Evet arkadaşlar. Yukarıda da gördüğünüz gibi bu bir mafya oyunudur. Burada ölmek de vardır öldürmek de.
Burada mafyaların çatışmasından ziyade mafya içinde yükselmeyi konu alacak bir oyun göreceğiz. Birbirinize entrikalar kurup gerekirse öldürmeye kadar gideceksiniz.
Oyunda size şıklar sunulacak. Gerekli açıklamalar her tur yapılacak. Rolleri katılım sayısına göre dağıtacağım. Konseyde olanlar ve olmayanlar olacak. Konseydekiler öldüğünde veya atıldığında konsey dışından birini onun yerine getirmek zorunda olacaklar falan. Oynadıkça göreceğiz.
Rolleri haksızlık olmaması açısından rastgele dağıtacağım. Oyundaki amacınız baron olmak. Tabi ki oyuna başlarken şanslı birisi baron olarak başlayacak fakat baron olarak kalabilecek mi bunu sizler belirleyeceksiniz. Takdir edersiniz ki baronu öldüren kişinin yeni baron seçilme şansı pek olur mu bilmiyorum.
Baron ölürse sağ kolu 3 turluğuna geçici baron olur. Önce konseydeki boş yer dışarıdan birisiyle doldurulur. Ardından 3. turda baronluk seçimi yapılır. Oyların yarısını alan bir aday çıkmazsa sağ kol baron olur ve istediği bir konsey üyesini sağ kol seçer. Başka birisi baron olursa sağ kolu değiştirip yine istediği kişiyi sağ kol seçer.
Konseyde baron tarafından verilen işi başaramayanlar için ihraç oylaması yapılacaktır. Baron konseyde istemediği kişilere işler verip işlerin üstüne yıkılması için çaba harcayabilir. Lakin verilen işi başaran kişiye sıradaki iki işi veremez.
Ayrıca her 4 turda bir baronluk seçimi yapılacaktır. Baronluk seçiminde oy çokluğu yeterli değildir. Baron adayının seçilebilmesi için oyların yarısını alması gerekir. Oyların yarısını alabilen çıkmazsa baron aynı kalacaktır.
Gizli bir iş çevirmek istediğinizde sabote etmek, komplo kurmak istediğiniz veya öldürmek istediğiniz kişiyi bana ÖM ile bildiriniz. Kimse gizli bir iş çevirmezse oyun akışı ağırlıklı olarak baronun verdiği emirler doğrultusunda konsey üyeleri mecburen aldığı risklerle teker teker harcanabilir. Gizli bir iş çevirirken kendi aranızda konuşabilirsiniz. Kendinize konseyde dostlar edinmeniz şüphe çektiğinizde konseyden ihraç olmanızı zorlaştıracaktır.
Konsey dışında kalan mafya elemanları konseydekilerin görevlerinde göre onlara yardım edebilir, daha sonrası için dost kazanabilirler veya komplo kurarak konseyden atılmalarını hızlandırabilir, kendilerine konseyde yer açabilirler.
Gizli işlerde belli oranlar olacak. Komplonun başarılı olup olmaması bu oranlara bağlı olacaktır. Bir örnek vermek gerekirse birini öldürmek isteyen kişiler için her bir mafya babası ile %10 başarı ihtimali artıracaktır. Sabotajlarda bu oranlar daha yüksek olacaktır tabiki. Yine tam tersi görevlere yardım edecek her kişi için komplo başarı ihtimali azalacaktır. Dikkat edin, dostsuz kalanı kurt kapar.
Genel olarak oyun şıklarda belli olacaktır zaten. Bu açıklamayı ezberlemeniz gerekmiyor. İlgili bir durum olunca gerekli açıklama tekrar yapılır.
Baron ölürse sağ kolu 3 turluğuna geçici baron olur. Önce konseydeki boş yer dışarıdan birisiyle doldurulur. Ardından 3. turda baronluk seçimi yapılır. Oyların yarısını alan bir aday çıkmazsa sağ kol baron olur ve istediği bir konsey üyesini sağ kol seçer. Başka birisi baron olursa sağ kolu değiştirip yine istediği kişiyi sağ kol seçer.
