BATTLETECH
Yeni Başlayanlar İçin BattleTech Rehberi
PCGamer tarafından hazırlanan bu rehberde oyuna yeni başlayanlar için bazı öneriler yer alıyor.
BattleTech ciddi bir dikkat isteyen, sıra tabanlı taktiksel strateji oyunu. Oyunda ayrıntıları farkederek bir felaketi önleyebilir, karşılaşmanın gidişatını bir anda kendi lehinize çevirebilirsiniz. Bu rehber oyuna yeni başlamış oyuncular için önemli sayılabilecek çeşitli ayrıntılar içermektedir.
İlk olarak oyunda yönettiğiniz her mechin sahip olduğu çeşitli değerler var, bu değerleri mechin üstünde görebiliyorsunuz. Beyaz kutular zırhı temsil ediyor, bu barda basit bir biçimde ilk kısım ön zırhı, ikinci kısım ise arka zırhı temsil ediyor. Oyunda iç sistemlerinizi zırh koruyor. Bu beyaz kutuların solundaki uruncu kutular iç sistemlerinizi temsil ediyor. İç sistemlerinize hasar almanız oyunda mechinizin kollarını, silahlarını vb. bölgelerini kaybetmeleriyle sonuçlanabilir. Oyunda bir mechle karşılaştığınızda tek bir bölgeye odaklanarak ilk olarak oranın zırhını zedeleyip sonra oradaki iç sistemlere hasar verebilirsiniz.
Kırmızı bar ısı derecesi, bu ısı derecesi silah kullanmanın yanı sıra çevresel etkenlerden de etkilenebiliyor. Eğer bu ısı derecesi en son noktaya ulaşırsa mechiniz otomatik olarak kendisini kapatıyor ve tekrardan başlatılması gerekiyor, bu esnada bazı sistemleri arızalanabiliyor. Sarı bar mechinizin istikrar ve denge seviyesini gösteriyor. Örneğin mechin bacaklarına yapılan darbeler mechin dengesini bozabilir, eğer bu bar maksimum seviyeye ulaşırsa mechiniz düşer. Bu düşme sonrasında düşmanlarınız istedikleri bölgeye daha iyi atışlar yapabilirler.
Evasion, Guarded ve Entrenched özellikleri neredeyse her muharebede karşılaşacağınız defansif bufflar. Mechler hareket ettiğinde Evasion buffı kazanıyor, bu bufflar mechin bir sonraki aktivasyonuna kadar kendisini koruyor. Daha fazla Evasion'a sahip olmanız, mechinizin menzilli silahlarla daha az zor isabet alması anlamına geliyor. Evasionlar Sensor Lock özelliğine sahip silahlarla counterlanabilir veya menzilli silah yerine yakın dövüşü tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda saldırı aldığınızda Evasion buffınızın etkisinin azaldığını farkedeceksiniz.
Guarded buffı ön ve arka cepheden gelen hasarı azaltırken, Entrenched buffı mechinizin aldığı denge hasarını azaltıyor. Bu gibi bufflara sahip bir meche karşı yapabileceğiniz en stratejik hamle, yanlardan hasar vermeye çalışmak olacaktır. Aynı şekilde güçlü bir yakın dövüş saldırısı Guarded buffını kaldırabilir. Defans yapmakta olan bir rakibe karşı en iyi hamleniz onun üstüne gitmek olacaktır.
Yeni bir senaryoya başladığınızda ilk sorunlarınızdan birisi para kazanmak olacak. Aylık bakım maliyetlerinizi ödeyemiyor duruma gelmeniz oyunda şüphesiz ki kaçınmanız gereken şeylerden bir tanesi. Ancak zaman içerisinde onarımın harcadığı zamanın, onarımın kendisinden daha çok para götüren bir şey olduğunu farkedeceksiniz.
Oyunda görevlerinizin zamanıyla onarımlarınızı iyi ayarlamanız gerek. Çok sayıda ancak daha düşük ödül oranlarına sahip görevleri yerine getirmeyi deneyebilirsiniz, oyunun ileriki safhalarında daha çok meche ve geliştirilmiş mech bay'ine sahip olduğunuzda onarım zamanı sorun olmaktan çıkabilir.
