15-08-2024, 12:58
(Son Düzenleme: 16-08-2024, 17:51, Düzenleyen: Justicar. Toplamda 1 kere düzenlenmiş.)
Tinto Talks'un 22. bölümünde oyundaki Muharebe ve Organizasyona dair bilgiler veriliyor.
https://forum.paradoxplaza.com/forum/dev...y.1696537/ :Herkese merhaba, gizli projemiz Project Caesar üzerine konuştuğumuz Tinto Talks'ın yeni bölümüne hoş geldiniz.
Bu gün ordular ve savaş üzerine biraz daha konuşacağız. Tüm birim ve savaş sisteminin EU serisine dayandığını söyleyebilirim, ancak March of the Eagles'tan savaş ve ordu organizasyonu, Victoria'dan birlikler ve Nüfuslar arası etkileşim ve Imperator'dan lojistik ve otomasyon gibi unsurları alarak ortaya tüm sistemlerin karması ve en iyisi bir mekanik çıkardığımızı düşünüyoruz.
Tinto Talks #11'i okuduğunuzu varsayarak, orada zorunlu askere alınanlar, paralı askerler ve düzenli birlikler gibi farklı birlik türlerinden bahsetmiştik.
Birlikler, askere alım için altyapı kurduğunuz her yerde oluşturulabilir. Zorunlu askerler herhangi bir eyalet başkentinde, paralı askerler ise herhangi bir başkent, şehir veya kasabada toplanabilir. Düzenli birlikler oyunun başlarında 100 kişiye kadar küçük olabilirken, daha verimsiz savaşan zorunlu askerler birlik başına 1000 kişi olabilir. Hatta Çinlilerde bu sayı oyunun başında 1500'lere çıkabilir. Neden böyle çalışıyor? Şöyle ki Polonya ile köylülerinizi zorunlu askere aldığınızda 11000 kişi topluyorsunuz. Bu 110 birlik eder çok ama bununla yaşayabilirsiniz. Delhi, Memluk gibi devletler 700 birlik oluşturabilir ki bu da çok fazla. Ancak Yuan düşük kontrol ve farklı kültürlere rağmen 1800 birliğe kadar sahip olabilir. 1800 birliği yönetmek hepimiz için oldukça zor olacaktır.
Savaşın nasıl işleyeceğine geçmeden önce, birbirine düşman iki ordu bir noktada yan yana geldiklerinde ne olduğuna dair bilgi vermem gerekiyor. Diğer bir çok oyunda olduğu gibi, ordularınız üzerinde istediğiniz kadar kontrol sahibi olabilirsiniz. Ordularınızı istediğiniz gibi hareket ettirebilir ve yeniden organize edebilirsiniz.
Haritanın detaylı yapısı sebebiyle, en küçük zaman dilimi olarak günleri kullanamazdık, bu sebep ile en küçük zaman dilimi saat olarak ayarladık. Bu sebep ile gün saat 8.00 ile başlayıp 19.00'da bitiyor. Kalan saatler atlanıyor. Bu sistem orduların sürekli hareket halinde olamayacağını ve dinlenmesini gerektiğini temsil ediyor. Bazıları oyunun daha yavaş ve performans sorunları yaratacağından endişe edebilir ancak savaşırken veya önemli durumlarda daha yavaş oynayabilirsiniz. Maksimum hızda ise EU4 ve Imperator kadar hızlı olacaktır.
Bunun dışında birde burada yalnızca ipucu vereceğimiz ve bir başka günlükte detaylı konuşacağımız bir konu var. Yapay Zeka'nın kendine ait Yapay Zeka Bileşenlerini kullandığı güçlü hedef sistemi.
Ordu, organize edilmiş birlikler grubunun oluşturduğu tek bir yapıdır. Bu ordular general özelliğine sahip veya sahip olmayan karakterler tarafından yönetilirler. Ancak karakterin general özelliği yoksa girdiği bir muharebeden sonra bu özelliği edinebilir.
Karakterin yetenekleri askeri yönler üzerine büyük bir etkiye sahiptir ve her bir özellik en az üç farklı fayda sağlar.
Bir komutana sahip olmak, hiç sahip olmamaktan her zaman daha iyidir...
Birlikler bir ordunun dört bölümünden birine yerleştirilebilir. Merkezde, sol ve sağ kanatta veya yedek olarak konuşlandırabilirsiniz. Ordunuzu ayrıntılı bir şekilde oluşturabilirsiniz ancak uğraşmak istemezseniz otomatik olarak dengeleyebileceğiniz yöntemlerde mevcut. Bu dört parçadan her birini 'bölüm' olarak adlandıracağız.
