EU4 - Ticaret Mekanikleri
I. Bölüm: Ticaret Arayüzü

Ticaret neden önemli?

Hepimiz servetimizi arttırmak için belli yollar deneriz bunlardan biride ticaret. Ticaret belli bir süre sonra vergilerden daha önemli olmaya başlıyor, o yüzden ticaretimizi iyi yapamazsak diğer ülkeler bizden daha daha fazla gelir elde edebiliyor. Peki geri kalmamak için neler yapmalıyız? 

Ticaret Arayüzü: Bu bölüm ticaret için en önemli kısımdır ve burada yazdıklarım ile ticareti kontrol etmeye çalışacaksınız.

Trade Efficiency (Ticaret Verimliliği)
Ticaret bölgelerini kontrol etmenizde önemli rol oynar. Peki bu verimliliği nasıl arttırabiliriz?

Teknoloji: 3, 5, 10, 16, 17, 21, 24, 28, 30 ve 32 düzeylerinde % 10 oranında verimlilik sağlar.
Danışman (Advisor): %10 ticaret verimliliğine katkıda bulunabilirler.
Fikirler (Idea): Ticaret fikri size bu konuda oldukça yardımcı olacaktır.
Kararlar (Decision) : Emrettiğiniz kararlar ticarette size yardımcı olur.
Eventler: Karşınıza çıkan olaylarda vereceğiniz kararlar, ticaret verimliliğine etki eder.

Tüm bunlar ticaret verimliliğinizi artırır ve size kazandırdığı geliri görünce farkını anlayacaksınız.

Trade Range (Ticaret Mevzisi)

Basitçe söylemek gerekirse: Tüccarının hangi aralıklarda ticaret yapabildiğine etki yapan bir kısımdır. Amerika ve Hindistan'da ticaret ile uğraşacaksak iseniz mutlaka buna önem verin. Peki nasıl mesafeyi arttırabiliriz?

Teknoloji: Seviye 1, 2, 4, 5, 8, 10, 16, 17, 21, 24, 28, 30, 32 çeşitli miktarlarda da ticari mevziyi artırır.

Ulusal fikirler, danışmanlar, ticaret fikirleri, kararlar ve eventler ticaret menzili arttıracak diğer mekaniklerdir.

Trade Steering (Ticareti Yönlendirme)

Ticareti başka bir yerden sizin merkezinize yönlendirmek istiyorsanız bu olaya önem vermelisiniz. Ulusal fikirler, danışmanlar, ticaret fikirleri, kararlar ve eventler ticareti yönlendirmeye yarayan mekaniklerdir.

Aragon, Burgundy, Chickasaw, Denmark, England/Great Britain, Holland/Netherlands, Kongo, Kurland, Ming, Oman, Orissa, Ottomans, Portugal, Peublo, Punjab, Ragusa, Tuscany, Venice, Berber (North-Africa Coast), German Minors, Gujariti (West Indian Culture), Italian Minors, South Indian Minors; yönlendirmede %5 ile %15 ticareti yönlendirmek amacıyla ulusal fikirleri bulunmaktadır.

Mercantilism (Ticaret Anlayışı)

Doğrudan sizin şehirlerdeki ticaret oranınıza etki eder. Karşınıza gelen eventlerde bu akımı destekleyin. Ceneviz'in ticaret anlayışıyla diğer devletlere göre farklı bir görevi vardır. %1 merkantilizm size %2 yerel ticaret gücünüzü arttırır. 

Privateer Efficiency (Korsanlık)

Konuyu örnekleyecek olursak: Bir ticaret merkezinde biri sizden daha fazla gelir elde ediyorsa onun aldığı gelire engel olmak için korsanları yollayabilirsiniz.

- Espionage Fikri ile %33 daha etkili olabilirler. 
- Eventler, Kararlar ve Donanma geleneği etkili olabilir.

Inland Trade (İç Ticaret)

Ticaret şirketleri için kullanıldığını sanıyorum. Bu konu hakkında daha çok bilgi sahibi olduktan sonra ekleme yapabilirim. Bu mekanik gelişsin istiyorsanız şunlara yönelmeyi deneyebilirsiniz.

- Tüccar Cumhuriyetleri
- Ticaret Fikirleri
- Ulusal Fikirler
- Eventler ve Kararlar

(Bir sonraki bölüm uzun bir süre sonra gelebilir.)
Ara
Inland Trade´den kastın.Oyundaki Inland bonus ise deniz ile bağı bulunmayan bölgelere fazladan ticaret gücü ekliyor.Bu arada buda güzel olmuş.Böyle rehberler ingilizcesi kötü olanlar için gayet iyi oluyordur diye düşünüyorum.Çünkü ben Europa´ya başladığımda kendi kendime öğrendiğimden biraz canım sıkılmıştı başlarda :D
Ara
Güzel olmuş eline sağlık . "Mercantilism" 'in ne olduğunu bilmiyordum sadece öğrenmiş oldum :D
Ara
Süper olmuş. 40 yıllık oyuncuyum şu ticaret olayını hala %100 anlayamadım. Özellikle de şu mercantilism hakkındaki açıklaman epey yararlı olmuş.
G0kMNN.png
Ara
Korsanlık yaptığımız düğer ülkeler tarafınca fark edildiğinde casus belli vermiş olmuyor muyuz ?
euorpa_universalis_iv_signature_by_forev...9dpsup.jpg
Ara
Oluyorsun.Aynı Ambargo koymuş devletle aldığın cb´ye benzer bir cb Trade Protection yanlış hatırlamıyorsam.
Ara
osmanlının uçuyor ticaret puanı ,gerçi kastilya ve britanyaya yetişemiyor.ama tebriz,iskenderiye,ragusa sendeyse ordan kaldırılır iyi para.
Ara
Osmanlı zaten dünyadaki en önemli ticaret merkezlerinden birini "Istanbul'u" elinde tutuyor . Hindistandan bile ticaret aktarabilrsin Istanbula . Ki şu anda oynadığım bir oyunda onu yapmaya çalışıyorum .
Ara

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.