EU4 - Manchu Kurma Rehberi
#1
320px-Manchu.png

Merhabalar, bu rehberde en hızlı ve akıllıca bir biçimde Manchu nasıl kurulabileceğini anlatacağım. Eğer büyük bir şanssızlık yaşamazsanız oyunun ilk 10 senesi içerisinde Manchu'ya dönüşebilmeniz mümkün.

Bilinmesi Gerekenler
  • Manchu oyunda 3 devlet tarafından kurulabiliyor, bunlar kolaydan zora göre sıralamasıyla : Jianzhou, Haixi ve Yeren.
  • En hızlı ve basit kurulumu anlatacağım için bu rehberde Jianzhou ile Manchu kurulumundan bahsedeceğiz.
  • Oyunun başında Ming'in size olan tutumu önemli, eğer Ming düşmancıl bir tavra sahipse ve ilişkiniz sizden toprak istediği için negatiflerdeyse oyunu erkenden kapatıp yenisini açmanızda fayda var çünkü bu kısa süre içerisinde Ming'den herhangi bir ülkeye savaş açmamanıza yönelik uyarı alacağınız anlamına geliyor.
  • Oyunun başında Haixi genellikle Kore ile, Yeren ise genellikle Oirat ile müttefik oluyor, biz ise Korchin ile müttefik olacağız.
  • Oyunun başlangıcında uzun süre savaş açmazsak horde yönetimlere barış durumlarında gelebilen kötü eventler ile karşılaşma olasığımız yüksek, bu eventler genelde - stability verirken bazıları heirin ölümüyle sonuçlanabiliyor.
Hamleler
  1. Başladığımızda ülkenizde genel ayarlamaları yapın (donanmanın moralini 0'a çekin herhangi bir gemiyi ticarete göndermenin şu periyotta bir anlamı yok vs.)
  2. Korchin'e ally atın veya onun ally atmasını bekleyin (genellikle atacaktır)
  3. Diplomatlarımızdan biriyle Kore'ye diğeriyle Haixi'in Aigun kentine claim atalım. (en kuzeydeki toprağı)
  4. Unite Jurchen Tribes görevini alın, bu görevi aldıktan sonra diplomasi haritamoduna geçerek hangi bölgelerde claiminiz olduğuna bakın, Manchu kurmak için gerekli olan 2 bölge orası. 
  5. Region mapmode'dan Manchu bölgesinin sınırlarını iyi inceleyin (Manchuria)
  6. Burada önemli olan kısım şu, Manchuria bölgesindeki bize gereken zaten claim sahibi olduğumuz iki toprak ve bu topraklardan kuzeydekini ele geçirebilmemiz için corelamamız gereken Aigun isimli toprak hariç hiçbirini corelamayacağız. 
  7. Korchin ile Haixi'ye erken bir saldırı düzenleyebilirsiniz ama Kore genelde işe karışacaktır, Korchin'den mümkün mertebe yararlanıp Haixi'yi ilhak edin. Sadece başkentini, yani claimli toprağı ve Aigun isimli toprağı corelayın. Kore'den bir şey almasanız da olur onu yoketmek için çok zamanımız olacak.
  8. Ardından yüksek ihtimalle ilk 5 sene içerisinde Oirat'ın vassalı Mongolia Oirat'ın rivallerinden birinden support alıp bağımsızlık açacak, bu esnada da Yeren Oirat'a yardım gönderecek.
  9. Bunun olduğunu gördükten sonra Yeren'e savaş açıp ilhak edip, sadece claimli olan başkent toprağını corelayın.
  10. Manchu'yu kurduğunuzda diğer toprakların otomatik olarak core olduğunu ve Korchin ve Ming'den bir çok toprakta core kazandığınızı göreceksiniz, bu büyük bir ADM tasarrufu sağlıyor.
Manchu'yu kurduktan sonra bölgede iyice güçlenip, Korchin, Kore, Moğolistan gibi ülkeleri ilhak edip güç topladığınız anda isterseniz Ming'le yüzleşebilir, isterseniz Ming'in dağılması için bekleyebilirsiniz. Ming'i 1 kere ciddi bir şekilde yenilgiye uğratmanız yine Ming'in dağılmasıyla sonuçlanır. Bu şekilde Qing olma yolunda ilerleyebilirsiniz.

