (British Expeditionary Force) neredeyse tamamından bahsediyoruz. Fakat Müttefikler Almanlardan önce Dunkirk'e ulaşmayı başardılar. Dynamo Operasyonu'yla BEF Fransa'dan tahliye edildi.
Burada ikinci hata Dunkirk'e doğrudan bir saldırı gerçekleştirmek yerine uçaklarla bombardımana tutmakla yetinmektir. Bazı tarihçiler Hitler'in bunu İngiltere'yle uzlaşmak için yaptığını söyler. Bu mümkün, zira Hitler savaş patlak verene kadar İngilizlerle uzlaşmacı bir tavır izlemiş ve onlarla savaşa girmek yerine antlaşma yapmayı amaçlamıştır. Fakat Neville Chamberlain'in aksine Winston Churchill Almanlarla uzlaşmayı katiyyen reddetmiştir.
Diğer bir hataysa Hitler'in Britanya'ya hava harekatı yapmaktaki ısrarıydı. Britanya Muharebesi İngilizlerin toparlanmasına fırsat vermiş ve 1945'te nihayetinde Berlin düşene kadar hücuma geçmelerini sağlamıştır. Bunun yerine İngilizlerin şah damarı olan Mısır ve Süveyş Kanalı'na darbe vurulsaydı İngiltere'nin işi bitirilebilirdi. İngiltere'nin kolonileriyle bağlantısı Süveyş'ten sağlanıyordu ve kolonilerden erzak ve asker aktarımı da buradan yapılıyordu.
İleti Sayısı: 22
Üyelik Yılı: 2021
Imperium:
0
1. birçoğunuzun dediği gibi hitler'in dunkirk kuşatmasını durdurması ve ingiliz ordusunun güven içerisinde kaçmasına müsade etmesi. bu kararı vermesinin nedeni büyük ihtimalle ingilizlere karşı beslediği hayranlık duygusu ve ingilizlerin dunkirk'te verecekleri büyük kayıplardan sonra savaşı sonuna kadar sürdürme kararı alıp barış teklif ve koşullarını reddedeceklerini düşünmesi.
2. hava üstünlüğünü bir türlü alamaması. burada kaçırdığınız en büyük konu hermann goering komutasındaki luftwaffe'nin fos çıkması durumudur. neredeyse en başından savaşın kırılma noktalarında hava üstüntünlüğü hep müttefiklerdeydi. bana göre karada alman ordusu taktik manevra kabılıyeti ve disiplin yönünden rakipsizdi. Fakat ne zaman hava kuvvetlerine ihtiyaç duysa üvey evlat muamelesi gördü. İlk olarak batı cephesinde luftwaffe söz verdiği etkiyi gösteremedi ve ingilizlere hava üstünlüğü kurulamadı, bu yüzden batı cephesi hiçbir zaman emniyete alınamamış ve sonrasında açılan cephelerdeki taaruz gücünü zayıflatmıştır. sonra gelelim çöl tilkisine. afrika cephesinde mükemmel işler yapan rommel mutlak hava gücünün tamamen karşıya geçmesiyle çekilmeye başlamış, eşsiz zekasıyla kazandığı petrol yataklarını bırakmak zorunda kalmıştır. burada montgomery'nin hakkını vermek lazım fakat tank ve uçak sayısı olarak çok üstündü. ve gelelim sonun başlangıcı olan stalingrad'a. alman ordusunun en büyük ordusu olan 6. ordu'nun kuşatılması tamamlanmadan general paulus arkadan sarılmak üzere olduğunu, erzak ve muhimmatın neredeyse bitmek üzere olduğunu fakat hemen yapılacak bir ricat ile güvenli bir şekilde geri çekilme yapabileceğini hitler'e söyler. fakat hitler reis kötü adam goering'ten aldığı teminat ile hava kuvvetlerinin sürekli olarak muhimmat ve erzakları gökyüzünden yağdıracağı sözünü verir. fakat luftwaffe bunu bir türlü yapamaz ve 6.ordu teslim olur. ben bu ordunun iyi bir ricat ve hava desteğiyle uzun zaman aslanlar gibi savaşabileceğini düşünüyorum.son olarak ardenler taaruzu ilk hava durumu almanlar lehine sürekli bulutlu olduğu için güneş açana kadar etkili olmuştur.
3. sonar sisteminin bulunması. burada ingilizlerin geliştirdiği müthiş bir teknoloji var. o tarihe kadar pasifikte ingiliz, kanada ve abd gemilerine kök söktüren u-boutlara karşı geliştirilen bu teknoloji sayesinde ingilizler u-boat tehlikesinden büyük ölçüde kurtulmuş oldu.