Henüz tamamlanmamış bir arayüz, ama bunlar Polonya'nın feodal zorunlu askerleri...
Peki muharebe nasıl işliyor? EU4 ile birçok benzerlik barındırsa da, muharebede tek bir ana aşama bulunuyor, ancak zar atışı EU4'teki gibi sık aralıklar ile muharebe boyunca atılıyor.
Muharebe, eğer topçu birlikleri gibi bombardıman yapabilen birimleriniz bulunuyorsa topçu atışıyla başlar. Topçu, karşı 'bölümdeki' birimlere zarar verebilir, yani sol kanadınız düşmanın sağ kanadına ateş eder. Karşısında bulunan bölümünde her hangi birim yoksa, yedekler dışında kalan her hangi bir bölüme ateş edebilir.
Ana aşamada savaş şu şekilde işler.
Her bölüm, maksimum cephe genişliğinin izin verdiği kadar çok cepheye asker çıkartmaya çalışır. Genellikle her birlik aynı cephe genişliği değerine sahiptir. Birlikler karşılarındaki birliklere saldırır ve orada asker kalmayana kadar savaşırlar. Asker kaldığı durumlarda en yakın bölümlere saldırmaya başlarlar.
Mevcut savaş turunda yalnızca çatışmaya giren birlikler savaşır. Bir birlik, öncelikli olarak karşısında savaşan birliğe saldırır. Eğer karşısında birlik yoksa diğer bölümlere saldırır. Hata birliğin iyi bir kanat saldırı bonusu varsa büyük avantaj elde edilir.
Peki bir birlik nasıl muharebeye dahil olur? Her zaman geçisinde bir zar atılır ve diğer eksilere artılara bakılır, eğer sonuç başarılıysa, çatışmaya girilir. Bu şans, muharebe esnasında artarak devam eder. Bu durum, daha ağır saldırı birimlerinize zaman kazandırmak için daha hızlı savaşa giren birimlere sahip olmaya teşvik edecektir. Ancak, özellikle oyunun erken dönemlerinde seçebileceğiz birim kısıtlı olacağından bu olay her zaman kullanacağınız bir özellik değil.
Her birlik, yedekte olanlarda dahil olmak üzere muharebe boyunca kademeli olarak moral kaybı yaşar.
Morali çok azalan birimler, dağılır ve savaş sonuna kadar kendi bulunduğu bölümünden ayrılarak bozulmuş birimlere dahil olur.
Bir bölümde, cephe genişliğini kapatacak kadar birlik yoksa yedek birliklerden eksik kısmı kapatma şansı vardır. Ancak, her geçen zamanda yalnızca muhtemelen cephe genişliği kadar asker takviye etmeye çalışır. Bu sebeple büyük ordu yığınlarının bir bonusu yoktur.
Dağılan birimler bölümü mevcut muharebede geri çekilmiş birliklerdir. Bu birlikler hala muharebede savaşan bir ordunun parçası olsadalar da mevcut muharebeye artık katılamazlar.
Bir muharebe, bir tarafın üç ön bölümünde savaşacak birlik, ordunun morali tükendiğinde veya geri çekilme emri verildiğinde sona erer.
Oldukça iyi bir ordu, ama 11.000 Polonyalı zorunlu askere karşı kazanacağından emin değilim.
Üzerine çalışmamız gereken bazı yeni özelliklerde var:
- Savaş Hızı: Yedekte bulunan birimleri ön cepheye ne kadar hızlı gideceğinin hesabı.
- Cephe Genişliği: Her bölümden savaşa katılan birliklerin sayısı sınırlıdır. Topografya ve bitki örtüsü bu genişliği azaltabilir ve bazı birimler daha fazla ya da daha az cephe genişliği gerektirebilir. Oyunun başında, 100 kişilik düzenli bir birlik, Napolyon dönemindeki 3.600 kişilik tam bir birlikle aynı cephe genişliğini kullanır. Bu, sayıları hem tarihsel olarak doğru hissettirmek hem de iyi bir oyun deneyimi sağlamak için yapılmıştır.
- İnisiyatif: Birimin savaş başladığında ne kadar hızlı çatışmaya girebileceğini gösterir. Daha hafif birimler daha yüksek inisiyatife sahiptir.