Bunu yaklaşık 3 gün önce denedim, Aigun'u da corelamam gerektiğinden haberim yoktu dolayısıyla Yeren'i ilhak ettiğimde başkentini corelayamadığımı görüp Aigun'u corelamaya başlayıp zaman kaybettim ona rağmen 1455 yılında Manchu kurmuştum.
[+] 10 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#2
Yararlı bir rehber olmuş abi. Emeğine sağlık Denenmeli kesinlikle
Ara
Cevapla
#3
Eline sağlık güzel bir rehber olmuş. En kısa sürede deniyeceğim.
Ara
Cevapla
#4
3 kez denedim fakat her Haixi saldırım başarısız oluyor. Tüm japon klanlar her seferinde savaşa Haixi tarafına katılıyor, ne yapmalıyım?
Ara
Cevapla
#5
Açıkcası internette rastladığım rehber ile 1450 da manchu 1490 da qinq kurmuştum (1482 de ming dağılması gerekiyordu fakat bende 1540 da patladı). Yıl 1700ler şunda çinin %90ı bende fakat yaptıgım hata ile mandateyi erken almam sonucu dagılma sürecindeydim en son. İsteyen varsa atabilirim kullandığım rehberi.
Ara
Cevapla
#6
(15-01-2018, 13:59)Marius : 3 kez denedim fakat her Haixi saldırım başarısız oluyor. Tüm japon klanlar her seferinde savaşa Haixi tarafına katılıyor, ne yapmalıyım?

Son düzenleme tarihi 2 seneden daha fazla olan bir konu bu. EU4 2 sene öncesine göre çok değişti. Muhtemelen bu rehberde güncelliğini kaybetmiştir.
Ara
Cevapla
#7
(15-01-2018, 15:43)Sübaşı :
(15-01-2018, 13:59)Marius : 3 kez denedim fakat her Haixi saldırım başarısız oluyor. Tüm japon klanlar her seferinde savaşa Haixi tarafına katılıyor, ne yapmalıyım?

Son düzenleme tarihi 2 seneden daha fazla olan bir konu bu. EU4 2 sene öncesine göre çok değişti. Muhtemelen bu rehberde güncelliğini kaybetmiştir.
Görmemişim pardon.
Ara
Cevapla
#8
manchu bayrağında arapça yazının ne işi var acaba
[+] 1 üye Ferreke nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#9
(13-12-2018, 12:50)Ferreke : manchu bayrağında arapça yazının ne işi var acaba

Arapça değil hocam o. Arapça sağdam sola doğru yazılır yukardan aşağı olarak değil. O alfabe mançu alfabesi: buryat, moğol ve uygur alfabeleri gibi soğd alfabesinin varyasyonlarından biri. "Aisin Gioro" yazıyormuş bayrağın üstünde.
[+] 1 üye süleyman maik nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#10
(13-12-2018, 20:23)süleyman maik :
(13-12-2018, 12:50)Ferreke : manchu bayrağında arapça yazının ne işi var acaba

Arapça değil  hocam o. Arapça sağdam sola doğru yazılır yukardan aşağı olarak değil. O alfabe mançu alfabesi: buryat, moğol ve uygur alfabeleri gibi soğd alfabesinin varyasyonlarından biri. "Aisin Gioro"  yazıyormuş bayrağın üstünde.

bilgi için teşekkür ederim. alfabesi çok benziyor sanırım ama dikkat ettimde avatarındaki yazı çapraz yazılmış o da başka bir alfabe sanırım
Ara
Cevapla
#11
O endülüs bayrağı.Arapça dolayısıyla.Ve la galiba il allah(Allahtan başka ilah yoktur) yaziyor yanlış okumadiysam.
Arkadaşın da dediği gibi sağdan sola okunur.Yazıyı çapraz koymaları bir şey değiştirmiyor yani
Ara
Cevapla
#12
Yazılarının benzemesi normal 2 alfabede aynı aileden.Hep arap alfabesinin atası olan nebati alfabesi ile mançu alfabesinin atası olan soğd alfabesi'nin çıkış noktası süryani alfabesi.
Ara
Cevapla
#13
La galibe illallah, Allahtan başka galip yoktur demek.

