Hayvan Deneyleri
#1
Zor Bir Konu

 Hayvan deneyleri, yeni ilaçlar geliştirmek ve diğer ürünlerin güvenliğini test etmek için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu deneylerin birçoğu, deneye dahil olan hayvanlara acı verir veya yaşam kalitelerini başka yollarla azaltır. 

Hayvanların acı çekmesine neden olmak ahlaki açıdan yanlış ise, hayvanlar üzerinde deneyler yapmak ciddi ahlaki problemler doğurur. 

Hayvan deneycileri bu etik sorunun çok farkındalar ve deneylerin mümkün olduğunca insancıl yapılması gerektiğini kabul ediyorlar. Alternatif test yöntemlerinin de aynı derecede geçerli sonuçlar vermesi durumunda, hayvanların kullanılmasının yanlış olduğu konusunda hemfikirler. 

Hayvan Deneyleri Konusunda İki Durum Var 

1- Hayvan Deneyleri Lehine 

Hayvanlar üzerinde deney yapılması şu şartlarla kabul edilebilir: 

  •  Tüm deneylerde acı en aza indirgenmiştir. 
  •  İnsanlığın yararınadır ve başka yöntemler ile elde edilememiştir. 


2- Hayvan Deneyleri Aleyhine 

Hayvanlar üzerinde denemeler hiçbir zaman kabul edilemez çünkü:

  • Hayvanlara acı verir. 
  • Yararları kanıtlanmış değildir. 
  • Hayvan testlerinin sağladığı yararlar başka yollar ile de elde edilebilir.



 Zararlarına Karşı Yararları

Hayvan deneyleri için durum, insanlığa bu kadar büyük faydalar sağlayacakları ve birkaç hayvana zarar vermenin ahlaki olarak kabul edilebilir olmasıdır. Buna karşı eşdeğer durum, acı düzeyinin ve dahil olan hayvan sayısının hem o kadar yüksek olması, hem de insanlığa faydalarının yeterli ahlaki gerekçeler sunmamasıdır. 

Üç R


 Üç R, bilim insanlarının araştırmanın hayvanlar üzerindeki etkisini azaltmak için takip etmesi teşvik edilen bir dizi prensiptir. 

Üç R = Azaltma, Yenisi ile değiştirme, Bitirme

Azaltma: Deneylerde kullanılan hayvanların sayısının azaltılması:
  • Deneysel tekniklerin geliştirilmesi 
  • Veri analizi tekniklerini geliştirmek 
  • Diğer araştırmacılarla bilgi paylaşımı 
Değiştirme: Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin alternatif tekniklerle değiştirilmesi: 
  • Bütün hayvanlar yerine hücre kültürleri üzerinde deney yapma
  • Bilgisayar modellerini kullanmak 
  • İnsan gönüllülerinin incelenmesi 
  • Epidemiyolojik çalışmaların kullanılması
Bitirme: Deney veya hayvanların acılarını azaltmak için bakılma şeklini geliştirmek: 
  • Daha az invazif teknikler kullanmak 
  • Daha iyi tıbbi bakım 
  • Daha iyi yaşam koşulları
Hayvan Deneyleri ve İlaç Güvenliği 

Hayvan deneyleri, ilaçların insanlarda güvenli ve etkili olduğunu göstermek için kullanılamaz. Bunun yerine, belirli bir ilacın insanlar üzerinde test edilip edilmemesi gerektiğine karar vermek için kullanılırlar. Hayvan deneyleri, bazı potansiyel ilaçların insanlar üzerinde etkisiz veya çok tehlikeli olduğu için kaldırır. Bir ilaç hayvan testini geçerse, daha sonra büyük ölçekli klinik deneylerden önce küçük bir insan grubunda test edilir. 

Farmakolog William D H Carey, British Medical Journal'a yazdığı bir mektupta hayvan testinin önemini gösterdi: 

"HIV'i iyileştirecek 4 yeni ilacımız var. İlaç A, bütün fareleri, sıçanları köpekleri öldürdü. B ilacı bütün köpekleri ve sıçanları öldürdü. C ilacı bütün fareleri ve sıçanları öldürdü. D ilacı, bütün hayvanlar tarafından, hiçbir olumsuz etkisi olmadan büyük dozlara kadar alınmıştır. Soru: Bu ilaçlardan hangisini sağlıklı genç insan gönüllülere ilk doz olarak vermeliyiz?