Konseyde baron tarafından verilen işi başaramayanlar için ihraç oylaması yapılacaktır. Baron konseyde istemediği kişilere işler verip işlerin üstüne yıkılması için çaba harcayabilir. Lakin verilen işi başaran kişiye sıradaki iki işi veremez.
Ayrıca her 4 turda bir baronluk seçimi yapılacaktır. Baronluk seçiminde oy çokluğu yeterli değildir. Baron adayının seçilebilmesi için oyların yarısını alması gerekir. Oyların yarısını alabilen çıkmazsa baron aynı kalacaktır.
Gizli bir iş çevirmek istediğinizde sabote etmek, komplo kurmak istediğiniz veya öldürmek istediğiniz kişiyi bana ÖM ile bildiriniz. Kimse gizli bir iş çevirmezse oyun akışı ağırlıklı olarak baronun verdiği emirler doğrultusunda konsey üyeleri mecburen aldığı risklerle teker teker harcanabilir. Gizli bir iş çevirirken kendi aranızda konuşabilirsiniz. Kendinize konseyde dostlar edinmeniz şüphe çektiğinizde konseyden ihraç olmanızı zorlaştıracaktır.
Konsey dışında kalan mafya elemanları konseydekilerin görevlerinde göre onlara yardım edebilir, daha sonrası için dost kazanabilirler veya komplo kurarak konseyden atılmalarını hızlandırabilir, kendilerine konseyde yer açabilirler.
Gizli işlerde belli oranlar olacak. Komplonun başarılı olup olmaması bu oranlara bağlı olacaktır. Bir örnek vermek gerekirse birini öldürmek isteyen kişiler için her bir mafya babası ile %10 başarı ihtimali artıracaktır. Sabotajlarda bu oranlar daha yüksek olacaktır tabiki. Yine tam tersi görevlere yardım edecek her kişi için komplo başarı ihtimali azalacaktır. Dikkat edin, dostsuz kalanı kurt kapar.
Genel olarak oyun şıklarda belli olacaktır zaten. Bu açıklamayı ezberlemeniz gerekmiyor. İlgili bir durum olunca gerekli açıklama tekrar yapılır.
Mafya olur da para olmaz mı?
Oyunda odak roller dışındaki rollerin amaçsız olacağını düşünüp para ögesi eklemeye karar verdim. Tabi ki oyundaki amaç en zengin olmak değil. Fakat parası çok olanın da baronlukta daha fazla şansı olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim.
Parayla yapabilecekleriniz şıklarla belirtilecektir. Bunun yanı sıra Konsey dışı üyeler için 5 000 $/tur masraflı çete elemanları ve konseydeki üyeler için 15 000 $/tur masraflı daha profesyonel adamlar kiralayabileceksiniz. Bu kişisel ekibiniz saldırılardan korunma, iş ve saldırı yapma oranlarında başarı ihtimalinizi artıracaktır. Kişisel koruma kiralamayı unutmayın.
Oyundaki tüm seçeneklerde belli bir algoritma izleyeceğim. Kişisel etkim minimum olacak. Fakat yine de kendim katılmayacağım. Yapacağınız eylemler %99 şansa bağlı olacak.
Konseyde bir para kazanıldığı zaman baron bu işten %20 pay alır, sağ kolu %10 pay alır, işi yapan %40 pay alır ve kalan %30 dilim konseyin kalan üyelerine dağıtılır.
Konsey dışındakiler kazandığı paralardan bağlı oldukları hiyerarşideki konsey üyelerine %50 pay verir. Bu para yine üstteki dağılımla konseye girer.
Oyuna başlarken Baron 500 000 $, konsey üyeleri 200 000 $ ve konsey dışı üyeler 50 000 $ bakiyeye sahiptirler.
Parayı şıklar dışında sadece kişisel korumalarınız için harcayabilirsiniz. Her tur kaç kişisel koruma tutacağınızı seçtiğiniz şıkkın altında belirtiniz.
