Gazete: Bilişim Dünyasında Bu Hafta #3 [12/05/2018]
#1
Bilişim Dünyasında Bu Hafta #3 [12/05/2018]

Sizler için haftanın bilişim gündemini derlediğimiz "Bilişim Dünyasında bu Hafta"nın 3. bölümünü okumaktasınız.

Android P, Google I/O etkinliğinde gösterildi.

Google, bu senenin sonunda çıkması beklenen Android 9.0'un ( Android P ) Google I/O etkinliğinde özelliklerini tanıttı. Yeni özellikler arasında en dikkat çekeni, Android'in sanal tuşları bırakıp Gesture'lere geçmesi oldu. Piyasaya çıkan çentikli ve çerçevesiz iddialı telefonlar fiziksel tuşu ortadan kaldırıyor. Ancak yerine sanal tuşlar koyulduğu için ekranın tamamı yine kullanılamıyor. Google buna gestureler ile çözüm bulmuşa benziyor. Yeni Android sürümü ile ilgili olan diğer özellikler şunlar:

- Ebeveyn Kontrolü
- Bağımlılığı önlemek için aylık/günlük grafikler gösteren bir uygulama
- Gesture'ler
- Çentikli Telefonlar için daha uyumlu bir ortam

33 Senelik Bir Notepad Hatası Düzeltildi

Microsoft Notepad, 1985'de Windows 1.0 ile beraber piyasaya sürülmüştü. 33 senedir MacOS, Linux, Unix ve diğer işletim sistemlerinde satır sonlarında yaşanan bir hata geçtiğimiz günlerde düzeltildi. Bu güncelleme Microsoft'un Linux'a ışık yakmasıyla ilgili gözüküyor.


246x0w.jpg




Microsoft Store'a Oyun Hediye Etme Özelliği Geldi

Geçtiğimiz sonbahar XBOX oyunları için hediye etme özelliği getiren Microsoft, geçtiğimiz günlerde aynı özelliği PC oyunları için de getirdi.

Gift_Inline_3.jpg

2017 Yılı Türkiye Oyun İhracatı 700 Milyon Dolar

Anadolu Ajansının yaptığı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin açıklamasına göre Türkiye'nin oyun ihracatı 2017 yılında yüzde 40 artarak, 700 milyon dolar oldu. 2018 yılında ise 1 milyar dolar ihracat hedefleniyor. Sektörde kalifiye eleman ihtiyacının olduğunu belirten bakana göre 2023 hedefi ise 2.5 ila 10 milyar dolar arası. Bakanın açıklamasının tamamını buradan okuyabilirsiniz:

Nihat Zeybekci :Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) verilerine göre, sektör, 2016’da bir önceki yılki ihracatını yüzde 25 artırarak 500 milyon dolar rakamına ulaştı. Bu, sektörün ihracat rekoru olarak kayıtlara geçti. Türk oyun geliştiricilerin oyunlarına artan ilgi, mevcut oyunlara yenilerinin eklenmesiyle geçen yıl yeni ihracat rekoruna imza atıldı. Sektörün ihracatı 2017’de bu kez yüzde 40 artarak 700 milyon dolara ulaştı.

Türk oyun geliştiricileri 2023 yılına yönelik 2,5 ile 10 milyar dolar arası ihracat hedefini de koruyor. Türkiye’den çıkan oyunlar yakaladıkları ihracat başarısının yanında geçen yıl birçok prestijli uluslararası yarışmadan ödülle döndü. Art arda ihracat rekorları kıran sektör, bu yıl 1 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Bizler de Ekonomi Bakanlığı olarak oyun yazılım sektörüne yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz.

Bu desteklerden söz ederken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreteri Halil Bader Arslan’a özel teşekkür etmemiz gerekiyor. Kendileri her ihtiyaç duyduğumuzda kapılarını açtılar, karşı karşıya kaldığımız güçlerin aşılmasında hep yanımızda oldular.

Satışlarımızın yüzde 90'dan fazlası yurt dışına. Bu anlamda istikrarlı şekilde büyüyoruz. Ekonomik faaliyetlerin yanında sektörün gelişimi en önemli gündem maddemiz. Bunun için neler yapılması gerektiği konusunda ilgili kurumlarla temaslarımız, attığımız adımlar var. Kamuoyunun sektöre bakışını değiştirmek, nitelikli iş gücünün sektöre kazandırılması için çaba gösteriyoruz. Sektör ve firmalarımız büyüdükçe insan kaynağı ihtiyacımız da büyüyor. Öyle ki öğrenimleri süresince oyun geliştirmenin çeşitli alanlarına yönelik çalışmış, somut işlere imza atmış herkese sektörde kapılar açık. Bundan sonra hem sektörümüzü büyütmeye hem de ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesine çalışacağız.

thumbs_b_c_b8199580a6b98b7dba9811a941d22f7b.jpg

TSMC 5 nm Üretim Planlarını Detaylandırdı

Geçtiğimiz hafta düzenlenen özel bir etkinlikte, Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi TSMC 2020 yılında geçmeyi hedeflediği 5nm üretim planlarını açıkladı. TSMC'nin tahminlerine göre yeni üretim tekniği(CLN5) orjinal 7nm(CLN7FF)'e göre 1.8 kat daha fazla transistör yoğunluğu sağlıyor, bu da yaklaşık %45 alan küçülmesine karşılık geliyor. Ancak frekans kazanımı ~%15 ile beklenenin altında kalıyor. Tabi bu frekans kazanımının yerini %20 güç tüketimi azalmasının gelmesi de mümkün.

cNNBSA.jpg

Trump'ın Yasaklamaları ZTE'yi İflasa Sürüklüyor

Yasaklardan dolayı herhangi bir Amerikan ürünü kullanamayan ZTE tüm büyük ticari hareketlerini durdurduğunu açıkladı. Analistlere göre ambargodan dolayı özellikle Android ve Qualcomm ürünlerini kullanaması firmanın sonu oldu. Henüz iflasını açıklamamış olsa da yasak 7 yıl süreceğinden dolayı ZTE için bir umut ışığı gözükmüyor.

00NcS7.jpg
[+] 4 üye Ecdad Computer nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Mount and Blade Bannerlord çıktığı zaman ihracat rakamı kaç olacak merak ediyorum. Tüm dünya onun çıkmasını bekliyor.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.