Her Total War oyununda olduğu gibi Rome II'de de muharebeleri kendiniz oynadığınız zaman oyun daha zevkli ve atmosfer olarak daha derin bir oyuna dönüşüyor. Bu muharebelerdeki en önemli şeylerden biri ise birim formasyonu, birimlerinizi - dolayısıyla ordunuzu - nasıl kontrol edeceğini bilmeniz. Yönetmesini bildiğiniz çok küçük bir orduyla büyük orduları yenebilir, yönetmesini beceremediğiniz büyük bir orduyla küçük ordulara yem olabilirsiniz.
Bu rehberde ordu yönetiminden, birim formasyonlarından, gruplandırmalardan, hangi tuşun ne işe yaradığından ve muharebede yapayzekanın nasıl kullanılacağından bahsedeceğiz.
İlk olarak genellikle mızraklı pikemenlerden ve hoplitelerden oluşan Sparta ordusunu ele alalım. Yukarıda 4 Pikemen ve 4 Hoplite birimi görüyorsunuz. Bu birimlerin hepsine Phalanx emri verilmiş durumda.
Eğer yukarıda gördüğünüz 4 orduya tıklayıp bir noktaya saldırmalarını emrederseniz bu ordular oraya gidene kadar düzenlerini kaybederler ve bir noktada toplanırlar.
Bu esnada formasyonlarını yitirirler ve katliam kaçınılmaz olur. Tüm bunların yanı sıra phalanx emri verilmiş olan hoplitelere hızlı saldırı emri verildiğinde (2 kere sağ tık) phalanx emiri etkisiz kalır.
Bunun yerine CTRL'ye basılı tutup sağ tıklayarak tüm birimlerinizin belli bir noktaya formasyonlarını bozmadan ilerlemelerini sağlayabilirsiniz. Bu ilerlemeleri esnasında herhangi bir düşman birimi ile karşılaşmaları durumunda bu birim ile muharebeye girerler.
Dilediğiniz vakit backspace (silme) tuşuna basarak ordularınızın ilerleyişini durdurabilirsiniz. Bunu birimlerinizden biri düşmanla karşılaştığında yaparsanız diğer birimlerin savaşan birimin önüne geçmesini engellemiş olursunuz.
İlerleme emri verdiğinizde askerlerinizin illa ki koşarak ilerlemesine gerek yok, formasyonunuzu bozmadan ileriye doğru yürümelerini emrettiğinizde düşman birimlerini yavaş bir şekilde ortadan kaldırabilirsiniz. Düşmanda çok sayıda skirmisher, atlı, top birimleri veya atlı okçu birimleri yoksa Spartan phalanx'ını önden bir saldırıyla kırmak muharebede yapılabilecek en zor şeylerden bir tanesi. Ancak tüm bu sayılan etkenleri gözönünde bulundurarak her zaman birimlerinizi desteklemeniz önerilir.
Grup Yönetimi ve Kısayol Tuşları
Birlikte yönetmek istediğiniz birimleri seçip CTRL G'ye bastığınızda o birimleri tek bir grupta toplamış olursunuz. Eğer çok sayıda grup oluşturduysanız bu gruplara 1-2-3-4-5-6.. rakam tuşlarıyla ulaşabilirsiniz.
Oyun içerisinde 2 tür gruplandırma mevcut. Bunlardan ilki birimleri seçip ctrl 1-2-3 vs yaparak gruplandırmak. Bunu yaptığınızda birimlerin formasyonları kaybolabilir ve birimler serbestçe başka birimlerle muharebeye girebilir. Birimleri seçip ctrl g'ye bastığınızda ise birimler kendi formasyonlarını korurlar.
İlk olarak birimlerinizi seçin ve ctrl g ile bir formasyon grubu oluşturun. Eğer 1'e basarak onlara ilerleme emri verirseniz formasyonlarını yitirmezler. Gitmelerini istediğiniz alana sağ tıkladığınızda o bölgeye hareket ederler ve sağa basılı tutarken onları çekmeniz durumunda yönlerini değiştirebilirsiniz. Bu çekme esnasında Alt'a basılı tutarsanız birim formasyonları farenizin imlecini takip eder.
Formasyon grubu kurmanın bir diğer yolu ise 1'e basarak onları seçip sol clicke basılı tutup yeni pozisyona sürüklemek.
Eğer sol clicke basılı tutarken CTRL'ye de basılı tutarsanız birimlerin yönünü değiştirebilirsiniz.
Tüm bunların yanı sıra klavyenizdeki ok tuşlarını kullanabilirsiniz, bu durumda birimler kameranızın açısına göre o yönde olan tarafa doğru, baktıkları yönü değiştirmeden ilerleyeceklerdir.. Bu ok tuşlarını kullanırken CTRL'ye basılı tutmanız durumunda birimin yönünü değiştirebilirsiniz.
Eğer bir formasyon grubuna saldırı emri verirseniz kendi düzenlerini bozmadan otomatik olarak farklı bir düşman birimi seçeceklerdir. Bu durum çok ideal değil ve savaşın ortada olduğunu düşünüyorsanız tüm birime saldırmaları için ayrı ayrı emir verebilirsiniz.
Düşman hatlarının arkasına sızmaya ve formasyondaki bir biriminiz düşman birimiyle savaşa başladığında backspace ile diğer birimlerin ilerleyişini durdurmaya özen gösterin.
G tuşuna tekrar basarak bu gruplandırmayı ortadan kaldırabilirsiniz, R'ye basarsanız yürüyen birimleriniz koşmaya, koşan birimleriniz ise yürümeye başlar. J tuşuna basarsanız 180 derece dönerler, bu özellikle beklemediğiniz bir atlı taarruzu için ideal. Space'e basılı tuttuğunuzda verdiğiniz hareket emirlerini, saldırı emirlerini ve menzilli birimlerin menzilini görebilirsiniz.
Yapayzeka Kontrolü
Ordunuzun bir kısmının kontrolünü yapayzekaya devredebilirsiniz. Saldırı hususunda bunun için birimlerinizi seçip onları belli bir formasyona soktuktan sonra AI Group Attack tuşuna basmanız yeterli. Bunu yaptıktan sonra kısayol için gösterilen numaranın yerini bilgisayar sembolünün aldığını göreceksiniz.
Onları da tıpkı formasyon grubu gibi yönlendirebilirsiniz ancak bu birimlere saldırı emri vermeye çalıştığınız zaman farenizin saldırı sembolünün değiştiğini farkedeceksinizdir. Bu durum saldırıda yapayzekanın kontrolü ele alacağını ifade ediyor.
Bu birimleri kendiniz yönetirseniz elbette ki bu birimlerden daha etkili bir şekilde yararlanırsınız ancak bu mekanik siz ana ordunuzu kontrol ederken takviye gelen kuvveti yönetmekle uğraşmak istemediğiniz gibi zamanlarda ideal. Yapayzeka özellikle skirmisherlerle düşmanı rahatsız etmekte çok iyi, emirleri altına 3 Velites birimi verin ve neler yaptığını izleyin.
Tıpkı saldırı gibi belli başlı birimleri savunmasa kullanması için yapayzekaya devredebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra herhangi bir bölgeye tıkladığınızda yine farklı bir imleç olduğunu göreceksiniz, bu yeni imleç yapayzekanın tıkladığınız yeri korumaya çalışacağını belirtiyor.
Bu özellikle kuşatma savaşlarında kontrol noktaları için oldukça ideal bir mekanik.
Valestis nickli üye tarafından Steam'de yazılmıştır.
[İngilizce]
[İngilizce]