29-08-2019, 19:35
Kuantum seviyesinde ışığın gözlenmediğinde dalga, gözlendiğinde parçacık olarak hareket etmesi ile ilgili olan çift yarık deneyi ışığın kaynağından çıkmadan önce gelecekte bir noktada gözlemleneceğini farkederek kaynağından parçacık olarak çıktığını, eğer gelecekte gözlemlenmeyecekse dalga olarak çıktığını gösteriyor. Yani gelecekteki insan gözlemi geçmişe bilgi gönderiyor. Bundan daha da karmaşık olan ışık gözlenmiyorken dalga, gözleniyorken parçacık oluyor. Biraz karmaşık ama burda anlatmanın cok uzun olacağı deney ve sonuclarla hiçkimse gözlemlemezse ayın orda olmayacağı, bilinçli bir birey ona bakmadıkça arabanızın, buzdolabınızın orada olmadığı sonucu cıkıyor. Bunu kuantum ile ilgilenen bütün bilimadamları biliyor ama üzerine daha fazla çalışmak istemiyorlar çünki bazı şeyleri aşmış bir bilim adamına bile kafayı sıyırtacak bir durum.
Şimdi bilgisayar oyunlarıda aynen böyle çalışıyor, sizin baktığınız yerleri işliyor, o bölgeye bakmıyorsanız sadece matematiksel işlemleri yapıyor, bazıları o bölgede en son baktığınız zaman dilimini hafızaya alıyor, tekrar baktığınızda arada geçen sürede neler olur hepsini işleyip ekrana yansıtıyor. Çift yarık deneyi bize dünyamızın aynı bu şekilde çalıştığını gösteriyor. Bu çift yarık deneyinin belli sonuçları var. Örneğin simulasyon içinde olduğumuz, ya da kuantum seviyesinde bilginin zamandan bağımsız paylaşılması.
Daha da garip olan çift yarık deneyini modern bir lise fizik labaratuarında bile yapabilirsiniz kolaylıkla. 6 ay önce öğrendiğimden beri beni baya rahatsız eden bir konu, başka rahatsızlar da var mı merak ettim?
Şimdi bilgisayar oyunlarıda aynen böyle çalışıyor, sizin baktığınız yerleri işliyor, o bölgeye bakmıyorsanız sadece matematiksel işlemleri yapıyor, bazıları o bölgede en son baktığınız zaman dilimini hafızaya alıyor, tekrar baktığınızda arada geçen sürede neler olur hepsini işleyip ekrana yansıtıyor. Çift yarık deneyi bize dünyamızın aynı bu şekilde çalıştığını gösteriyor. Bu çift yarık deneyinin belli sonuçları var. Örneğin simulasyon içinde olduğumuz, ya da kuantum seviyesinde bilginin zamandan bağımsız paylaşılması.
Daha da garip olan çift yarık deneyini modern bir lise fizik labaratuarında bile yapabilirsiniz kolaylıkla. 6 ay önce öğrendiğimden beri beni baya rahatsız eden bir konu, başka rahatsızlar da var mı merak ettim?