Size sunulan seçeneklerle birlikte ÖM ile saldırı-sabotaj-komplo haklarınızı kullanabilirsiniz. Bunu yaparken diğer mafya üyeleri tarafından farkedilmezsiniz. Tespit edilmeniz başarı şansınıza bağlıdır.
Gizli bir eylem gerçekleştirirken yine normal şıklarınızı da seçmelisiniz.
Aynı kişiye karşı yapılan eylemlerde ortak hareket ettiğiniz birisi varsa bildiriniz, yoksa bir adamı vurmaya giden iki kişi birbirini vurabilir.
Gizli eylemleri ÖM ile attıktan sonra size ÖM'den sunulacak seçeneklerden birisini seçmelisiniz. Bu başarı şansınızı etkileyecektir.
Oyun içerisindeki eylemlerinize veya size gelen seçeneklere göre başka mafya üyelerine karşı eylemde bulunma hakkı elde edersiniz. EUIV'deki cb mantığı gibi düşünün. Eğer haksız yere bir saldırı yaparsanız üstünüz size ceza kesebilir. Eğer saldırı başarısız olursa ve tespit edilirseniz kesinlikle ceza çekersiniz fakat hedefiniz ölürse, üstünüze size ceza vermeme seçeneği de sunulacaktır. Fakat bu sefer de üstünüzün bu tercihinden dolayı barondan ceza yeme riski var.
Konseyden birisi öldüğünde öldüren kişi belliyse tüm konsey o kişiye saldırma hakkı elde eder.
Hiyerarşide herkes kendi seviyesindeki kişilere karşı komplo kurma ve bir iş üstündeyse sabotaj hakkına sahiptir.
$ Tek dolar işaretiyle yazılan paralar konsey hesabıyla dağıtılır.
$$ Çift dolar işaretiyle yazılan paralar direk kişisel hesabınıza işlenir.
Çete elemanlarını her tur kiralamaktan ziyade ilk kiralama bedeli ve tur başı kira bedelini ayırdım.
Konsey dışı üyeler için İlk kiralama bedeli $ 5 000 ve sonraki her tur için $ 1 000
Konseydekiler için İlk kiralama bedeli $ 15 000 ve sonraki her tur için $ 3 000
İlk turdaki aldığınız adamlar için de bu uygulanacak.
Saldırı yaptığınızda kalabalıklığınıza göre başarılı olma şansınız artarken farkedilme ihtimaliniz de artıyor.
Öldürdüğünüz kişinin parası saldırıya katılan her mafya babası için 1 pay, her konsey üyesi için 2 pay olacak şekilde dağıtılıyor.
Saldırdığınız kişinin parasının ne kadarını ganimet olarak ele geçirebileceğiniz de saldırdığınız kalabalıkla aynı oranda artıyor.
Gizli işlerde ortak girdiğiniz kişileri belirtiniz. Aksi takdirde biriniz önden biriniz arkadan saldırırken birbirinizi vurma ihtimaliniz var.
O grupla hareket ettiğinizi belirtmek için en az bir ortak söylemeniz yeterli.
Baronun haksız saldırıyı görmezden gelmesi konseydeki otoritesini düşürüp gelirlerini azaltacaktır.
Organ mafyası için kaliteli bir storyline düşünemediğim için onları arazi mafyasına çevirdim. Resmi daha sonra güncelleyeceğim.
Seçeneklerin sonuçları, gizli eylemler ve gelir dağılımını hesaplamak sandığımdan daha uzun sürüyor. Bunun yanı sıra finallere çalıştığım için yetiştirmekte zorlanıyorum. Acele ederek textlerin kalitesini de düşürmek istemiyorum. Bu yüzden sınavı atlatana kadar tur süresini 3 güne çıkarıyorum. Bi 6-7 tur bu şekilde idare edin.
