Konu Dizisi: Satranç Efsaneleri #1: Wilhelm Steinitz (1836-1900)
#1

Satranç Efsaneleri konu dizisinde satranç tarihine adını yazdırmış önemli isimlerin hayatlarını sizinle paylaşacağız.


Wilhelm Steinitz

Wilhelm Steinitz, 14 Mayıs 1836 doğumlu bir Avusturyalı ve ilk Dünya Satranç Şampiyonu'dur. Şampiyonluğu 1886'dan 1894'e kadar devam etmiştir. Kendisi aynı zamanda bir yazar ve satranç teorisyenidir. İstatiksel sıralama sistemleri Steinitz'e Dünya Şampiyonları arasında düşük bir sıralama verse de bunun asıl sebebi rekbatçi satranca uzun aralar vermesidir. Bazı sistemlere göre de satranç tarihinin en baskın oyuncusudur. 1862'den 1894'e kadar, 32 yıl boyunca, asla kaybetmemiştir.

220px-Wilhelm_Steinitz2.jpg

Yeni Teknikler

Steinitz, 1860'larda meşhur olan topyekün saldırı tekniğiyle şampiyon olmuş olsa da 1873'de modern satrancın temelini atacak olan "Pozisyonel Satranç" tekniğini geliştirdi. Bu tekniği ilk öne sürdüğünde pek çok kişi tarafından tepki görse de fikirlerini savundu ve sonunda çoğu kişi tarafından kullanılmaya başlandı.

İlk Dönemleri

Steinitz, satranç oynamayı 12 yaşında öğrenmesine rağmen 20'li yaşlarına kadar oyunu ciddiye almadı. 1859'da Viyana Şampiyonlukları'nda üçüncü oldu. 1861'de ise kazandı. Turnuvadaki ezici performansından sonra Steinitz'e Avusturya'yı temsil etmesi için teklif sunuldu. Bunu kabul edip Londra'ya yerleşen Steinitz 1862 Londra turnuvasında 6. oldu. Turnuvanın hemen ardından 5. olan Dubois'e meydan okudu ve alt etti. Böylelikle 32 yıl sürmüş olan galibiyet serisi de başlamış oldu.

phpxwNruF.jpeg

Yükselişi

1862 ve 1863'de İngiliz bir usta olan Blackburne'ı yenerek başarısını devam etttirdi. Aynı zamanda Deacon ve Mongredien'e karşı da zaferler aldı. 1864'de başka bir İngiliz usta olan Valentine Green'i yendi. Bu galibiyetler Steinitz'in dünyadaki en iyi oyunculardan biri olarak anılmasını sağladı.

Steinitz 1866 yılında Adolf Anderssen'e karşı oynadı. Anderssen 1851 ve 1862 Londra turnuvalarını kazanmasından ötürü o dönem dünyadaki en iyi satranç oyuncusu olarak kabul görüyordu. Anderssen'den daha iyi olarak kabul edilen yegane oyuncu Morphy ise 1866'dan önce emekli olmuştu. Steinitz, zayıf olarak görülmesine rağmen 8-6 skorla Anderssen'i yenerek tüm dünyayı şaşkına çevirmişti.

İlk Dünya Şampiyonu

Steinitz ve Zukertort'un 1886 karşılaşması Dünya Satranç Şampiyonu'nu belirleyecekti. Maçın formatı on galibiyete ilk ulaşmak üzerineydi. Steinitz maça çok kötü başlamıştı. ilk beş maçtan sonra skor 4-1'di. Ardından maç tamamen tersine döndü ve Steinitz muhteşem bir geri dönüş yaptı. Son skor Steinitz'in tarafına 12.5-7.5'du (10 galibiyet, 5 mağlubiyet, 5 beraberlik). Bu maçın sonuçlanmasıyla o dönem dünyadaki en iyi satranç oyuncusunun kim olduğu tartışması da son bulmuş oldu ve Steinitz ilk Dünya Satranç Şampiyonu ünvanını aldı.

phpapUFjd.jpeg

Kariyerinin Sonu

Steinitz yıllar boyu galibiyet serisine devam etti fakat 1894'de hiç tanınmayan bir isim olan Emanuel Lasker, Steinitz'e meydan okudu. Satranç dünyası Lasker'in hiçbir şansı olmadığını düşünüyordu ve Steinitz şüphesiz kazanacağını iddia ediyordu. Sonrasında genç Lasker pek çok kişinin mucize olarak nitelendireceği bir şey başardı ve Steinitz'i 1894 Dünya Şampiyonluğu maçında 12-6'lık skor ile mağlup etti. Bu sadece Steinitz'in ilk mağlubiyeti değil aynı zamanda 32 yıllık galibiyet serisinin ve Dünya Şampiyonluğu'nun da sonu demekti.

Steinitz, Lasker'e kaybettikten sonra oynamaya devam etti. New York ve Hastings'de turnuvalar kazandı. 1896'da Dünya Şampiyonluğu için Lasker ile Rövanş maçı yaptı. Fakat Lasker bu sefer daha ezici bir skor olan 12.5-4.5 ile Steinitz'i tekrar mağlup etti. Steinitz 1900 yılında, 64 yaşında, satranç tahtasındaki kare sayısı, vefat etti.


WhaW8Am.gif
[+] 5 üye PCOyun nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Eline sağlık.Romantik dönem ekolünü yıkıp,modern satranç ın temelini atmıştır,Satranç için çok önemli bir kişiliktir.İlerlemiş yaşına rağmen çok iyi maçlar çıkarmıştır. Satrançın babası olarak ta bilinir.Merak edenlere Selim Çıtak ın Wilhelm Steinitz kitabını önerebilirim.
[+] 1 üye Dreyfus nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
Kendisi günümüzde bildiğimiz anlamda satrancın temellerini atmıştır. Ondan önce satrançta "romantik" olarak adlandırılan uçuk fedalar yaygınken Steinitz satrancı bilimselleştiren isimdir. Lasker ile oynadığı şampiyonluk maçlarına buradan ulaşabilirsiniz.
IbnE9P2.gif
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.