Avrupa Hakimiyeti
Katılmak için istediğiniz ülkeyi yazabilirsiniz.
Katılmadan önce kurallara göz atmayı ve kuralların istisnalarını görmek için devletlere has mekaniklere bakmayın unutmayın.
Oyun başlamadan önce veya devam ederken oyunu daha dengeli hale getirmek için değişiklikler, eklemeler yapılabilir.
Oyuncular:
Saksonya - @Onur34
Bizans - @Yasin Ahmet
Kartaca - @Massaka
Turuncu Devlet - @Ayro
Frankya - @Littleİskender
Portekiz - @Aiakos
Roma - @Gurt
Oyuncular:
Saksonya - @Onur34
Bizans - @Yasin Ahmet
Kartaca - @Massaka
Turuncu Devlet - @Ayro
Frankya - @Littleİskender
Portekiz - @Aiakos
Roma - @Gurt
Temel Kurallar:
- Başlangıç parası: 100 altın
- Turda en fazla 10 boş toprağa genişlenebilir. Oyunculardan alınan topraklar ayrı hesaplanır ve boş toprağa ek olarak her oyuncudan en fazla 10 toprak alınabilir.
- Kahverengi ile gösterilen boğazlardan gemisiz geçilemez.
- Piyadeler süvarilere, süvariler okçulara, okçular piyadelere karşı güçlüdürler.
- Gemi varsa boğazlardan geçilebilir. Karşı taraf oyuncununsa ve onun da gemisi varsa deniz savaşı yapılır, savunan taraf yenerse çıkartma başarısız olur.
- Savaş ilanı, saldırı, boş topraklara genişleme işlemlerini, asker ve gemi üretmelerini buradan açık bir şekilde yapabilirsiniz.
- Boş topraklara ilerlemede herhangi bir tur sırası yoktur. Dolayısıyla herhangi bir saldırı yapmıyorsanız tur sırası gözetmeksizin hamlelerinizi yazabilirsiniz. 2 kişi aynı boş toprağa genişlemek isterse tur sırasında önce olan o toprağı alır.
- Tur sırası her tur değişir.
- İttifak yapmak, saldırmazlık anlaşmaları yapmak serbesttir ancak bağlayıcılığı yoktur, ihanet edilebilir. İttifaklar sınırdaş iseler birbirlerini savunabilirler. Bu durumda orduları birleşir ve birlikte savaşır. Ancak ittifak olarak saldırıya geçerken ordular birleştirilemez ayrı ayrı saldırılır. Toprak alımı, satımı, takası serbesttir. Vasallık yasaktır.
- Aynı tur bir devlete sınır çizilip saldırı yapılamaz. Saldırmak için tur başında sınır olmaları gerekir.
Gelirler ve Giderler:
- Turluk Sabit Gelir: 50 altın
- Her Toprağın Geliri: 10 altın
- Boş Toprağa Genişleme Maliyeti: 20 altın
- Birim Yetiştirme Maliyeti: 25 altın
- Gemi Yapma Maliyeti: 100 altın
Devletlere Has Özellikler:
Turuncu Devlet: Göçebedirler. 30 Atlı ile oyuna başlarlar. Göçebe haldeyken gelirleri ve giderleri yoktur. Aynı tur hem yerleşip hem toprak alamazlar. İstedikleri bir toprağa yerleşebilirler. Yerleşmeden asker, gemi yetiştiremezler, toprak sahibi olamazlar. Her tur en fazla 2 toprak ileriye göçebilirler, ilerledikleri her toprak başına 1 atlı kaybederler. Yerleştiklerinde askerlerinin yarısı yok olur. Atlıları piyadeler tarafından counterlanamaz.
Mor Devlet: Her tur fazladan 80 altın kazanırlar.
Sarı Devlet: Ürettikleri her 10 asker başına aynı türden 2 asker kazanırlar.
Bordo Devlet: Savunma yaparken ek 10 piyade savaşa girer. Okçu zarları 1 olamaz, 2-6 arasıdır.
Kırmızı Devlet: 1 turda genişlenebilecek toprak sayıları boş topraklara ayrı oyuncu topraklarına ayrı olarak 15'tir. 3 ve 3'den düşük piyade zarlarına +1 eklenir.
Mavi Devlet: Boğazlardan gemisiz geçebilir ancak karşı kıyı oyuncuya aitse ve gemileri varsa geçemezler (Bu durumda gemiyle geçebilirler[Gemi savaşı yaşanır]). Gemi savaşlarına 2 fazladan zar eklenir.
Yeşil Devlet: Her tur rastgele 2 boş toprak alırlar (Sınırı bağlı). Boş toprak yoksa 50 altın kazanırlar.
Savaş:
- Savaşta karşılaşan her birim önce kendi aralarında savaşırlar. Bu sonuçta toplam zarı fazla çıkan kişi diğerini "counterlama" hakkı kazanır. Yani örneği piyadesini karşı tarafın atlısına karşı gönderir. Savaş sonucunda toplam kalan zarı az olan tarafın zar sayısı savaşta toplam zarı fazla olan kişinin güçlü olan biriminin zarının 2 ile çarpımından çıkarılır. Kalan sayı 5e bölünür asker sayısı olarak iade edilir. Diğer birimlerden kalan zarların toplamı ise 3e bölünerek asker olarak iade edilir. (1 ve 2 zar kalmışsa da 1 birim olarak geri döner.)
- Savaşlarda tur sırası ile işlem yapılır. 2 ülke aynı turda birbirine saldırdıysa turda önce olan taraf saldıran kabul edilir. Eğer ilk saldıran yenilmişse ve 2.saldıranın ordusu varsa kalan ordu saldırıya geçer.
- A ülkesi B ülkesine saldırıp B ülkesi C ülkesine saldırırsa turda önce olan yine önce saldırısını yapar. Bu örnekte A ülkesi tur sırasında önceyse B ülkesi henüz saldırıya geçmemiş kabul edilir.
- Aynı tur ürettiğiniz askerler ile savaşabilirsiniz.
- Saldırı yaparken kaç askerle kaç toprağına saldırmak istediğinizi belirtmelisiniz.
- Savaş bittikten sonra saldıran kişi kazanırsa 1 toprak alır. Bundan sonraki aldığı her toprak için 2 asker saldıran ordudan silinir.
Alıntı:Örnek Savaş
A Ülkesi: 3 piyade, 4 süvari, 5 okçu B Ülkesi: 5 piyade, 3 süvari, 4 okçu
Zarlar:
Piyade savaşı: A Ülkesi: 5-5-4 B Ülkesi: 1-2-6-3-3
Süvari Savaşı: A Ülkesi: 5-2-1-4 B Ülkesi: 3-3-3
Okçu Savaşı: A Ülkesi: 3-5-6-2-5 B Ülkesi: 1-1-6-5
Piyade savaşından 1 zarla B ülkesi galip ayrıldı.
Süvari savaşından 3 zarla A ülkesi galip ayrıldı.
Okçu savaşından 9 zarla A ülkesi galip ayrıldı.
12 zarla A ülkesi "counter" hakkını kazandı. B ülkesinin 1 piyade zarına 9 okçu zarı X 2=18 zar ile saldırı yapıldı. Kalan 17 zarın 5e bölümünden 3 okçu asker A ülkesine geri iade edildi.
Savaş sonucunda B ülkesinin ordusu yok oldu. A ülkesinin 0 piyade 1 Atlı 3 okçu birliği kaldı.