Oyun Sohbetleri #3: Bitmemiş Oyunlar, Ertelenen Çıkış Tarihleri ve Erken Erişim
Strategyturk Oyun Kulübü tarafından düzenlenen Oyun Sohbetlerinin üçüncüsüne hoş geldiniz.
Bu seferki konumuzda bitmemiş halde çıkan oyunlardan, ertelemelerden ve erken erişimden konuşacağız.
Bir sonraki oyun sohbet konusunda konuşulmasını istediğiniz konuyu Oyun Sohbetleri Konu Dizisinde belirtebilirsiniz.
Oyunlarla ilgili herkesin hemfikir olduğu bir şey varsa o da kimsenin tamamlanmadan çıkan oyunları sevmemesidir herhalde. Çıkış öncesi gösterilen oyun için görseller, oyun fragmanları ve birkaç dakikalık oynanış videoları oyun için heyecan uyandırır ama oyun çıkış yaptığında gösterilenlerin tamamiyle aldatıcı, oyunun eksik ve hayal kırıklığına uğratıcı seviyede kötü olduğu sayısız örnek vardır. Hepimizin isteği bunlar olmadan oyunların tam bir şekilde çıkış yapmasıdır ama bir de madalyonun öteki yüzü var. Örneğin 2020 ilkbaharında çıkacağı duyurulan Dying Light 2'nin çıkış tarihi belirsiz olarak ertelenmişti. Cyberpunk, yanlış hatırlamıyorsam 2. kez ertelendi ve çıkış tarihi toplamda 7 ay ertelenmiş olarak 19 Kasım oldu. 2017'de duyurulan Age of Empires IV'ün çıkış tarihi ile ilgili sessizliğini hâlâ koruduğunu unutmayalım. Tüm bunlar, iyimser olursak, oyunların tam ve istendiği gibi çıkması için verilen kararlar olarak düşünülebilir. Peki bu ertelenmelere veya belirsizliklere ne kadar sabırlıyız?
Tüm bunların yanında Indie yapımcıların kurtarıcısı erken erişim olayı var. Erken erişim hakkında çeşitli yorumlar görmek mümkün. Bazıları normal şartlarda finansal yetersizliklerden ötürü çıkmayacak oyunlar için büyük bir destek görevi gördüğünü söylerken bir başkası tamamlanmadan çıkan oyunların sayısını arttırdığını söyleyebilir. Burada önemli olan nokta oyunların ne kadar süre erken erişimde kaldığı ve bu süreçte ne kadar ilerleme katettikleridir. Yukarıda bahsettiğim çıkış tarihin ertelenmesi ile ilgili yine aynı şekilde burada erken erişimden çıkış için verilen tarihlerin ne kadar tutarlı ve verilen sözlerin ne kadar tutulduğu ele alınmalı. Ertelenmeler oyuna ve geliştirici firmaya karşı olan izlenimi ne şekilde etkiliyor? Oyuncular, oyunun tam olarak çıkış yapması için anlayış gösteriyor mu yoksa hemen oynayabilmek için eksik çıkmasını mı göze alıyorlar?
"Ertelenen bir oyun eninde sonunda iyi olur ama aceleyle çıkan bir oyun sonsuza kadar kötü kalır." demiş Shigeru Miyamoto. Sözün doğruluğunu veya yanlışlığını tartışmak yerine farklı açılardan ele alabiliriz. Bir oyunun ertelenmesi, oyunun tamamlanması adına iyi bir durum olsa da firmanın yalan reklam yaptığı anlamına gelir mi? Özellikle ön siparişe açılmış bir oyunun ertelenmesi oyunu satın alanlar adına çok kötü bir durum olsa gerek. Diğer taraftan aceleyle çıkartılan eksik bir oyun ilk başta hoş karşılanmasa da ileride alacağı güncellemelerle istenilen düzeye getirilebilir.
Son olarak, ofislerinden kuş uçurtmayan firmalar var. Oyunun çıkışını dört gözle bekleyen, bilgiye aç takipçilerine ufak bir ipucu paylaşımı yapmayı bile tenezzül etmeyen sessiz firmalar. Belki de daha sonra yaşanabilecek ertelemelere karşı oluşacak hayal kırıklarını engellemek için önceden tedbir alıyorlar ama kim çıkış tarihi ile ilgili bilgi almak istemez ki?
Peki bu konuda sizin düşünceleriniz neler? Sizin için bir oyunun ne derece eksik olması oyunu oynanılamaz yapar? Ertelenmelere bakış açınız nasıl? Erken erişim desteklediğiniz bir şey mi yoksa ona tamamiyle karşı mısınız? Çıkış tarihleri ile ilgili paylaşılan bilgileri ne kadar önemsiyorsunuz?
Sohbet Başlıkları
Tamamlanmadan Çıkan Oyunlar
Çıkış Tarihlerinin Ertelenmesi
Erken Erişim Oyunları
Sessizliğe Bürünmüş Firmalar