Bu sorunun kesin bir cevabı yok. Alternatif, kabul edilebilir bir cevap, bu ilaçların hiçbiri olmayacaktı çünkü ilaç D bile insanlara zarar verebilir. Bu nedenle İlaç D, sıkı sıkı kontrol edilen ve düzenlenmiş koşullar altında insan gönüllülere çok küçük dozlarla verilmelidir."

Hayvan Deneyleri Faydalı Mıdır?

Hayvan deneyleri, yalnızca sonuçları geçerliyse ve insana uygulanabilirse insana yarar sağlar. Bütün bilim adamları bu testlerin geçerli ve faydalı olduğuna ikna olmamışlardır.

"... hayvanlar, tipik olarak hayvan deneyleri savunucuları tarafından iddia edildiği gibi, ilacın ilerlemesinde kritik bir önem arz etmemektedir. Dahası, hayvan deneylerinin büyük bir kısmı yanıltıcı olmuştur. Hayvanlara zarar vermeyen ilaçların kullanılmasıyla. İnsanların acı çekmesine ve ölmesine katkıda bulundu."

 -Jane Goodall 'Reason for Hope', 1999 


Deneycilerin Ahlaki Durumu 

Hayvan hakları savunucuları sıklıkla, hayvanlar üzerinde deneylerin, herhangi bir ahlaki duruşu kaybedecek kadar acımasız olarak tanımlamaktadır. Ancak bu argüman deneylerin ahlaki olarak doğru ya da yanlış olup olmadığıyla ilgilidir. Deneycinin genel ahlaki karakteri ile ilgisi yoktur. İlgili olan, deneycinin her deney için etik yaklaşımıdır. 

Hayvan Deneyleri ve Hayvan Hakları

Hayvan deneyleri sorunu, hayvanların haklarının olduğunu kabul edersek açıktır: Eğer bir deney bir hayvanın haklarını ihlal ederse, o zaman ahlaki olarak yanlıştır, çünkü hakların ihlal edilmesi yanlıştır. Deneyi gerçekleştirmenin insanlığa olası yararları, durumun ahlakıyla tamamen alakasızdır, çünkü haklar asla ihlal edilmemelidir. İnsanlığın yararları hayvanların acı çekmesine neden olmamalıdır.

Haklı Hayvan Deneyleri

 Hayvan deneyleri lehine olanlar, insana yapılan yararın hayvanlara verilen zarara ağır bastığını söylüyor. Bu sonuç odaklı bir argümandır, çünkü söz konusu eylemlerin sonuçlarına bakar. Fakat tüm deney biçimlerini savunmak için kullanılamaz, çünkü faydaları insanlık için son derece önemli olsa bile, muhtemelen çekilmesi mümkün olmayan bazı ızdırap türleri vardır. 

Etik Kısmı 

Temel Mantık Yürütme

Bir deneyi yapmak, deneyi yapmamaktan daha fazla zarara yol açarsa, o zaman bu deneyi gerçekleştirmek etik olarak yanlıştır. 

Yukarıdaki teorik özetde, denemenin hayvanlara yapacağı zarar, deneyi yapmadan insanlara verilen zarara karşı tartılır. Ancak bunlar kavramsal olarak farklı iki şey. 

Deney yapılırsa hayvanlara yapılacak zararın kesin olacağı kesindir.Deneyi yapmadan insana verilen zarar bilinmemektedir, çünkü hiç kimse deneyin ne kadar başarılı olabileceğini veya başarılı olursa ne gibi faydalar sağlayabileceğini bilemez.Dolayısıyla denklem, bir deneyi yapmanın etik olarak kabul edilebilir olup olmadığına karar vermenin bir yolu olarak tamamen yararsızdır, çünkü deney yapılana kadar hiç kimse, ürettiği faydanın değerini bilemez.

