Total War Arena - Atlı Birlik Rehberi
#1
Wunicolf'un Atlı Birlik Rehberi



-Başlamadan önce,

Atlı birlikler oyunun pek tabii en hareketli birimleri ve bu şekilde oynanması gereken birimleri. Çakılı kalmış atlılar savaşa az orduyla çıkmakla aynı ayarda bir hatadır. Bu yüzden bu rehberde en iyi şekilde bir savaş boyunca yapabileceklerinizi sıralayacağım. Ayrıca bu yaptıklarınızı size ve oynama tarzınıza en uygun hale getirmek için genel olarak birlik ve komutan bilgileri ile destekleyeceğim. Düşmanlarınıza karşı nasıl bir tavırda ve kime nasıl tepki göstereceğinizi de bu rehberle belirterek teoride en hazır hale gelmenizi sağlayacağım.

W7DGXE.jpg

-Atlıların Yapması Gerekenler,

Gözlem: Atlı birlikler oyun içerisinde birçok rolü üstlenebilirler. Bunlardan en önemli, başlangıç ve devamlı görevi olanı gözlemdir. Gözlem oyun başında tek bir atlı birliğiniz ile çevreyi basitçe aramanız ve düşman birliklerini göstermeniz anlamına geliyor. Burada keşfedilen birimler eğer ilk sizin tarafınızdan belirlenmiş ise destekten 100 puan kazanırsınız. Oyun başından rahat bir şekilde 1000 ila 2000 arası puan kazanmanız ise olasıdır. Pek tabii sadece oyun başında değil oyun süresince bunu yapmanız önemlidir. Böylece etrafınızdan dolanan veya gizlenmiş birlikleri takımınıza bildirirsiniz.
Flank: Atlıların savaş alanında en çok kullanılma sebebi ise düşmanı çevrelemektir. Oyunda bir birliği dört bir yanı eğer sarılmışsa ve yüksek ihtimal morali sıfırın altına düşer ve kaçmaya başlar. İşte bunu sağlayacak olan biz atlılar oluyoruz.
Avlanmak: Mecazi anlamda da olsa düşman okçu, artillery ve benzer mesafeli savaşçılarını avlamak bir diğer önemli görevlerden. Bunu yaparak büyük bir külfetten dostlarımızı kurtarmış oluyoruz ve yağan oklara bir son vermiş oluyoruz.
Uyanık Olun: Sabit kalmayın ve hareketli olun. Önce kim doğru yerden saldırırsa o kazanacaktır. Bu yüzden birliklerinizi gerekirse bölün. Ayrı alanlarda hareket ettirin. Çoklu birlik yönetiminde de hızın önemi yüksektir. Gözünüzden kaçan bir birim mızraklı sizin için ölüm demektir.


-Atlıların Yapmaması Gerekenler,

Uzun süren savaşlar: Atlıların amacının düşmana bir yumruk gibi çarpıp sonra diğer bir yumruk için geri çekilmek olduğunu unutmayın. Tamam, hali hazırda morali dipte veya gücü bitmek üzere olan ordulara karşı bir süre savaşmak mantıklı lakin taze bir orduya karşı yapılan uzun süreli savaşlarda geçen her saniye atlılarınız ölümü demektir. Bu durum hem atlıların uzun süreli yakın mesafe dövüşlerinin fazla iyi olmaması hem de açık hedef haline gelip daha fazla düşmanı üzerinize çekmenizden kaynaklı.
Mızraklar: Ortalama bir atlı birliği komutanın bilmesi gereken en önemli şey "Mızrak = Ölüm". Bu yüzden basit kazançlar için mızraklılar ile yüzleşmeyin. Sadece ve sadece halihazırda savaşmakta olan mızraklıların moralini düşürmek amacıyla arkadan saldırılabilir.
Kazıklar: Evet çoğu yeni oyuncunun 3-4. tier aralığında beklemediği sürprizlerden biride yerdeki o devasa kazıkların yaşattığı şok. Hali hazırda Total War oynayan bir oyuncunun dahi gözünün açık olması ve bunlara dikkat etmesi gerek.
Düşman Atlıları: Enteresandır ki çoğu düşman atlısı ile gireceğiniz savaş bir çıkmazdan ibarettir. Kim önce charge attı, kimin birliğinin savunması yüksek, kimde doğru general var. Gibi gibi sorular ile uzun süreli bir savaşın ortasında kendinizi bulabilirsiniz. Bu yüzden doğru zamanda yapılan saldırılar haricinde düşman atlılarına yapılan saldırılar sadece kayıp anlamına gelir.
Ormanda Savaş: Ormanda savaşmak atlıları atlarından indirip savaşın demeye eş değerdir. Orman hızınızı ve saldırı gücünüzü keser. Zaten normal saldırı gücü fazla yüksek olmayan ve kazandıkları hız sayesinde düşmanı parçalayan atlıları tek iyi özelliklerinden mahrum bırakırsınız. Pusu kurmak için uygun ama orman içerisinde kalırsanız eksileri her şekilde görürsünüz. Akarsularda aynı şekilde hızınızı yavaşlatır lakin oyundaki ormanların çokluğu bu uyarıyı yapmama sebep.

