Antik Tarih: Hammurabi (M.Ö 1792-1750)
#1
1fKnZLo.jpeg
HAMMURABİ(M.Ö 1792-1750)

Hammurabi, ilk Babil hanedanının altıncı kralı olarak, babası Sin-Muballit'ten sonra kral olmuştur. Onun döneminde Mezopotamya çok parçalı bir politik yapıdaydı ve bölgesel krallıklar arasında sürekli bir güç mücadelesi vardı. 
Hammurabi krallığının ilk 30 yılında çok fazla askeri faaliyet göstermeyerek daha pasif bir politika izlemiştir. İlk 30 yılda sadece 3 tane sefer düzenlemiştir. Fakat 30.yılından itibaren kısa sürede bir çok sefer düzenleyip Babil'i bölgenin en önemli güçlerinden biri haline getirmiştir. Bölgenin bir diğer önemli güçlerinden olan Larsa kentini ele geçirmiş, Elam ve Assurlulular üzerine seferler düzenleyip galip gelmiştir. Bunların ardından da bölgede kalan tek rakibi Mari kenti üzerine de bir sefer düzenleyip şehri yıkmıştır.

Hammurabi bu başarılarını kanunlarını yazdığı ünlü stelinde anlatmıştır. Ayrıca bu stelinde kendini adalet sağlayan biri olarak tanıtmıştır. Stellerden ve diğer belgelerden anlaşıldığı kadarıyla Hammurabi, devlet işlerini yürütmenin yanında, davalara bakan, yargılayan ve aynı zamanda sıradan günlük işlere dahi el atan bir mutlak yönetici olduğu görülmektedir. Stelde ayrıca 'Dört bir yanın Kralı', 'Sümer ve Akkad Kralı' gibi unvanlar da kullanmıştır. Hammurabi yaptığı seferlerin yanında gerçekleştirdiği toplumsal reformlar ve çıkarttığı yasalar sebebiyle tarihe adını yazdırmıştır.

Hammurabi'nin ölümü üzerine Babil, parçalanma sürecine girmiştir. Bölgedeki Larsa başta olmak üzere Ur, Uruk, İsin gibi kentler Babil'e karşı birleşmiş, kimi zaman başarılı sonuçlar da alan Babilliler gerilemeye devam etmişlerdir. Ayrıca Kassitler'in de gelmesiyle bölge iyice istikrardan uzaklaşmıştır.

Ayrıca Hammurabi Sülalesi zamanında Eski Hitit Devletleri ortaya çıkarak kısa sürede Anadolu ve Kuzey Suriyede dengelerei değiştirmişlerdi. Hitit Kralı I.Murşili de M.Ö 1595'te Babil'i ele geçirip bir dönemin kapanmasına neden olmuştu.

Hammurabi Steli
Hammurabi'nin kendini tanrı Samaş'ın huzurunda gösterdiği stelde yaptığı icraatlardan bahsetmektedir ve toplumsal yasaları da içermektedir.

2,25metre yüksekliğindeki stelin üzerinde 49 sütun halinde yazılan 2822 maddelik Hammurabi yasaları bir çok toplumsal düzenlemeye değinerek suçların cezaları belirler. Bu yasalara rağmen oturmuş bir hukuk sisteminin olduğu söylenemez.

Bu yasalar ayrıca toplumsal statülere göre değişim göstermektedir. Avilum (Özgür vatandaş), Muşkenum(Hizmetçi) ve Vardum(Köle) için yasaların ve cezaların ağırlaşıp hafifleştiği görülmektedir.

ugTCC5c.jpeg
Bazı Yasalar
-Eğer bir kişi hırsızlık yapar ve yakalanırsa öldürülür.
-Babasını döven evladın 2 eli kesilir.
-Eğer bir kişi başkasının ölümünü gerektirecek bir suçlamada bulunup suçluluğunu kanıtlayamazsa ölüm ile cezalandırılır.
-Bir Avilum, bir Muşkenum'un gözünü çıkarırsa veya kemiğini kırarsa 1 gümüş mina öder.
-Eğer bir Avilum, bir Avilum'un gözünü çıkarırsa onun da gözü çıkarılır...
[+] 2 üye Aytaç nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.