Rehber: Total War Saga: Troy Arayüz Rehberi
#1
Total War Saga: Troy Arayüz Rehberi


   Fare orta tekerleğini geriye doğru kaydırırsanız tüm haritayı göreceğiniz resimdeki haline getirmiş olursunuz. Sırasıyla buradaki öğeleri inceleyelim.

ana_ekran.png
  1. Dahil olduğunuz fraksiyon liderini gösterir, tıkladığınızda ekranı bulunduğu yere götürür.

  2. Fraksiyon özeti, tıkladığınızda dahil olduğunuz fraksiyona ait bilgileri gösterir, lideri, ticari bilgiler, diplomasi, güç, fraksiyon geneli etkiler ve istatistiklere bakabilirsiniz. Ayrıca geçmişte yaptığınız hamleler ve sonuçlarını da görebilirsiniz.

  3. Hazine butonu, tıkladığınızda yaptığınız ticaretleri ve ticaret mallarının ayrıntılarını gösterir.

  4. Fraksiyonu ilgilendiren butonların bulunduğu tab. Sırasıyla soldan sağa, hedefler, kraliyet fermanı, diplomasi, ilahi irade, orduya çağrı ve koloniler bulunur. 

    Hedefler: Homerik zafer veya Total War zaferi kazanmanız için yapmanız gereken şeylerin listelerini tutar.

    Kraliyet Fermanı: 5 ana dala ayrılan fermanlar ile ülke çapında ekonominizi, ordunuzu ve ülkenizi etkileyecek fermanlar içerir. Bir nevi araştırma ağaçları gibi düşünebilirsiniz. Zira her ferman farklı bekleme sürelerine sahip. Süre geçince ferman yürürlüğe giriyor.

    Diplomasi: Oyundaki diğer fraksiyonlar ile olan ilişkilerinizi gösteren bir sayfa açar. Diğer fraksiyonlar ile ticaret yapabilir, savaş mevzularını değerlendirebilir veya anlaşmalar yapabilirsiniz.

    İlahi İrade: 7 Yunan tanrısı ile olan ilişkilerinizi gösteren bir sayfa açar. Tanrılara 4 turluk buff veren dualar edebilir veya zamanla azalan ancak sizin kurban vererek artırabileceğiniz tanrı lütufları biriktirebilirsiniz. Bu lütuflar da aşamasına göre ülkenize her tanrıya göre değişkenlik gösteren buff'lar verir.

    Orduya Çağrı: Aranızın iyi olduğu diğer fraksiyonlardan kendi ordunuza birimler toplayabilirsiniz. Orduya çağrı butonu hangi fraksiyondan hangi birimleri çağırabileceğinizi gösterir.

    Koloniler: Oyun başında ve devamında boş bulunan yerleşim yerlerine belli masraflar karşılında koloni kurabilirsiniz. Koloni kurunca o şehir doğrudan sizin toprağınız oluyor. Bu buton ise muhtemel kolonileri gösteren bir sayfa açıyor.



  5. Temel 5 ticaret ürünün mevcut miktarını ve tur başına değişimini gösteren bir tab. Sırasıyla soldan sağa: Gıda, odun, taş, tunç ve altın. Üstteki değer mevcut miktarı, alttaki değer tur başına değişimi ifade ediyor.

  6. Haritayı uzaklaştırdığınız zaman çıkan görüntüde daha önce açılan yerler koyu renkte, mevcut olarak hareketlilikleri görebildiğiniz yerler ise açık renkte gözüküyor.

  7. Haritayı uzaklaştırdığınız zaman çıkan bu tab harita modunu değiştirebileceğiniz kaplamalar içeriyor.

  8. Haritanın üzerine sıralanmış bu 5 buton sırasıyla soldan sağa; hadiseler, kahramanlar ve ajanlar, eyaletler, bilinen fraksiyonlar ve misyonları (görevler) gösteren tablar açıyor.

  9. Kaçıncı turda olduğunuzu gösteren sayı.

  10. Bildirimleri açan bir buton. Bildirimlerden kasıt aslında tur atlamadan önce yapabilecekleriniz. Ordu hareketi veya bina geliştirmesi gibi bilrimdirimler içeriyor.