NZDOGk.jpg

-Atlıların Diğer Rolleri,
Teknik olarak önermesem bile yeri geldiğinde yapmanız gereken hamleler mevcut.

İşgal: Evet çoğu başlangıç seviyesi oyununda alanlarında koruma dahi bırakmayı akıl etmeyen oyuncular mevcut. Savaşın iyice kızıştığı ve çoğu düşman birliğinin kendi bölgelerinden uzak olduğundan emin olduğunuzda gizli bir şekilde ilerlenip işgal edilmeye başlanan bölgeler işinize gelir.
Kule İşgali: Gözetleme kulelerine nazaran atlılarınızın çoğu zaman daha iyi ve hızlı bir görüşü vardır ama bazı haritalarda gözetleme kulübeleri savaşın ortasındadır. Bu yüzden en hızlıların oraya varıp ilk gözlemi gerçekleştirmesi önemli olabilir. 
Artillery'nin Gözü: Evet çoğu mancınık, balista veya takımda her neyiniz varsa görüş olmadan atış yapması imkansızdır. Bu yüzden sizin gördükleriniz onların gözü olacaktır ve en uzak saldırıları sizin sayenizde yapabileceklerdir.


-Atlı Komboları,
Normalde farklı birimlerle oluşturulabilecek kombolar pek tabii mevcut lakin atlılar en sağlam ve kalabalık hali ile korkutucudur bu yüzden her zaman 3 atlı ile oynamanızı öneririm. Bazı oyunlarda 1 ağır piyade ve 2 atlı oynayanlarda mevcut ama bu tamamen komutanın ölümün ortasına atmak istemedikleri için ve ben önermiyorum.


-Taraflar ve Öneriler,

Barbarlar,
Benim oynamayı çok sevdiğim atlı birliklere sahip olan barbarlar ortalama hız ve ideal saldırıları yanı sıra savunmaları ile hemen erimeyen atlı birliklerdir. Ben Barbarlar ile süvari komutanı olarak Armenius'u tercih ediyorum. İlk yeteneği ile ekstra hız sağlarken, ikinci yeteneği ile flanklerinizi daha ölümcül hale getiriyor. Son yeteneği ise sizi düşmana dost göstererek sürpriz saldırılarınızı kolaylaştırıyor. Vercingetorix ile atlı birlik oynayanlarda pek tabii var ve bence yinede kullanılabilir lakin daha desteğe yatkın bir atlı birlik modunda oynamak anlamına geliyor bu. Tabii sabit kalması gereken Artillery birliklerini cayır cayır yakmakta eğlenceli bir olay.

