15-05-2022, 16:58
DAKİKALAR İÇİNDE DİN
Yaratılış hikâyelerinden mucizelere, varoluştan ölümden sonraki yaşama, kadim dinlerden meditasyona, Zerdüştlükten Hinduizme, Vatikan’dan Medine’ye uzanan ilahi yolculuk… Görseller eşliğinde dünyanın köklü inançlarına dair 200 temel kavram üzerinden karşılaştırmalı bir okuma…
Çağlar boyunca dünyanın farklı kesimlerinde çok çeşitli dinler var olmuştur. Bazıları kadim, bazıları silinip gitmiş, bazılarıysa yakın zamanda ortaya çıkmış… Her ne kadar medeniyet dünyaya dair geniş bir felsefi ve bilimsel anlayış getirmişse de yaşamın mucizeleri, ölüm ve evrenin yaratılışı gizemini korudu. İşte dinî inançlar bu gizemler için açıklamalar sunmaya, evreni anlamlandırmaya ve hayatta anlam aramaya kapı aralar.
Sünni ve Şii, Katolik ve Protestan, Budizm ve Konfüçyüsçülük arasındaki farklar nelerdir? Musa, İsa ve Muhammed peygamberler kimlerdi ve gerçekte ne vaaz ettiler? Karma, cihat ve nirvana kavramları neden bu kadar önemli? Dünya dinleri yaşam, ölüm ve ömrümüzde nasıl hareket etmemiz gerektiği hakkında ne diyor?
DAKİKALAR İÇİNDE ANTİK DÜNYA
Milattan önce ilk Sümer ve Babil şehirlerinden Roma’nın düşüşüne, Azteklerin kanlı tarihinden Pers İmparatorluğu’na kritik liderler ve savaşlar, fikirler ve icatlar, mitler ve dinler, sanat ve mimari ile örülü kayıtlı tarihin ilk beş bin yıllık dökümü… 200 başlık altında dünyanın ilk medeniyetlerine genel bir bakış…
Karmaşık modern dünyamızın kökleri binlerce yıl geriye, antik dönemdeki “tarihin şafağına” kadar uzanır. Niçin geçmiş üzerine yazılar okuma ihtiyacı hissederiz? Çünkü bize dünyanın bugünkü hâline nasıl geldiğini anlatırlar.
Dakikalar İçinde serisinden Antik Dünya, okuru sözlü tarihin izinden dünya edebiyatının ilk hiyeroglif yazılarına; Piramitlerden Machu Picchu’ya; Antik Hindistan’daki önemli matematik atılımlarından Çin’de kâğıdın keşfine; Mezopotamya’nın zigguratlarından Peru’nun Nazca çizgilerine; büyük destanlardan demokrasiye uzanan uzak bir geçmişe davet ediyor. Tarihe iz bırakmış her karakter, savaş, dönem ve keşifler haritalar, ikonik sanat eserleri ve antik eserlerin görselleriyle hayat buluyor.
DAKİKALAR İÇİNDE DÜNYA TARİHİ
İlk uygarlıklardan Ortaçağ’a, Devrimler Çağı’ndan yirminci yüzyıla uzanan bir yolculuk… Görseller eşliğinde 200 önemli tarihî olay, dönem ve şahsiyet üzerinden bir dünya tarihi okuması…
Homo sapiens’ten günümüze insanın tarihî yolculuğu nasıl gelişti? İlk medeniyetlerden bugüne toplumlar ne yöne evrildi? Pek çok tarihî dönüm noktası dünya tarihini nasıl şekillendirdi? Roma İmparatorluğu’na ne oldu? Magna Carta neden bu kadar önemliydi? Birinci Dünya Savaşı’na ne yol açtı? SSCB neden çöktü? Rus İvan gerçekten de o kadar korkunç muydu?
Dakikalar İçinde serisinden Dünya Tarihi Aristoteles’in bilgeliğinden Atatürk’e, Mısır’dan Hiroşima’ya, bronzdan kitle iletişim araçlarına kadar pek çok önemli detayla hızlı ve doyurucu bir okuma vadediyor.