Arap alfabesi ile Mançu alfabesinin aynı aileden olduğunu da hiç sanmıyorum.
Ara
Cevapla
#14
(14-12-2018, 01:18)Aytaç : La galibe illallah, Allahtan başka galip yoktur demek.

Arap alfabesi ile Mançu alfabesinin aynı aileden olduğunu da hiç sanmıyorum.
mançu alfabesi> eski moğol alfabesi>eski  uygur alfabesi> soğd alfabesi> süryani alfabesi> arami alfabesi > fenike alfabesi
arap alfabesi>                                                                              >nebati alfabesi>süryani alfabesi> arami alfabesi>fenike alfabesi

2 alfabenin gelişimi bu şekilde, araştırabilirsin
Ara
Cevapla
#15
(14-12-2018, 01:18)Aytaç : La galibe illallah, Allahtan başka galip yoktur demek.

Arap alfabesi ile Mançu alfabesinin aynı aileden olduğunu da hiç sanmıyorum.

Hayret o kadar arapca dersi aldim. Yaziyi bile okumusum ama neden oyle yazdim anlamiyirum. Simdi farkettim
Ara
Cevapla
#16
Evet dil ailesi ile karıştırdım sanırım. Uygurlar falan da arap alfabesi kullanıyordu. Dil aileleri farklı fakat alfabelerin kökeni aynı olması muhtemel.
Ara
Cevapla
#17
(14-12-2018, 01:51)Aytaç : Evet dil ailesi ile karıştırdım sanırım. Uygurlar falan da arap alfabesi kullanıyordu. Dil aileleri farklı fakat alfabelerin kökeni aynı olması muhtemel.

Araplar Afro-Asyatik olarak da bilinen ve Arapça ile yerel Berber dillerini içeren dil ailesine, Mançular ise Altay dil ailesine mensup. Çok alakasız diller bunlar ancak Mançular gelişmiş bir topluluk değil. Alfabeleri Moğollardan alınma. Moğollar da Yuan hanedanına ve Çağatay'a kadar çok entelektüel değil malum. Saray idaresinde daha kültürlü bir Türk grubu olan Uygurlar'ı kullanıyorlar. Bu sırada Moğollar ve dolayısıyla Mançular Uygur alfabesine geçiyor. Bildiğiniz üzere Uygurlar(Dokuz Oğuzlar) din değiştirerek Maniheizm'e geçtikleri için entelektüel birikim sahibi. Maniheizm de Sogd ya da Suğdak denen Hint kavminden Uygurlar'a geçiyor. Sogd alfabesi yine kültürel birikimi yüksek olan ve ticari yolla Alfabe'yi dünyaya dağıtan Süryani'lerden geliyor. Onlarınki de Aram'dan ve o da Fenike'den. Arap alfabesi ise Nebatiler aracılığıyla yine Fenike'den. Kökler bir  yerde ortak.
  Ama bence alfabeler benzemiyor dahi. Sadece yukarıdan aşağıya yazılan alfabeye çok yaygın olmadığı için aşina olmayan arkadaş yan döndürülmüş Arapça yazıya benzetmiş.
Ara
Cevapla
#18
2015'den beri köklü değişiklikler oldu. Acaba bu rehber güncellenecek mi?
Ayrıca artık Manchu kurmak eskisinden daha zor. 2 toprak alsan yetiyordu, 1448 yılında kuruluyordu.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 4 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.