Günlük: CK2 - İpek Yolu Geliştirmeleri
#1
diaryck2.png

Crusader Kings II geliştirici günlüklerinde bu hafta Jade Dragon eklentisiyle birlikte İpek Yolu'nda yapılan geliştirmelerden bahsedilmiş.

https://forum.paradoxplaza.com/forum/ind...d.1042377/ :Merhabalar.

Bugün sizlere üzerinde geliştirmeler ve yenilemelerde bulunduğumuz bir mekanikten sözedeceğim: İpek Yolu. İpek Yolu oyuna Horse Lords eklentisiyle birlikte eklenmişti, her ne kadar doğru kullanıldığında iyi kazanç sağlamanızı sağlasa da, yönetmesi oldukça can sıkıcı olabiliyordu. İpek Yolu Çin açısından oldukça önemli bir ticaret rotası, bu sebeple Jade Dragon eklentisini satın alanlar da oyunlarında İpek Yolu'na sahip olacak. Horse Lords eklentisine sahip olan kişiler de sizlere bu günlükte bahsedeceğimiz yeniliklere Jade Dragon'u satın almaksızın sahip olabilecekler.

Oyunda İpek Yolu, genellikle oyuncular tarafından görmezden geliyordu. Tek yapılan şey ticaret limanlarının inşasında diğer ülkelerle ve hatta vassallarla rekabet içerisinde olmaktı. Bir diğer problem ise İpek Yolu'nun fazla kırılgan olmasıydı, örneğin Dunhuang'ı yağmalayan 100 asker bir anda tüm İpek Yolu'nun tüm akışını durdurabiliyordu, bu durum da oldukça gerçekdışı bir sonuç ortaya çıkarıyordu. Sınırlı rotalar ticaretin akması için yetersiz kalıyordu ve çoğu zaman 2 kuşatmayla her iki yolun da kapandığını görebiliyordunuz.

Artık İpek Yolunda çok daha fazla gidilebilecek rota var, bu rotalar tamamen Arap, Yahudi ve Hristiyan tüccarlar tarafından çizilen rotalarla belirlendi. Bu yeni rotalarla birlikte artık İpek Yolu'nun akışının tamamen durması oldukça zor olacak.

OLYg7A.jpg
İpek Yolu artık Tibet'in kuzeyinden, güney Tibet'ten ve okyanus aracılığıyla güney Hindistan'dan başlıyor.

İpek Yolu'nu tekrar tasarlarken, oyuncunun bu rotalar üzerindeki ticaret üsleri inşa edilebilen bazı yerleri ele geçirmesini istedik. Bu kesişme noktaları Hotan, Kaşgar, Debul, Merv gibi tarihsel olarak önemli noktalarda olmakla birlikte uzaktaki Kudüs, Antakya ve İskenderiye'yi de kapsıyor. İpek Yolu üzerinde oyunda 51 ticaret üssü bulunuyor.

G06Vo3.jpg
Ticaret haritasında bu ticaret üslerini görebiliyorsunuz.

İpek Yolu'nun getirdiği altının değerini etkileyen çok unsur var, bunların başında Çin'in durumu, ticaret üslerinin uğradığı saldırılar veya işgaller geliyor. Bu saldırı ve işgaller artık İpek Yolu'nu tamamen durdurmuyor, onun yerine ticareti eğer kuşatma varsa %10, eğer işgal varsa %25 azaltıyor. Bu da İpek Yolu'nun halen dinamik bir yapıda olmasını sağlarken, birkaç haydut tarafından tamamen durdurulamamasını sağlıyor.

JlR1nn.jpg
Artık harita üzerinde İpek Yolu'nun akışına zarar veren şeyleri daha net görebiliyorsunuz.

Genellikle kuzeydeki ticaret üslerini kontrol etmeniz daha makul olacak çünkü güneyde daha uzun bir yol olduğu için daha çok ticaret üssü bulunuyor ve bunun sonucunda ticaret çeşitli kuşatma veya işgallerden daha fazla etkilenebiliyor. Ancak unutmayın ki %50 güçte çalışan bir ticaret üssü bile çok iyi miktarda altın getiriyor.

4M74bq.jpg
Bu resimde Bengal'deki bir savaşın İpek Yolu'nun doğu ve orta Hindistan'a girişini etkilediğini görüyorsunuz, kuzeydeki bozkır topraklarında da çeşitli çatışmalar göze çarpıyor, aynı şekilde Mısır, İran ve Irak topraklarında ticareti zayıflatan unsurlar mevcut.

Ticaret üsleri hastanelere benzer bir şekilde çalışıyor, toprağın sahibi ticaret üssünün de sahibi oluyor (bu durum tüccar cumhuriyetleri için geçerli değil). Bu durum eğer İpek Yolu'ndan olabildiğince fazla gelir elde etmek istiyorsanız İpek Yolu üzerinde olabildiğince fazla, bu ticaret üslerinin bulunduğu kontrol etmeniz gerektiği anlamına geliyor. Bu da bir vassal olarak dahi bundan yararlanabileceğiniz anlamına geliyor çünkü eskisi gibi sizin toprağınıza geç kaldınız diye sultanınız ticaret üssü kuramıyor.

Bu ticaret üsleri oldukça değerli, eğer toprakta herhangi bir düşman ordusu varsa ilk olarak bu ticaret üsleri yıkılıyordu, bu hususta da bir değişiklik yaptık, artık tüm şehirler işgal edildikten sonra bu ticaret üssü kuşatılıyor. Bu da ticaret üslerinizi kaleler yaparak, bu kaleleri geliştirerek koruyabileceğiniz anlamına geliyor. 

Çin'in durumu da İpek Yolu'nu etkileyen unsurlardan birisi, eğer Çin'de hastalık, salgın, istila, iç savaş, kıtlık gibi durumlar sözkonusuysa bu durum İpek Yolu'nu zayıflatıyor, öte yandan eğer Çin altın çağındaysa İpek Yolu güçleniyor. Bazen Çin dışarıyla ilişkiyi tamamen kesip İpek Yolu'nu kapatabiliyor, ancak yeterli güce sahipseniz İpek Yolu üzerinde yeteri kadar toprak kontrol etmeniz durumunda ticaretin yeniden başlaması için Çin'i zorlayabiliyorsunuz.

Tüm bu değişikliklerle birlikte artık İpek Yolu'nu ve üzerindeki ticaret üslerini kontrol etmek artık çok daha ödüllendirici. Artık oyunda bu bölgede oynarken etkinizi İpek Yolu üzerinde arttırıp, elinizdeki ticaret üslerini düşman güçlerinden korumak için çaba sarfedeceksiniz.

zB8Xr4.jpg
Toprağında ticaret üssü bulunan Socotra Emiri'nin gelir tablosu.
[+] 1 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#2
Çok hoşuma gitti. Avrupa dışında bir SP açmak için güzel bir sebep.
Sic Parvis Magna
Ara
Cevapla
#3
Görsel


Ben de güzel bir Hotan Krallığı oyunu düşünüyorum eklenti gelince, İpek Yolu konseptli.
Cevapla
#4
Bu DLC ile beraber doğu konseptli bir mp güzel olabilir, hep batı hep batı sıkmıştı.
Ara
Cevapla
#5
Hey gidi Silkroad Online gunlerim aklima geldi,Duman haritayi koyunca.Ne gunlerdi be.O kervan cekmenin heyacani bir ayriydi.
[+] 2 üye Sezar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.