Bir görev aldığınızda bu görevin ödülünde para, salvage hakları ve faction saygınlığı olmak üzere çeşitli ayarlar yapabiliyorsunuz. Oyunun ilk kısmında önceliği paraya vermek mantıklı bir düşünce gibi gelebilir ancak oyunda salvage'in önemini görmezden gelmeyin. Daha yüksek salvage hakkına sahip olmak savaş alanından daha çok şey alabileceğiniz anlamına geliyor. Tek bir türden 3 mech salvage'i topladığınızda o mech'i kendi takımınıza katabiliyorsunuz.
Her pilot zaman içerisinde tecrübe puanı kazanıyor ve bu tecrübe puanlarını 4 alanda harcayabiliyorsunuz: Gunnery, Piloting, Guts ve Tactics. Her path kendine has 2 özel yeteneğe sahip. Nihayetinde tüm bu 4 pathı da tamamlayabiiyorsunuz ancak oyunda sadece ilk 2 ağaçtan 1. seviye yetenek ve 1 ağaçtan 2. seviye yetenek kullanabiliyorsunuz. İkinci seviye yeteneğiniz pilotunuzun sınıfını belirliyor, örneğin Gunnery'den 2. seviye yetenek alırsanız Lancer oluyorsunuz.
Bu durum oyun içerisinde farklı pathları kombine ederek custom sınıflar oluşturabileceğiniz anlamına geliyor. Guts ve Gunnery'i kombine edip uygun bir yerde pozisyon alarak güçlü silahlarla rakiplere uzaktan hasar vermeyi deneyebilirsiniz. Guts ve Tactics'i birleştirerek tepelik arazilerde saklanabilir ve düşmanınızı bombardımana tutabilirsiniz.
Mechleriniz savaştıkça moral puanı elde ediyor ve bu mechleri savaş alanının dışında mutlu tuttukça 2 özel yetenek kullanabiliyorsunuz bu yetenekler Precision Shot ve Vigilance. Bunları ne zaman nerede kullanacağınızı bilmeniz muharebeleri kazanmanızı sağlayabilir.
Precision Shot düşmana karşı düşmanın bir bölgesini seçerek net bir atış yapmanızı sağlıyor. Bu atışla mechin bacaklarını veya silahlarını devredışı bırakmaya çalışabilirsiniz. Precision Shot'un bir diğer önemli noktası rakibinizi initiative sırasında bir adım geriye itmesi. Vigilance meche bulundukları konum ne olursa olsun Guarded ve Entrenched buffları sağlıyor. Bu özellikle normal şartlarda yenilecek veya zarar görecek mechlerinizi kurtarabilirsiniz.
Oyunda yapayzeka zayıf hedeflere konsantre saldırılar düzenlemeyi seviyor. Bu normal şartlarda sizin de yapacağınız bir şey ancak aradaki fark sizin 4 mechle sahaya çıkarken aypayzekanın bir düzine mechle, buna ek olarak statik savunmalarla vs. sahaya çıkabilmesi. Yapayzekanın bu davranışı oyun içerisinde tuhaflıklara sebep olabiliyor, örneğin tüm mechleriniz iyi durumda ancak bir tanesi sol cephesinde zırhını kaybetti. Bunun üzerinde tüm düşman mechlerinin o mechin sol cephesine saldırı yaptığını farkedebilirsiniz, oyunda bu düzeni farkettiğinizde bunu manipule etmeniz mümkün.
Saldırı esnasında yapabileceğiniz en yanlış şey verdiğiniz hasarı mechin tamamına bölüştürmek ve nihayetinde hiçbir bölgeye gerçek anlamda zarar verememek olacaktır. Oyunda her zaman düşmanın zayıf karnını bulmaya çalışın. Savunurken ise bir bölgede zırhınızı kaybettiğiniz zaman düşmanın size zırhsız tarafınızdan vuramayacak şekilde pozisyon almaya çalışın.
Rehberin orijinaline İngilizce olarak buradan ulaşabilirsiniz.