CK2 - Toprak Dağıtım Rehberi
#1
nOp3ol.png

Bu rehberde Crusader Kings II'te birçok yeni oyuncunun sorun yaşadığı bir konuya odaklanacağız: Toprak Dağıtımı.
Toprak dağıtımı için kullanılabilecek farklı yöntemler nelerdir? Kimlere toprak vermekten kaçınmak gerek? Bunlara bu rehberde değineceğiz.

Oyunda miktarı önemsiz, fazladan 1 toprağınız da olsa 10 toprağınız da olsa toprağı aynı şekilde dağıtırsınız, toprak dağıtırken kullanabileceğiniz oyun içerisinde makul 2 seçenek var:

1. Seçenek: Karar Aracılığıyla
Oyun içerisinde kararlar sekmesinden Invite Noble to Court seçeneğiyle sarayınıza yüksek stewardshipe sahip birini çağırabilirsiniz. Bunu özellikle şehirleri vereceğiniz kişi ararken kullanabilirsiniz. Aynı şekilde Invite Holy Man to Court seçeneği özellikle kilise topraklarını verecek bir kişi ararken kullanabileceğiniz bir özellik. Noble seçeneği para karşılığı kullanılırken, Holy Man seçeneğinde Piety kaybedersiniz. Kaybedeceğiniz para miktarı ülkenizin büyüklüğüne göre değişiklik gösterir, örneğin ilk başlarda 25 altına adam çağırabiliyorken oyunun bir döneminden sonra kendinizi 125 altın ödüyorken bulabilirsiniz. Bu da özellikle geniş imparatorluklarda bu seçeneğin pek de tercih edilmemesine sebep olabilir.

nOp3d0.jpg

Kararlar kısmında Invite Noble to Court seçeneğine tıkladığımızda karşımıza şu şekilde bir ekran çıkacak:

dODAd4.jpg

Gördüğünüz gibi Steward özelliği diğer özelliklerine oranla yüksek, Ibor de Pesaro isminde bir karakter geldi.
Excellent'a basarsak bu karakter ilk raddede sarayımıza yerleşiyor, ardından bu karaktere herhangi bir toprak transfer edebiliyoruz.
Ibor is not what I asked for, begone! dersek Ibor'u saraydan kovmuş oluyoruz, buna tıklamadan önce Ibor'a toprak dağıtırsak bu seçenek esasen Ibor'u kovmayan, öldüren bir seçenek olduğu için toprak bize geri döner. Burada gelen karakterleri tersleme seçeneği toprak verilmemesi gereken özelliklere sahip karakterler için kullanılabilir. Hangi şartlarda bir karaktere toprak vermekten kaçınılmalıdır rehberin devamında sözedeceğim.

2. Seçenek: Karakter Arama Ekranı
Oyunda toprak verecek bir karakter ararken yapabileceğiniz belki de daha mikro yöntem karakter arama arayüzünü kullanmak olacaktır.
Bu arayüzde yaptığınız, o karakteri ne şartlarla aradığınız önem taşıyor, o sebeple bu kısımda belirtilmiş ayarları yapıp bu ayarları kaydetmenizi öneririm.
Oyunda karakter arama ekranı büyük öneme sahip, ancak ne yazık ki fazla kuytu köşede kaldığından birçok oyuncu yerini farketmeyebiliyor:

A1Ndlv.jpg

Sağ alttan karakter arama butonuna tıkladıktan sonra şu ayarları yapmalısınız:

4aQvJA.jpg

Bu ayarlar toprak vereceğiniz kişinin erkek ve özgür olmasını, belli bir yerin hükümdarı olmaması ve herhangi bir hanedana ait olmamasını, çocuk olmamasını ve bizim dinimizden/kültürümüzden olmasını öngörüyor. Toprak verirken özellikle hanesiz karakterlere vermeniz, bu karakterlerin ölümüyle birlikte alakasız toprakların aynı hanede bulunması sebebiyle birleşip başınıza bela olması ihtimalini azaltır.
Bu arayüzde eğer bağımsız iseniz Search Realm yapabilirsiniz, eğer bağımsız değilseniz ve bir kralınız varsa Search Realm seçeneği sizin toprak veremeyeceğiniz (dükseniz aynı krallıktaki başka dükün sarayındaki adam gibi) kişileri de gösterecektir.

Bu sebeple Search Vassals filtresiyle aramak her zaman daha isabetli sonuç verir.

