![]() |
EU4 - State Rehberi - Baskı Önizleme +- Strategyturk Forumları (https://forum.strategyturk.com) +-- Forum: Paradox Forumları (https://forum.strategyturk.com/forum-paradox-forumlari) +--- Forum: Europa Universalis IV (https://forum.strategyturk.com/forum-europa-universalis-iv) +---- Forum: EU4: Rehberler (https://forum.strategyturk.com/forum-eu4-rehberler) +---- Konu Başlığı: EU4 - State Rehberi (/konu-eu4-state-rehberi) |
EU4 - State Rehberi - Redtay - 13-09-2016 State mekaniği 1.16 güncellemesi ile overseas mekaniği yerine gelmiştir. Bölgeler Territory ve State olarak ikiye ayrılırlar. Bölge haritasına bakmak için buraya tıklayabilirsiniz. State mekaniği geldikten sonra bir bölgeyi core yapma işlemi 2'ye ayrılmıştır. 1-) Bölgeyi territory core yapmak. Bir bölgeyi ilk ele geçirdiğinizde core ![]() Territory core'ların özellikleri:
Bir bölgeyi territory core yaptıktan sonra state yaparak o bölgenin verdiği dezavantajlardan kurtulabilirsiniz. Ancak bunun size bir maliyeti olacaktır. Her state olan bölge, state bakım maliyeti ödemenize sebebiyet verir. State'lerin özellikleri:
![]() Territory core olan bir bölgeyi state yaparken bakmanız gereken şey bölgenin state maliyeti ve getireceği gelirdir. O bölgeden kâr etmiyorsanız o bölgeyi state yapmamanız önerilir. ![]() Örnek olarak kârı 0.08
![]() ilk rakamın maliyet, ikinci rakamın ise gelir olduğunu söyleyebiliriz. İkinci rakam - İlk rakam işleminin pozitif çıkması durumunda kâr elde edersiniz. State bakım maliyeti şu şekilde hesplanır:
![]() Her ülke varsayılanı 5 olmak üzere state sınırına sahiptir. Bazı etkenler bu sınırı arttırabilir. +10 ![]() ![]() +5 ![]() ![]() +8 ![]() ![]() +5 ![]() ![]() Ülke Cumhuriyet yönetim biçimine ![]() Ülke teokrasi yönetim biçimine ![]() +5 ![]() ![]() +5 ![]() ![]() +6 ![]() ![]() +9 ![]() ![]() +12 ![]() ![]() +15 ![]() ![]() +18 ![]() ![]() +21 ![]() ![]() Bölge = Area
Otonomi = Autonomy
Umarım rehber yararlı olmuştur, rehber hakkında kafanıza takılan bir yer varsa yorum olarak yazabilir, ve buradan rehber taleplerinde bulunabilirsiniz. İyi oyunlar. EU4 - State Rehberi - Aeschyli - 13-09-2016 Normal topraklar state yapıldığında otonominin direkt %25 reconquest topraklar state yapıldığında otonominin direkt %100 düşmesi eklenebilir. Annexlenen vassal topraklarıda hem bedelsiz oluyor hemde state yapmak için oldukça verimli oluyor. Ek olarak bu yamada paradox'un başarısız olduğunu düşünüyorum. Şayet state geliri ve gideri konusunda verdikleri veriler oldukça düşük. Daha detaylı bir arayüz eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. EU4 - State Rehberi - guud - 13-09-2016 Teşekkürler EU4 - State Rehberi - iberkay - 13-09-2016 State bölge kaybedilince reconquest cb si geliyor, territory de gelmiyor maddesi eklenebilir.Ellerine sağlık. RE: EU4 - State Rehberi - Blackwhist - 14-09-2016 Şu state olayı var ya tam bir nimet tabi estate'leri kullanmayı biliyorsanız ;) RE: EU4 - State Rehberi - sefastar578 - 31-12-2017 (13-09-2016, 18:55)Aeschyli : Normal topraklar state yapıldığında otonominin direkt %25 reconquest topraklar state yapıldığında otonominin direkt %100 düşmesi eklenebilir. Annexlenen vassal topraklarıda hem bedelsiz oluyor hemde state yapmak için oldukça verimli oluyor. kardeş hazır seni bulmuşum bi sıkıntım var şimdi ben great britainim farklı bölgeleri ele geçirdim ama bu yerlerde great britain yazacaıa yerine örneğin british france, british scandinav,british castile felan yazıyor neden great britainle birleşmiyor? EU4 - State Rehberi - dark prens - 20-11-2023 Oyundaki state kavramı tarihsel olarak neye tekabül ediyor? Yani ne anlama geliyor? Terriroty bölge olarak çevrilebilir ama state eyalet ya da devlet olarak düşünülemez. EU4 - State Rehberi - Tusalant - 20-11-2023 (20-11-2023, 02:15)dark prens : Oyundaki state kavramı tarihsel olarak neye tekabül ediyor? Yani ne anlama geliyor? Terriroty bölge olarak çevrilebilir ama state eyalet ya da devlet olarak düşünülemez.Örnek vermek gerekirse Osmanlıdaki ümera ulema ilmiye sınıfları gibi düşünülebilinir. Devlet içinde yönetimde veya iç işlerde etkisi olan sınıflar gibi. (Düzenleme: Dalgınlık haliyle stateleri değil estateleri yazmışım) EU4 - State Rehberi - Menars - 20-11-2023 (20-11-2023, 02:15)dark prens : Oyundaki state kavramı tarihsel olarak neye tekabül ediyor? Yani ne anlama geliyor? Terriroty bölge olarak çevrilebilir ama state eyalet ya da devlet olarak düşünülemez. Oyundaki state ve territory mantığı gerçek dünyadaki gibi değil. Territory, bir ülkenin yönettiği, idare ettiği alanı kapsar. State, territory olan yerlerin gerekiyorsa yönetimlerini kapsar. Yani stateler territory´dir. Fakat territory´ler state olmak zorunda değil. Osmanlı´dan örnek verecek olursak. Osmanlı´ya bağlı bir sürü yer vardı. Bunlardan biri Kırım Hanlığı idi. Mesela Kırım, Osmanlı´nın sahiplendiği ve koruduğu bir alandı. Yani territory´siydi hem de vassal state´iydi. Adal ve Aceh sultanlıkları Osmanlı´nın territorysine dahil edilebilir fakat bunlar Osmanlı´nın state´leri değillerdir. Ayrıca deniz ve hava alanları da territory olarak görülür. Fakat bunları yönetmek için bir state´e ihtiyaç yoktur. Oyunda state ve territory farkı daha çok otonomi ile ilgili. Bunu da mantıken territory´lerin nüfusun az olduğu veya hiç olmadığı yerlerde kullanıldığı için yapmışlar. EU4 - State Rehberi - dark prens - 20-11-2023 Eu4 Wiki'de şu şekilde açıklamışlar; States represent parts of a country which are more tightly integrated, while territories represent parts of a country which are more autonomous. States can be more productive than territories, but take up a larger portion of the country's governing capacity, which puts a limit on the number of states it may have. This reflects the historical difficulty of fully integrating every part of a large country. The player must decide which areas to turn into states, and which areas to leave as territories. States bir ülkenin daha sıkı bir şekilde bütünleşmiş kısımlarını temsil ederken terriroties bir ülkenin daha özerk kısımlarını temsil ettiğini yazıyor. Tureng sözlükte ise state için osmanlı imparatorluğu'nda en büyük sivil ve askeri yönetim bölgesi olarak yazıyor. |