İşlemler ve İhmaller

Denklem, eylemler ve ihmaller arasındaki ahlaki farkla ilgilenmez. 

Çoğu etik, yaptığımız şeyler için yapamadığımız şeylerden daha büyük bir ahlaki sorumluluğumuz olduğunu düşünür; yani, bir şeyi yapmadan, zarar vermekten ziyade, bir şeyi yaparak zarar vermenin ahlaki olarak daha kötü olduğu anlamına gelir. 

Örneğin: Bir çocuğu kasten boğan bir kişinin, boğulan bir çocuğu kurtarmak için sığ bir havuza girmeyi reddeden kişiden daha yanlış bir şey yaptığını düşünüyoruz. 

Hayvan deneyi bağlamında, eğer deney yapılırsa, deneyi yapan hayvanlara zarar veren eylemler gerçekleştirecektir. 

Deneme gerçekleşmezse, deney yapan hiçbir şey yapmaz. Bu insana zarar verebilir, çünkü hastalıkları için tedavi gelişmeyecektir. 

Böylece eylemler ve ihmal argümanı bize şunu söyler: 

Bir deneyci için deney yaparak hayvanlara zarar vermesi, insanların tedavisi için deney yapmamaktan daha kötüdür. 

Önerilen AB Yönergesi 

Kasım 2008’de, Avrupa Birliği, deneylerde hayvanların kullanımını; yenisi ile değiştirme, azaltma ve kaldırma prensibine uygun olarak, bilimsel deneylerde kullanılan hayvanların korunmasına ilişkin direktifin gözden geçirilmesi için önerilerde bulundu. 

Önerilerin üç amacı var: 

  • Bilimsel işlemlerde kullanılan hayvanların refahını önemli ölçüde artırmak.
  • Endüstri için adil rekabetin sağlanması.
  • Avrupa Birliği'ndeki araştırma faaliyetlerini artırmak.


Önerilen direktif, deneyler için amaçlanan tüm insan olmayan omurgalı hayvanları ve ayrıca deneylere bağlı ağrı yaşama olasılığı olan bazı diğer türleri ve ayrıca organlarını veya dokularını bilimsel prosedürlerde kullanabilecekleri şekilde özel olarak yetiştirilmiş hayvanları kapsıyor.

Önerilen Ana Değişiklikler

  • Etik incelemelerin yapılmasını zorunlu kılmak ve hayvanların kullanıldığı deneylerin izne tabi tutulmasını sağlamak.
  • Yönergenin kapsamını genişletmek, belirli bir omurgasız türünü ve fetüsünü en son üç aylık dönemlerinde ve ayrıca temel araştırma, eğitim ve öğretimde kullanılan asgari konut ve bakım gereksinimlerini belirlemek için kullanılan larvaları ve diğer hayvanları dahil etmek. 
  • Hayvanları vahşi popülasyonlardan almaktan kaçınmak için, geçiş sürelerine bağlı olarak, yalnızca ikinci veya daha yaşlı kuşakların kullanılmasına izin vermek. 
  • Hayvanlar üzerindeki testlerde alternatiflerin mümkün olduğunda kullanılması gerektiğini ve projelerde kullanılan hayvan sayısının en aza indirilmesi. 
  • Üye devletlerin, hayvanlarda meydana gelebilecek olası ağrı, acı, sıkıntı veya kalıcı zararı en aza indirgemek için prosedürlerde kullanılan üreme, konaklama ve bakım önlemlerini ve yöntemlerini iyileştirmeleri. 

Teklif aynı zamanda büyük maymunların (şempanzelerin, bonoların, gorillerin ve orangutanların), istisnai durumlar haricinde bilimsel prosedürlerde kullanılmasına dair bir yasak getirmiştir, ancak diğer insansı olmayan primatların kullanımının derhal durdurulması önerisi yoktur. Öngörülebilir gelecekte belki ...
[+] 4 üye SchrödingersCat nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Dr. Mengele mezarında gülüyordur bu duruma.
q59zb6s.jpg
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.