  11. Tur atlama butonu, enter tuşuna basarak da atlayabilirsiniz.

  12. Sırasıyla soldan sağa; yardım menüsü, kamera ayarları, eğitim menüsü, danışman ve menü ayarlarını içeren tab. Özellikle arayüz konusunda hatırlayamadığınızda veya ayrıntı öğrenmek istediğinizde yardım menüsünü kullanmanızı tavsiye ederim.


   Ana ekrandan hazine butonuna tıkladığınız zaman karşınıza ilk ticaret raporları çıkıyor. Yanındaki butona tıklarsanız ise hazineye dair ayrıntılara ulaşabiliyorsunuz. Ticaret raporlarındaki değerler sadece diğer fraksiyonlar ile yaptığınız ticaret anlaşmaları doğrultusundaki değişimleri gösterir. Ayrıntılarda ise tüm gelir ve giderleriniz, temel nedenleri ile birlikte yazmaktadır.

Hazine-1.png

Ticaret Raporları:
  1. Her temel kaynak için ne kadar ticari geliriniz olduğunu gösterir. İthalat değerleri tur atlayınca gelecek miktarı içerir.

  2. Her temel kaynak için ne kadar ticari gideriniz olduğunu gösterir. İhracat değerleri tur atlayınca gidecek miktarı içerir.

  3. Yapılan ticaretleri yukarıdan aşağıya doğru sıralamanızı harfe, ithal edilen ürüne veya ihraç edilen ürüne göre sıralamanızı sağlayan butonlardır.

  4. Yapılan tüm ticaretleri içerir. Solda ticaret yaptığınız fraksiyonlar, sonrasında ithalat ve ihracat miktarları gösteriliyor.

  5. Yapılan anlaşmanın kaç tur daha devam edeceğini belirtiyor.

  6. Soldaki buton anlaşma yapılan fraksiyonun diplomasi ekranını açıyor, sağdaki buton ise yapılan ticaret anlaşmasını bozuyor.

Hazine-2.png

Ayrıntılar:
 
   Yukarıda 5 temel kaynak gözüküyor. Gelir bölümündeki binalar; kurmuş olduğunuz binalardan gelen geliri, fraksiyon; temel fraksiyon geliri, kraliyet fermanı, açılan fermanlar neticesinde elde edilen geliri, diplomasi; yapılan ticaret anlaşmalarından gelen geliri temsil ediyor.
Harcamalar bölümündeki birimler; sahip olduğunuz ordunun giderini, karakterler; general, ajan veya kahramanların giderini, diplomasi; yapılan ticaret anlaşmalardan giden gideri temsil ediyor.



   Kraliyet Fermanı sayfası oyunun teknoloji sayfası sayılabilir.

fermanlar.png

   Burada teknoloji gelişimi gibi düşünebileceğimiz kraliyet fermanları ilan ediliyor. Beş temel kaynak geliri ile başlıyor her bir ağaç. Daha sonra askeri, idari veya çeşitli gelişimlere ilerleyebilirsiniz.
   Seçtiğimiz ferman parıldamaya başlıyor. Fermanlarının yanındaki sayı ise bir fermanın kaç turda ilan edileceğini belirtiyor. Bazı fermanlar ücretsiz iken bazıları temel kaynak isteyebiliyorlar. Tabi temel kaynak isteyenler sadece 1 turda tamamlayabilirsiniz.



   Diplomasi sayfası iki parçadan oluşuyor. İlkinde tanıştığımız fraksiyonların listesi ve onlarla yaptığımız anlaşmaların mevcut durumlarını gösteren bir tab.

diplomas-1.png
  1. Oyuncunun oynadığı fraksiyon ve mevcut ilişkilerini gösterir.