JQNygJ.jpg

Steward'a göre sıralattığımızda gördüğümüz gibi en üstte bu sefer 20 Stewardlı biri karşımıza çıktı.
Hatırlarsanız 1. seçenekle edindiğimiz karakter 12 Stewardlıydı, sadece buradan bu karakter arama seçeneğinin ilk seçenekten daha verimli olduğunu görebilirsiniz.
Ancak bu karakter arama seçeneğinde de, tıpkı karar seçeneğiyle gelen karakterler gibi dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var.
Bu hususlardan birini yukarıdaki görselde 2. sırada yer alan Raginpert'te görebiliyoruz.
Raginpert Ambitious özelliğine sahip ve bu özellik ülkede bir ünvan edinmesi durumunda onun üst seviyesindeki karakterlerle kötü ilişkiye sahip olacağını gösteriyor.

Gelin bu özellik gibi kimlere toprak verilmemelidir kısaca bahsedelim:

Kimlere Toprak Verilmemeli?
  • Ambitious karakterlere.
  • Düşük stewardlı karakterlere.
  • Ülkede hali hazırda toprak sahibi haneden gelen karakterlere.
  • Celibate, Inbred gibi özellliklere sahip karakterlere.
  • Yaşlı karakterlere.
Farkettiyseniz bu karakterlerde her zaman Steward özelliğinin üstüne gittik.

Neden Stewardship?
  • Stewardship oyun içerisinde karakterin elindeki toprakları ne kadar etkili yönetebileceğini ifade eder.
  • Yüksek stewarda sahip karakterler daha yüksek demesne limitine sahiptir.
  • Yüksek stewarda sahip hükümdar bölgelerinden aldığı vergi oranını yükseltir.
  • Yüksek stewardlı AI karakterlerin topraklarını kültürüne geçirme olasılığı daha yüksektir.
Oyunda toprak dağıtırken dikkat etmeniz gereken şey Vassal Limitidir, vassal limiti aşmanız durumunda karakterinizin ölmesiyle birlikte vassallarınızdan bazıları bağımsızlık kazanabilir. Oyunda her zaman bu limiti verimli bir şekilde kullanmalısınız, ancak aşmamalısınız. 20 limite sahipken ülkeyi 5 düklük arasında bölüştürmek sağlıklı değildir, bunun yerine 20 tane kont vassala sahip olmak daha isabetli olacaktır. Oyunda küçük bir krallık yönetmek ve tall gitmek gibi bir amacınız yoksa (İrlanda veya Bretonya gibi) yüksek merkeziyetçilik seviyeleri birkaç demesne bonusu vermesine karşın vassal limitinizi büyük bir oranda azaltacaktır. Oyunda kendi karakterinizin demesne limitini arttırmak için yüksek stewardlı eşler tercih edin.

Hangi Toprakları Vermemeliyim?
Oyunda küçük çaplı bir dük de, büyük bir krallığın kralı da olsanız direkt olarak yönettiğiniz düklük ve bu düklüğün toprakları önem taşır. Oyunda yönettiğiniz ülke için her zaman bir "merkezi bölge" seçip, bu bölgenin tüm topraklarını elinizde tutmaya çalışmalısınız. Örneğin İngiltere Kralıysanız demesneleriniz Londra ve etrafındaki topraklar şeklinde olmalıdır, sık yapılan bir oyuncu hatası bu toprakların tek bir noktaya odaklanmaması ve Kral karakterin birbiriyle bağlantısız yerlerden toprakları yönetmesidir, bu durum daha etkisiz bir yönetim doğuracağı gibi savaşlarda dezavantaj yaşamanıza sebep olur.

Son olarak, asla event yoluyla sizden toprak isteyen karakterlere toprak vermeyin.
[+] 6 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#2
Cok guzel bir rehber olmus Duman, eline saglik. Boyle daha cok ck2 rehberlerine ihtiyacimiz var.
Ara
Cevapla
#3
Saraya adam çağırma olayını yeni hükümdarlıkların ilk günlerinde 1 golda yapabilirsiniz. Fazla demesne olmasa bile depolayın illa bir işinize yarar.
Ara
Cevapla
#4
Eline sağlık Duman, ama laf aramızda sahalarda @Justicar'ı görmek istiyoruz :P
Ara
Cevapla
#5
Ck2'nin en stratejik konularından birisi.

Yalnız şöyle gıcık bir yanı var ki soylu olmayan bir adamı mülk sahibi yapıyorsun sonra bir bakıyorsun kültürünü değiştirmiş yahut soyundan gelenler isyan çıkarmışlar. İnsanda biraz sadakat olur, 10 sene boyunca şükran duyuyorlar fakat insan cömertliğinin daha uzun süre hatırlanmasını bekliyor.
Ara
Cevapla
#6
Nasıl veriyorum toprağı çözemedim hala
Ara
Cevapla
#7
Karaktere sağ tıklayıp Grant Landed Title.
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.