Modern Tarih: Berlin'in Bölünmesi ve Berlin Duvarı (1961)
#1

1961 yılının 13 Ağustos'unda, saatler gece yarısını geçmekteyken Doğu Almanya askerleri tuğlalar ve dikenli tellerle Sovyet kontrolündeki Doğu Berlin'i şehrin demokratik batı yakasından ayırdı.

2. Dünya Savaşı sonrasında yenilgiye uğramış olan Almanya, Sovyet, Amerikan, İngiliz ve Fransızlarca işgale uğramıştı. Berlin şehri, teknik olarak Sovyet bölgesinde bulunsa da aynı şekilde bölünmüş ve Sovyetler şehrin doğu tarafını ele geçirmişti. 1948'de Sovyetlerin Batı Berlin'e giden yolları kapatarak şehrin batı yakasını ablukaya almasına Amerika şehre hava yoluyla müthiş miktarda erzak transferi yapılmasıyla karşılık verdi. Yaklaşık 1 yıl süren bu blokaj, Doğu Berlin'in Sovyetlere daha çok bağlanmasıyla sonuçlandı. Sonraki 12 yıl boyunca batı tarafından tamamen kopup, basit bir Sovyet uydu devletine dönüşen Doğu Almanya'da 2.5 ila 3 milyon arası Alman daha iyi bir yaşam için Batı Almanya'ya geçti. Yıl 1961'i gösterdiğinde her gün yaklaşık 1000 Doğu Almanyalı, sınırı geçerek Batı Almanya'ya yerleşiyordu.

Sınırı son anda geçmeyi başaran bir kız.

Ağustos ayında Doğu Almanya'nın komünist lideri Walter Ulbricht, Batı Almanya ile Doğu Almanya arasındaki geçitleri kapatmak için Sovyet lideri Nikita Khrushchev'in iznini aldı. Bu iznin alınmasıyla birlikte Doğu Almanya askerleri Doğu Berlin'in sınırında 160 kilometreden uzun bir sınıra dikenli tel ördü. Bu dikenli tel bir süre sonra yerini 182 santimlik 154 kilometre uzunluğunda kuleler, arama ışıkları ve makineli silahların bulunduğu bir duvara bıraktı. Volkspolizei olarak da bilinen Doğu Alman subayları gece ve gündüz bu duvarda devriye geziyordu.

Berlin Duvarı

Berlin'de yaşayan çok sayıda kişi bir gecede kendilerini şehrin diğer yakasında bulunan arkadaşlarından ve akrabalarından koparılmış bir şekilde buldular. Vali Willi Brandt önderliğinde Batı Berlinliler duvarı protesto etti. Bu protestolar esnasında Brandt başta Amerika olmak üzere bu duvara tepki göstermekte başarısız olmuş batılı güçleri eleştirdi. Başkan John F. Kennedy daha önceki bir açıklamasında Amerika'nın sadece Batı Almanya'ya ve Batı Berlin'e yardım edebileceğini, Doğu Almanya'daki Almanlar için yapılacak herhangi bir hamlenin başarısızlıkla sonuçlanacağını açıklamıştı.

Kennedy duvarın yanında.

Bu şekilde inşa edilen Berlin Duvarı Soğuk Savaş'ın en güçlü sembollerinden biri oldu. 1963 yılının Haziran ayında Kennedy duvarın önünde meşhur "Ich bin ein Berliner" (Ben Berlin'liyim) konuşmasını yaptı. Şehrin tiranlığa ve baskıya karşı olan direnişini kutladı. Doğu Berlin'dekilerin kaçma denemeleri sonrasında 1970'de duvarın boyu arttırıldı. 1961 ila 1989 yılları arasında toplamda 5000 Doğu Almanyalı duvarı aşarak Batı Almanya'ya geçti, bu sayıdan çok daha fazlası denedi ancak başaramadı. Bu kaçış denemesi esnasında vurulan kişiler batı dünyasının duvara karşı olan nefretini arttırdı.

Duvar yıkılıyor.

1980 yıllarının sonlarına doğru Sovyetler Birliği'nin zayıflamasıyla birlikte Doğu Almanya bazı birtakım liberal reformlar gerçekleştirmeye başladı. 1989 yılında Doğu ve Batı Almanya'da yaşayanlar bir araya gelerek duvarı parçaladı. Soğuk Savaş baskılarının sona ermesiyle birlikte Doğu ve Batı Almanya 3 Ekim 1990 yılında birleşerek tek bir devlet haline geldi.
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.