DAKİKALAR İÇİNDE EKONOMİ
Bazılarını diğerlerinden daha zengin yapan şey nedir? Bankalar neden batar? Vergi oranları nasıl olmalıdır? Bireyi yeni bir bilgisayar almaya, bir iş insanını fabrika kurmaya veya bir çalışanı şehir dışındaki bir işi kabul etmeye iten şey nedir? Bir ürünün fiyatını belirleyen kriterler nelerdir? Ekonomik krizler nasıl oluşur? Esasen ekonomi nedir?
Dakikalar İçinde serisinden Ekonomi, ekonominin nasıl işlediği ve nasıl yönetilmesi gerektiği konusundaki teorilere dair pek çok önemli detayla hızlı ve doyurucu bir okuma vadediyor.
DAKİKALAR İÇİNDE FELSEFE
Doğu felsefesinden Alman idealizmine, varoluşçuluktan estetiğe, Aristoteles’ten Marx’a, yirminci birinci yüzyılda felsefenin yerinden uygulamalı felsefe dallarına uzanan insanlığı anlama ve anlamlandırma yolculuğu… Görseller eşliğinde en çok bilinen 200 felsefi fikir üzerinden kapsayıcı bir okuma…
Uygarlıklar yerleşip geliştikçe düşünürler evrenin ve toplumun işleyişi için geleneksel açıklamaları sorgulamaya başladılar. Eşyalar neden oldukları biçimdeler? Hayatlarımızı en iyi şekilde nasıl yaşamamız gerekir? Bildiklerimizden nasıl emin olabiliriz? Varlığımızın, bir anlamı varsa, o anlam nedir?
Dakikalar İçinde serisinden Felsefe, okuru “Dünya neden yapılmıştır?” ile başlayıp bildiklerimizden ve varlığımızın doğasından nasıl emin olacağımıza; ahlak felsefesinden siyaset felsefesine; felsefenin bilim ve dindeki rolünden önemli düşünürlerin fikirlerine kadar geniş bir alanda bilgelik dolu bir serüvene davet ediyor.
DAKİKALAR İÇİNDE MİTOLOJİ
Antik Yunan’dan Keltlere, Amerika’dan Afrika’ya uzanan simgesel, insanüstü, kutsal bir yolculuk… Görseller eşliğinde dünyanın en çok bilinen 200 mitolojik hikâyesi üzerinden karşılaştırmalı bir okuma…
Zamanın başlangıcından bu yana dünyanın her yerinde anlatılan, entelektüel ve spiritüel uzun bir arayışın hikâyesidir mitler. Bize dünyanın, insanlığın ve hayvanların yaratılışını, tanrıları ve kahramanları, doğa güçlerini ve doğaüstü yaratıkları anlatırlar.
Dakikalar İçinde serisinden Mitoloji, okuru Prometheus’un insanı yaratmak için Zeus’a meydan okumasından Truva’nın yok edilmesine; Mısır’daki güneş tanrısı Ra’nın saltanatından tek gözlü, kuzgun kanatlı Odin’e; tüm canlı varlıkların anası sayılan Anadolu’nun doğurganlık tanrıçası Kibele’den Altın Post ve Kutsal Kâse için yapılan kahramanca arayışlara uzanan zamansız bir serüvene davet ediyor. Her efsanenin ikonik bir görüntüyle resmedildiği mitlere kökenleri, ortak temaları ve anlamları hakkında yorumlar eşlik ediyor.
DAKİKALAR İÇİNDE PSİKOLOJİ
Psikolojinin temellerinden günümüz uygulamalarına, öngörülemez insan zihni ve davranışına tutulan bir mercek… Görseller eşliğinde 200 temel psikolojik kavram, teori ve uygulama üzerinden eşsiz bir başvuru kitabı…
Hafıza ne ölçüde ruh haline bağlıdır? Neden kendimizi başkalarıyla karşılaştırırız? Farklı zekâ türleri var mıdır? Zekâ doğuştan mıdır, sonradan da geliştirilebilir mi? Yaşla birlikte nasıl değişiriz? Bizi çevreleyen dünyada tepkilerimizi neye göre veririz? Bilinçli beyinde neler olur? Geçmişten bugüne ruhsal hastalıklara yaklaşımımız nasıl değişti?