  2. Tıkladığınız fraksiyon ve mevcut ilişkilerini gösterir.

  3. Oyuncunun oynadığı fraksiyonun sahip olduğu beş kaynağı gösterir.

  4. Tıkladığınız fraksiyonun sahip olduğu beş kaynağı gösterir.

  5. Diplomasi haritasının modlarını seçebildiğiniz tab. Mevcut butonda seçili fraksiyonun diğer fraksiyonlarla olan ilişkisini gösteriyor.

  6. Harita moduna göre seçili fraksiyon sarıdır. İyi ilişkiler yeşille, kötü ilişkiler kırmızı ile gösterilir.

  7. Tanıştığınız fraksiyonların listesi. Tıkladığınız fraksiyonun solunda çıkan buton ile ayrıntılı diplomasi sayfasına geçebilirsiniz.

  8. Hizasındaki fraksiyonun oyundaki güç sıralaması ve sizin gücünüze oranını gösteren barı bulundurur.

  9. Hizasındaki fraksiyonun sahip olduğu bölge sayısını gösterir.

  10. Hizasındaki fraksiyonla yaptığınız anlaşmaların simgelerini gösterir.

  11. Hizasındaki fraksiyonla olan ilişki seviyenizi gösteren bir renk skalası simgesi.

  12. Tıkladığınız fraksiyon ile yapabileceğiniz hızlı anlaşma seçeneklerini gösterir.

diplomasi-2.png
  1. Karşı tarafa sizin tarafınızdan yapılan teklifleri gösterir. Buradaki ticaret anlaşmaları sizin vereceğiniz miktarı belirtir.

  2. Karşı taraftan istediğiniz şeylerin tekliflerini gösterir. Buradaki ticaret anlaşmaları karşı tarafın size vereceği miktarı belirtir.

  3. Karşı tarafla daha önce yapılan mevcut anlaşmaları gösterir.

  4. Askeri anlaşmalar

  5. Ticari anlaşmalar

  6. Diğer fraksiyonlarla olan anlaşmaları ilgilendiren anlaşmalar

  7. Savaş ilanı anlaşmaları


   7 Büyük Yunan tanrısı İlahi İrade sayfasında bulunuyor.

ilahi_irade.png

   Oyunda bulunan 7 tanrı ve tanrıçaya bu sayfadan dua edebilir ya da kurbanlar kesebilirsiniz. Dualar 4 tur süren bufflar verir. Kurbanlar ise tanrı/ça ile olan ilişkinizi geliştirerek lütuf verir. Lütuf eşikleri geçtikçe tanrı/ça size yeni bufflar sağlar. Toplamda 3 eşik vardır. Ancak her tur lütuf değeri düşeceği için sık sık kurban kesmeniz gerekiyor.

  1. Her tur azalacak lütuf miktarı.

  2. Adına kurban kestiğiniz tanrı/ça ilahi irade piramidinde yükselmeye başlar.

  3. Seçtiğiniz tanrı/ça'ya dua etme butonu.

  4. Seçtiğiniz tanrı/ça'ya kurman kesme butonu.


   Oyunda başka fraksiyonlara ait olmayan veya savaşta yıkılmış yerleşim yerlerini kolonize edebiliyorsunuz. Her yerleşim yerinin farklı koloni maliyeti var. Bu sayfada kolonize edilebilir yerleşim yerlerini görebilirsiniz.

koloniler.png
  1. Kolonize edilebilir yerleşim yerlerinin isimleri, bağlı oldukları eyalet ismi ve çıkarılabilen kaynak gösteriliyor.

  2. Hizasındaki yerleşim yerini kolonize etmek için gerekli kaynaklar gösteriliyor.

  3. Haritayı hizasındaki yerleşim yerine götürür.

  4. Hizasındaki yerleşim yerini kolonize eder.

  5. Kolonize edilebilen yerleşim yerlerini gösteren küçük bir harita.

  6. Seçili yerleşim yeri sarı yıkılmış bir kale olarak gösteriliyor.

  7. Diğer yerleşim yerleri beyaz yıkılmış kaleler olarak gösteriliyor.
[+] 7 üye elefsar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Eline sağlık. Oldukça detaylı bir rehber olmuş.
[+] 1 üye Onur34 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.