Gelir dağılımı her tur belirli bir minimum ve maximum değer arasından rasgele olarak belirleniyor. Aynı iş kolunda çok kişi varsa bu kişiler için gelir düzeyi daha düşük oluyor. Fakat altında daha çok kişi olan konsey üyesi daha çok gelir elde edecek şekilde bir algoritma hazırladım.
Seçtiğiniz tercihlere göre işinizde avantajlı veya dezavantajlı olma şansınız değişecektir. Fakat dezavantajlı birisinin işleri iyi gidip o tur için yüksek bir gelir alırken avantajlı birinin işleri kötü gidip ondan daha düşük bir gelir alabilir. Avantaj-dezavantaj durumunuz doğrudan gelirinizi değil, gelirinizin min-max limitlerini etkiler.
Gözetim cezası alanlar gözetimde bulunduğu süre boyunca gizli eylem gerçekleştiremezler. Gözetim altındaki birine saldırılırsa saldıran kişi %100 farkedilir.
Ayrıca gözetim altındaki kişiler bu süre boyunca gelirlerinden de büyük miktarda zarar edeceklerdir.
Gizli eylem olarak pusu kurmayı seçerseniz saldırı aldığınızda veya eventlere bağlı olarak size yapılan eylemlere karşı adamlarınızdan aldığınız verim 2 katına çıkacaktır. Fakat pusu kurmak için gerekli hazırlıkları yapmak biraz masraflı oluyor. O tur için adamlarınıza 3 kat ücret ödemelisiniz.
Saldırı yaparken aşağıdaki 3 odaktan birini belirlemelisiniz.
1. Direk hedefi öldürmeye yönelik
2. Adamlarını öldürmeye yönelik
3. Mallarını çalmaya yönelik
Gizli eylemlerinizde ve eventle ilişkili eylemlerinizde başka mafyalarla ortak hareket edebilirsiniz. Başka birinin eventle gelen işine yardım ederken adamlarınız %50 daha az verimle çalışacaklardır. Başka birinin saldırısına veya pususuna katıldığınız turda ise adamlarınızın bakım masrafı iki katı olacaktır. Saldırı ve pusuya tek bir kişi liderlik edebilir. Ganimet dağılımında lider 1 pay fazla alacaktır.
Baron
@Feldmarschal - $$ 485 202 - 2 Profesyonel Eleman
Sağ Kol
@chatlaks14 - $$ 127 601- 4 Profesyonel Eleman
Konsey Üyeleri
@Sübaşı - $$ 141 015 - 4 Profesyonel Eleman
@PCOyun - $$ 179 873 - 2 Profesyonel Eleman
@Aytaç - $$ 162 688 - 3 Profesyonel Eleman
@Windfall42 - $$ 190 689 - 3 Profesyonel Eleman
@Aytaç - $$ 162 688 - 3 Profesyonel Eleman
@Windfall42 - $$ 190 689 - 3 Profesyonel Eleman
@pikapikaccchuuu - $$ 207 688
@ZenderX 15,8
Konsey Dışında Kalan Mafya Babaları
@PashaZade - $$ 45 433 - 5 Çete Elemanı
@onaz - $$ 45 750 - 2 Çete Elemanı
@Xepluper - $$ 24 462 - 6 Çete Elemanı
@kilical12333 - $$ 44 112 - 2 Çete Elemanı
@Onur34 - $$ 65 633 - 1 Çete Elemanı
@Merco - $$ 49 200 - 2 Çete Elemanı
@"Cpt.MacMillan" - $$ 44 100 - 2 Çete Elemanı
@cemal - $$ 55 600
@"İlber Ortaylı" - $$ 56 333 - 3 Çete Elemanı
@basileus - $$ 65 800
@Aeschyli - $$ 51 308 - 4 Çete Elemanı
@cozzich - $$ 54 812
Yeni gelenler hiyerarşiye alttaki oyuncular gibi başlayacaktır. Katılımlara açığız. Turlar için 72 saat süreniz var. Turunu oynamayan kişiler her tur için paralarının yarısını kaybeder. Herkes turunu oynadığında en kısa zamanda yeni tur gelecektir.
Sic Parvis Magna