Daha önce izlemiştim sanırım ama neredeyse hiç hatırlamıyordum, bugün tekrar bitirdim diziyi.
Michael gidince evet dizinin kalitesi düşüyor fakat asıl düşüşün Michael'in yokluğundan ziyade senaristlerin bu yokluk sebebiyle diğer karakterleri değiştirmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Puzzle'ın bir parçası eksillince o boşluğu kapatmak için diğer parçaları yanlış takmaya zorladılar. Jim ile Pam evlilik sonrası sıkıcı karakterlere dönüştüler, dizinin finalinde "herkesin hayallerine kavuştuğu" bir son yapmak istedikleri belliydi, Stanley'in emekli olması, Kevin'in bar alması, Angela'nın evlenmesi, Dwight'ın manager olması vs. Athlead de bu şekilde Jim'in "good ending"iydi ama nedense bunu Pam ile zıtlaştırıp Jim'i "potansiyeli yüksek/zeki karakter" yerine "eşi için her şeyden vazgeçebilecek saf romantik" olarak sonlandırdılar. Son sezonun Dwight odaklı gitmesinin sebebinin Michael sonrası bozulmayan tek karakter olmasına bağlıyorum. Genel olarak bakıldığında Pam'in Jim ile evlenmiş olması dışında 9 sezonda hiçbir ilerlemesi yok; üniversiteye kaydoluyor sınıfı geçemiyor, Michael sayesinde receptionist olmaktan kurtulup sales'e geçiyor ama satış yapamıyor, bir şekilde office manager oluyor ama başka bir yerde iş aradığında office manager adı altında receptionist işi olduğunu görüyor. Tüm bunların sebebi yazarların Jim ve Pam'de kariyer tercihleriyle aralarındaki ilişkiyi zıtlaştırması ve karakterlerin sürekli birbirlerini seçmesi.
Özellikle internette videolarda vs. Andy'nin karakterinin son 2 sezon bozulduğu, Erin ile olan ilişkisinin saçma bir şekilde bitmesinden vs. bahsediliyor. Andy'nin "kötü karakteri" oynadığı bölümler Nellie'ye (tamamen gereksiz bir karakter) ve Erin'e karşı (yine gereksiz karakter). Erin'i geri getirmek için ortadan kaybolduğunda adamın işini gasp ediyorlar, botu kurtarmak için (esasen film çekimi için) Bermuda'ya gittiğinde Erin'i gasp ediyorlar. Andy'nin saçma hareket ettiği birçok alanda yazarların diğer karakterlere yol açmak için bunu yaptığını düşünüyorum. Erin'i geri aldıktan sonra Nellie'den intikam alması Andy'i "kötü karakter" yapmıyor. Bot seyahati esnasında 3 ayda Erin'e 4 kere mail atmış olması vs. tamamen Erin'i Pete'e itmek için. Erin için o kadar sevgili değiştirttiler ki sıra Pete'e geldiğinde bir ağırlığı yoktu.
Diziye son sezon eklenen 2 yeni karakter (Plop ve Dwight Jr.) çok gereksizdi. Nellie karakteri birkaç bölümden sonra ayrılmalıydı. Deangelo karakteri niye vardı meçhul. Pam son 2 sezon çok antipatikleşti. Gabe karakterini başta gereksiz bulmuştum ama "yeni yeni" karakterlerden sonra Gabe'i tekrar görünce aslında iyi karakter diye düşündüm. Dizinin ilk sezonlarında dizi gereksiz gibi görünen karakterleri komedi unsuru haline getirip aynı zamanda "bir şey yapmadıkları gerçeği" üzerinden yeriyordu (bkz. hayatında satış yapmamış Ryan), sevilen karakterler ise aynı zamanda gerektiğinde başarılı (Michael) olarak gösteriliyorlardı. Son eklenen karakterler ya sempatik ve başarılı (Michael) ya da gereksiz ve başarısız (Ryan) olmalılardı.
Dizi bitmeden dizinin orijinal karakterlerine daha fazla zaman ayrılmalıydı diye düşünüyorum. Oscar'ın yegane olayı gay olmak olmamalıydı. Kevin'in "aslında çok zeki ama işyerinden para kaçırdığı için aptal taklidi yapıyor" tarzı bir plotline'ı olmalıydı. Pam'in Meredith zannedildiği bir bölüm var, Fight Club tarzı aynı karakter olsalardı da 9 sezon sonra hiçbir zaman aynı kadrajda görünmediklerini fark etseydik dedim. Erin karakterinin yegane bağı Andy'nin sevgilisi olmasıydı, ayrılıp yine diğer karakterlerle bağı olmayan bir karakterle sevgili olunca iyice koptu. Aynı şekilde Stanley ve Phyllis'in üzerine biraz daha gidilebilirdi. Son sezonlarda özellikle Jim ve Pam kısımlarında kameramanlarla konuşmak, kameramanın devreye girmesi vs. çok gereksizdi.
Genel olarak güzel bir diziydi, Two and a Half Men ile birlikte "başrol karakteri gittikten sonrası" izlenmemesi gereken diziler arasında yer alabilir.