19-04-2018, 19:26
(Son Düzenleme: 22-04-2018, 03:02, Düzenleyen: İlber Ortaylı.)
Provence Dükü I. René'nin Yönetim Dönemi
I.René dönemi Provence Düklüğü'nün genişleme dönemine denk gelmiştir ve bu durum René'nin diplomasi masasında ki başarısı sonucunda gerçekleşmiştir. Bu dönemde yaşananları en iyi anlatan metin René'nin kendi elleri ile yazdığı ve de torunları tarafından özenle saklanmış günlükleridir. Günlükler üzerine yaptığım uzun çalışmaların sonucunda ulaştığım tüm bilgiler ile birlikte bu dönemi tarihin tozlu sayfalarından bir miktar açığa çıkaracağım.
René döneminin öncesinde ki dönemde René evlilikler ve de kendisine kalan miraslar sonucunda Naples Düklüğü , Bar Düklüğü , Provence Kontluğu , Lorraine Düklüğü üzerinde hak sahipliğine ulaştı. Ancak tahta çıkmasından kısa bir süre sonra ülkesinin fakirliği ve de kendisini zor durumda bırakan Burgundy savaşları sonucunda Aragon yöneticisi V. Alfanso'nun Naples üzerine sefere çıkması sonucunda Naples'i kaybetti. Ancak hala elinde hakkını bulundurduğu Naples toprakları için kendisi ülkesini bir miktar topladıktan sonra Aragon Devleti'ne savaş açtı. Ancak bu savaş René adına çok da iyi gitmemişti ve de sonunda V. Alfonso'ya Naples toprakların da ki haklarını devretmek zorunda kalmıştı. Bu sefer I. René'nin hüküm sürdüğü dönem boyunca başarısız olduğu tek seferdi ve de ilk defa toprak kaybetmesine sebep olmuştu.
Bu sancılı dönemin ardından René kendisini ve ülkesini 10 seneyi aşkın bir süre içerisinde bir izolasyona sürükledi ve de ülkenin geleceğinin kesinleştirecek diplomatik hamlelere koyulması gerektiğine inandı. René'nin ilk hamlesi şu dönem de kuzeni tarafından yönetilen Fransa Krallığı ile diplomatik ilişkiler altına girmekti ve bu da müttefiklik ile sonuçlandı. Bir süreliğine sadece bu müttefiklik ile yetinen René 1450 yılında aniden gelen ''Franco-British Veraset Savaşı'' nın başlaması üzerine René müttefiği Fransa tarafından savaşa Fransa'nın zor durumda kalmaması adına büyük ricalar ile çağırılmıştı. Bu durum René'nin canını sıkmıştı kendisi bunu şu cümleleri ile açıklamaktaydı.
'' Provence Düklüğü'nün kendisini güvende hissetmek için Fransa Krallığı ile yaptığı müttefikliğin ardından Fransızların Provence Dükünü sadece İngiltere Krallığı'na karşısında kendilerini zor durumda hissederek savaşa çağırma ihtiyacı duymuş olması ülkemizi ne kadar güvene aldığımızın bire bir kanıtıdır. Eğer ülkemizin güvenliğinden emin olmak istiyorsak kesinlikle bu müttefiklikten daha fazlasına ihtiyacımız vardı.''
Bu savaşın sona ermesi sonucunda René ülkenin başkentini hakkettiği üzere Provence şehrine taşıdı ve de ülkenin gelişmekte olan ilişkilerini kullanarak ülkeyi Kutsal Roma İmparatorluğu toprakları arasına ekledi. Kutsal Roma İmparatorluğu'nun üyelerinden bir tanesi olunmasından sonra Avusturya ile ilerleyen ilişkilerden sonra onlarla da bir müttefiklik oluşturuldu. Bunun dışında da İtalya içerisinde ilerlemek isteyen ve Napoli üzerinde ki haklarını geri almak isteyen René öncesinde ülkesini geliştirmesi gerektiğini bildiğinden dolayı da İtalya üzerinde seferler yapabilme ve bunu rahatlık içinde yapabilmek adına Papalık ile müttefiklik oluşturdu.
Provence Düklüğü'nü İtalya içerisinde genişletme çabası içerisinde bulunurken ülkemize sevinç dolu bir haber ulaştı. Osmanlı İmparatorluğu'nun Arnavutluk üzerine sefere çıkması ve de Floranasa Cumhuriyeti'nin savaşa dahil olmasıyla birlikte Floransa üzerine seferimize hazırlandık. Ve sonucunda çok da uzun sürmeyen bir savaşın ardından tek bir muharebeye bile girmeden Pisa şehrini alıp çıkmış bulunduk. Floransa Ordusu Osmanlı İmparatorluğu'nu balkanlar da mağlup etmeye uğraşmasından dolayı savaşa gelememiş ve de Osmanlı ordusunun Venedik şehirlerini düşürmesi üzerine geçişlerinin imkansız olması sonucunda savaşı ülkelerini mahvetmemek için anlaşma masasına oturdular. Ve Floransa ordusunun tüm çabası balkanlarda kısa süreliğine başarıya ulaştı.
René bu başarılı sefer ile yetinmeyerek Kutsal Roma İmparatorluğu'na savaş ilan etmiş Burgonya Dük'ünün bu hatasını sonuçsuz bırakmak istemeyerek Fransa Dük'ü ile birlikte Burgonya üzerine sefere çıktılar. Fransa Krallığı'nın büyük eforları ile de bu savaşta çok da uzun olmayan bir süreçte kazanılmış oldu. Sonucunda çizilen sınırlar ile Provence Düklüğü'nün tek parça olması yolunda büyük adımlar atıldı.
René hayatının son sürecinde İkinci bir Burgonya seferi düzenlemek istedi ancak ömrü buna el vermedi ve de Djionnais şehri kuşatması sırasında hayatını kaybetti.
Save Dosyası: https://drive.google.com/open?id=1ouhl5L...sz9M1yhv8x
Yazarken biraz başım ağrıdı ve istediğim gibi yazamadım bir kısmını. Ve de elimde resim bulunmadığından Fransa'nın Moskova'ya kurduğu pu yu ve de Avusturya'nın İmparatorluğu kaybetmiş olduğu gibi durumlardan bahsedemedim. Bir de Arnavutluk-Osmanlı savaşı Osmanlı'nın Arnavutluğu ilhakı ile sonuçlandı.