Demir Yıldızlar
#1
Var olan her şeyin olduğu gibi, yıldızların da bir ömrü var. Bilim insanlarının tahminlerine göre, 10 ila 100 trilyon yıl sonra evrendeki hidrojen miktarı, yeni yıldızların oluşumuna izin vermeyecek kadar yorulacak (Füzyon sonucu diğer elementlere dönüşecek), bir 10 trilyon yıl daha sonra da son kızıl cüce yıldızlar da soğuyup "Kara Cüce"lere dönüşecekler ve evrende bir ışık kaynağı kalmayacak. 

brown-dwarf1.jpg
Tahmini Kara Cüceler

Bundan sonra evren, Kara Delik çağına girecek ve evrendeki var olan tek büyük çaplı obje, kara delikler olacak. Kara Delikler, Hawking Radyasyonu denilen bir olay ile ışımaya sebep oluyorlar ve kütlelerinde çok yavaş da olsa azalma meydana geliyor. Bilinen en büyük kara deliğin 10^100, oluşabilecek en büyük kara deliğin ise 10^106 sene sonra ışıyarak buharlaşacağı düşünülüyor. Bu tarihten sonra evren, karanlık, soğuk bir boşluk haline gelecek ve entropisi maksimuma ulaşacak, sıcaklık 0 Kelvin'e varacak. Isı ölümü gerçekleşmiş olacak.

late-universe.png
Kara Delik çağındaki evren

Eğer tahmin edilenin aksine, protonlar bozunuma uğramıyor ise (Bu durumun10^40 yıl içerisinde, veyahut 10^100 ile 10^200 sene arasında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.)  Kara Cüceler var olmaya devam edecek, aksi takdirde onlar da atom altı parçacıklara ayrılacaklar. Kara Cüceler var olmaya devam ederse, evren için son bir umut daha var.
Çoğunlukla soğumuş hidrojen, oksijen, karbon gibi elementlerden oluşan bu yıldızlar, yeterli süre verilirse Kuantum Tünellemeleri ile soğuk füzyona uğrayıp elementlerini demire çevirebilir. Bu süre 10^1500 sene olarak düşünülüyor. Tabi bu süre içerisinde Büyük yırtılma, ya da büyük çöküş teorilerinin gerçekleşmeyeceğini de varsayarsak.

dark-sphere-space-1350x2400.jpg

Bu Yeni oluşan yıldızlar, belirli bir ışıma yapabilir, hatta daha uzun bir süre zarfında yoğunlaşıp tekrardan kara delikleri ve nötron yıldızlarını oluşturabilir. Bu yeni yıldız çağı, evrende yeni bir aydınlık dönem yaratabilir. Bazı fütüristler bu yeni yıldız çağının yaşama elverişli olabileceğini, ya da insanoğlunun bu döneme yetişecek kadar teknolojik bir gelişme gösterebileceğini düşünüyor.


Ancak görünen o ki bunları hiçbir zaman kesin olarak bilemeyeceğiz.
[+] 5 üye Ecdad Computer nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Üzdü biraz. Entropi yasasıyla çeliştiği için gerçekleşmesi pek mümkün değil gibi. Fotonlar bile bozunabilirken protonların bozunmaması çok zor. Protonlar da illaki kendinden daha düşük elektrik yüküne sahip başka bir atom altı parçacıklarına bozunacaktır.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.