Yunanlar,
Alexander demek benim için yeterli. Barbar atlı oynarken bile düşman Yunan atlıları en büyük korkum ve hayranlığımdır. Çünkü Yunan atlıları oyunda charge atarak en fazla hasarı veren en çok şok etkisi yaratan atlılardır. Bunun sebebi taşıdıkları uzun mızraklar ve Alexander'ın yeteneklerinin eklenmesinden dolayıdır. Alexander ilk iki yeteneği ile düşmanı kitleyip en sağlam saldırıyı yaparken son yeteneği ile en doğru saldırı formasyonu ile düşmanı ezer. Lakin kırılganlardır, taşıdıkları uzun mızraklardan dolayı kalkan taşıyamazlar. Bu da onları savunması düşük hale getirir. Bu yüzden sadece çok hareketli oynandığında üst düzey etkilidir.

Roma,
Roma atlıları bence Yunan ve Barbarların ortalaması birliklerdir. Zırhlı olmaları kalıcı birlik olmalarına gebe ama hızı bir atlı birliği için yetersiz. Yinede Scipio Africanus komutan olarak seçilirse yine iş yapacaktır. Sulla veya Sezar da öneriyorlar lakin benim önerim Scipio'dur çünkü Sulla ve Sezarın farklı birimler için hazırlanmış yetenekleri var. Scipio ise charge yeteneği ile atlı birlikler için uygun ve hız eksiğini kapatabilir lakin Barbar ve Yunan varken son tercihim olur.

Kartaca,
Daha oyuna çıkmadan beni etkileyen Kartaca birliklerini TW: Arena'nın Kartaca duyurusu amaçlı Twitch yayınında iki saatin üzerinde izledim. Bundan yola çıkarak söylemeliyim ki gerçekten hızlı birlikler ve düşmanı yıpratmak için çok uygunlar. Öncelikle ileri seviye atlıları aynı zamanda 2 defa mızrak fırlatabiliyor. Bunun yanında destek olarak çevre birimlerin gücünü arttırabiliyor veya düşmanın gücünü kısa süreli düşürebiliyorlar. Pek tabii bunu Kartacanın Hasdrubal yani Hannibal'ın kardeşi ile yapılabiliyor. Hannibal yaya ve fil birimleri için mükemmel lakin Hasdrubal gerçekten savaş alanlarında eğer ben oynarken hoşuma giderse Yunan ve Barbar atlı sevgimin üstüne çıkabilecek seviyede.

5DyGnM.png


Benim atlı birlikler hakkında verebileceğim bilgiler bu kadar ve umarım işe yaramıştır. Yaptığım uyarıları dikkate alarak oynarsanız ve birazda şanslıysanız farkı göreceksiniz. Konu ile alakalı katılmadığınız veya sormak istediğiniz bir şey varsa yorumlarınızı bekliyorum.  :up:
[+] 7 üye Wunicolf nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Çok faydalı bir rehber olmuş eline sağlık.

Atlılar oyunda en çok strateji gerektiren en zor birim denebilir. Çünkü sürekli hareket halinde olmak zorundasın. Sürekli etrafını gözetlemek, fırsat kollamak ve yakalanmamak gerekiyor. Bu rehber de atlılar için iyi bir izlenim vermiş teşekkürler.
[+] 1 üye Aytaç nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
Eline sağlık, hem bilgi hem de görsellik olarak çok doyurucu bir rehber olmuş.
Cevapla
#4
Eline sağlık :up:
Ara
Cevapla
#5
Güzel rehber teşekkürler :)
Ara
Cevapla
#6
Eline sağlık güzel olmuş. Atlılar bir anda çarçur edilebileceği gibi bir anda savaşı kazandırabilir. Yerinde kullanmak lazım. Atlıları hareket ettireceğiniz yeri ve zamanı iyi ayarlamanız gerekli. 3 atlı birim ile başladıysanız özellikle dost birlikleri korumalı veya düşmanın arkasına sızarak menzilli birimleri yok etmeye çalışmalısınız.
[+] 1 üye Merco nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#7
Oyunda atlı birliklerle oynaması çok keyifli, şu an free exp. biriktiriyorum ancak alexander mi yoksa carthage mı açsam kararsızım, deneyen var mı?
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.