4. enigma'nın çözülmesi. burda yine ingiliz zekası kendini gösteriyor. almanların geliştiriği kripto haberleşme sistemi enigma'nın çözülmesiyle almanların sinsi planları, birliklerinin yerleri gibi bir çok krıtik hamlesi deşifre olmuştur.
5. barborassa harekatının zamanlaması kesinlikle çok erkendi, burada hitler'in şok savaşı felsefesinin açgözlülüğe evrilmeye başladığını görüyoruz. sovyetlere savaş ilanından tutun petrol yataklarını almak yerine stalingrad'a yönelmesine kadar aldığı hemen hemen her karar aptalca. ideolojik başkenti ele geçirirse ruslar vatanlarını daha az sevmeye başlayıp stalin'e karşı isyan etmeye başlayacağını düşündüğü sanıyorum.
6. uyuşturucu etkisi, ben son olarak bu noktanın da çok etkili olduğunu düşünüyorum. dokturunun hitler'e verdiği uyuşturucu/uyarıcı ilaçlar hitler'in duygularını ve psikolojisini yanlış etkilemiş ve hatalı kararlar vermesine neden olmuştur.
İleti Sayısı: 9,649
Üyelik Yılı: 2021
Imperium:
26
Dunkirk'te yapılan hata. 2.side İtalya'nın beceriksizliği yüzünden Barbarossa operasyonunun ertelenmesi.
•
İleti Sayısı: 73
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
0
Ben Barbarossa için geç bile kalındığı düşüncesindeyim, sonuçta Almanya saldırmasa bile Sovyetler öyle duracak değildi, gerekli hazırlıklarını tamamlayıp onlar saldıracaktı ki bu durum Almanya ve müttefikler için çok daha kötü sonuçlara yol açabilirdi. Ayrıca Almanya'nın elinde Romanya'dan başka bir petrol kaynağı yok, burada Kafkas petrollerine muhtaçlar ve 1. Dünya Savaşında olduğu gibi aç kalmak istemedikleri için Ukrayna buğdayı onlar için çok önemli. Batı cephesinde Dunkirk'i herkes yazmış zaten, bir daha aynı şeylerden bahsetmeye gerek yok. Benim düşüncem Almanya'nın NSDAP ve Hitler yüzünden savaşı kaybettiğidir. . Almanya işgal ettiği Sovyet bölgelerinde başlangıçta çok iyi karşılanmasına rağmen halka yaptığı eziyetler sonucu bir çok direnişle karşılaştı. Oysa ki akıllıca bir yönetimle Rus olmayan halklara devlet yönetiminin bırakılması ile Almanya hem askeri hem idari olarak Doğu Cephesinde oldukça rahatlayabilirdi, ama bunun yerine Baltık ve Ukrayna'da kurulan devlet yönetimlerini dağıtıp buraları Reichkommissariat şeklinde bir sömürgeye çevirmeyi tercih ettiler. Benzer şekilde Fransa ve İspanya İtalya'nın yanında savaşa katılabilse Akdeniz'de Almanya Cebelitarık - Süveyş - Malta hedeflerini ele geçirebilirdi. Bunların hiç birini yapamadan savaşı kazanmaları zaten mümkün değildi.
•
İleti Sayısı: 9,649
Üyelik Yılı: 2021
Imperium:
26
Barbarossa için geç kalınmasının nedeni İtalya.
•
İleti Sayısı: 73
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
0
Evet, Almanya açısından ideal olanı İtalya'nın Yunanistan'ı yenmesiydi ama Almanya'nın Yunanistan'a saldırısı en az Barbarossa kadar önemli. 1. Dünya Savaşı'nda sırf bu yüzden Bulgaristan ve biz savaştan çekilmek zorunda kaldık. Eğer İtalya - Yunanistan savaşına Almanya katılmayıp Sovyetlere saldırsaydı İngilizlerin Selanik yoluyla Mihver'i çok daha erken savaş dışı bırakacağını düşünüyorum.
•
İleti Sayısı: 69
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
0
En güçlü donanmaya sahip olmayan bir ülke, yenilmeye mahkumdur bana göre. Amerika savaşa dahil olmadan önce Britanya'daki hava savaşlarını da kaybetmişlerdi. Amerika'nın savaşa dahil olmasıyla birlikte Müttefik devletler hem denizde hem de havada çok üstün bir duruma geldiler. Almanya, Rus cephesinde Vladivostok'a kadar ilerleseydi bile savaşı kaybederdi.
Üstte gök basmasa, altta yer delinmese Türk milleti; ilini, töreni kim bozabilecek?
•
|