BÖLÜM İNDEKSİ
Hikaye: Rome II - Imperator Augustus Kısa Hikaye : Son Savaş
|
Bölüm 1 : Giriş
Sahte kahraman Sezar'ın birlikleri 8 yıl önce Rubicon nehrini geçti. Sezar'ın bu hareketi Roma Cumhuriyeti'nin tarihinde kendisine karşı yapılmış en büyük saygısızlık ve hadsizlik olmalı. Ancak ne yazık ki Cumhuriyet genelinde özellikle yoksul kesim Sezar'a adeta bir tanrıymışcasına tapıyor.
Babam Yüce Pompey Cumhuriyetin gerçek bir kahramanıydı. Hain Sezar ordusuyla birlikte Rubicon'u geçtiğinde Roma'yı ve Cumhuriyeti koruma görevi tabi ki babama verilmişti. Ancak babam onurlu bir adam olduğu kadar da realist biriydi, Sezar'a karşı koymak için ordu toplaması gerekiyordu ve bunu bu kadar kısıtlı sürede Roma'da yapması mümkün değildi.
Bu sebeple Roma boşaltıldı. Sadece Sezar yanlısı bir avuç senatör Roma'da kalmayı tercih etmişti. Geri kalan tüm senatörler daha güvenli gördükleri Sicilya adasına kaçtı. Sezar'ın elinde güçlü bir ordusu vardı, ancak donanması yoktu.
Babam ise ilk olarak İtalya'nın güneyine çekilip ordu kurmaya çalıştı, ancak Sezar'ın orduları beklediğimizden daha hızlı hareket ediyordu. Henüz elle tutulur bir ordu kurulamadan Sezar İtalya'nın güneyine indiğinde ailemizle birlikte Yunanistan'a geçmekten başka bir çaremiz kalmamıştı.
Hain Sezar'ın yaptıklarının yanlışlığını halka anlatamadık. Sezar Roma'nın ekonomisini umursamaz bir şekilde fakirlere para dağıtıyordu. Roma'yı ele geçirmesi daha çok destek bulmasıyla sonuçlandı. Artık Sezar bizi tek bir lejyonla değil, tam 7 lejyonla kovalıyordu. Galya'nın fatihi iş gerçek Romalılara gelince kendisine o kadar da güvenmiyordu anlaşılan.
İlirya topraklarında babam Sezar'ın ordusuyla bir muharebe yaptı, bu muharebeden iyi bir komutan olan babam ve ordusu zaferle ayrıldı. Ancak elimizde kutlamasını yapabileceğimiz bir şey yoktu, Yunan topraklarında tutunmamız mümkün değildi. Bir sonraki durağımız Mısır oldu.
Mısırda Sezar'a yaranmak isteyen Kral Ptolemy'nin adamları babamı sırtından bıçakladı. Biz de hala güvenli bir yer olarak görülebilecek Sicilya'ya dönmek zorunda kaldık. Tüm bu olaylardan 5 yıl sonra Roma'dan güzel bir haber geldi. Hain Sezar Senato'da gerçek Romalı senatörler tarafından öldürülmüştü.
Tam her şey tekrardan yoluna girecek, Cumhuriyet tekrardan gücünü toparlayacak diye düşünürken bu sefer kendisini Sezar'ın varisi olarak gören şarlatanlar ortaya çıktı. Bu şarlatanlar tarihte daha önce hiç yapılmamış bir şeyi yapıp Roma'yı 2'ye bölerek yönetmeyi kararlaştırdılar. Sezar'ın evlat edindiği yeğeni olan Octavius Roma'nın batıda kalan topraklarını yönetirken, Sezar'ın sağ kolu Mark Antony Cumhuriyetin doğuda kalan topraklarını yönetiyordu.
Lepidus'la birlikte bu 3 şarlatanın da Cumhuriyetten nasibini almadığı açık. Roma'nın idealleri ve senato açık bir şekilde tehdit altında, Sezar öldü ancak ikinci bir Sezar olmaya çalışanlar Roma'yı kaosa ve iç savaşa sürüklemeye devam ediyor. Cumhuriyeti kurtarmak için son bir savaş vereceğiz. Eğer bu savaşta yenilirsek Cumhuriyet de bizimle birlikte ölecek.
Victoria erit vobiscum!
Bölüm 2 : Balkan topraklarının kurtuluşu
Beklenilen oldu ve hayallerini Roma'nın yegane efendisi olmak süsleyen bu üçlü savaşa girişti. Roma artık iç savaşta, hiçbir şehir, hiçbir liman güvende değil. Daha da önemlisi, bu savaşı Octavius, Antonyus veya Lepidus kazanırsa Cumhuriyet de güvende değil.
İlk iş olarak Sicilya'daki Cumhuriyet Ordusunda ve Donanmasında reformlarda bulunuldu. Bu tiranların söz veya kalemle yenilgiye uğratılması mümkün değil. Kılıçla kurulan Roma kılıçla kurtarılmalı.
Lepidus ve Antonyus yanlıları arasında yapılan savaşın bir döneminden sonra Octavius Lepidus'un yanında savaşa girdi. Markus Antonyus'a nazaran Roma'nın çok daha mütevazi bir kısmına hükmeden Lepidus'un yanında savaşa giren Octavıus'un nihai amacı en büyük rakibi Antonyus'u imha etmek ve İmparator olmaya bir adım daha yaklaşmak.
Tüm bu kaosu Cumhuriyet ve Senato için bir fırsata dönüştürmeliyiz. Gözünü Imparator olma hırsı bürümüş bu 3 hain birbirini tüketirken Senato olarak zafere ulaşmalı ve Cumhuriyet'e kastedenleri cezalandırmalıyız.
Tiranlardan ilk düşecek olan Roma'ya olan bağlılığı bile şüpheli Markus Antonyus olacak. Cumhuriyet ordusu ve donanmasıyla birlikte Antonyus'un hakimiyetindeki en zengin ve gelişmiş topraklar olan Yunanistan'a, Apollonia kentinden başlayarak bir saldırı düzenledik.
Antonyus aldığı saldırı sonrası ilk iş sevgilisi Kleopatra'nın hüküm sürdüğü Mısır'dan yardım istedi. Pompey ve ordusu Octavıus'un İtalya'dan Balkanlara ilerlemesini engellemek adına Yunanistan'ın içlerine ilermektense Adriyatik kıyısına doğru yürüdü. Octavius'un ilerlemesi ancak Ilırya topraklarının guney ucunda durdurulabildi.
Pompey ve ordusu büyük bir direnişle karşılaşmadan Yunan topraklarını ele geçirdi. Özellikle Atina şehri Pompey ve ordusunu çiçeklerle karşıladı. Bu şehirde hem ordu hem de donanma güçlendirildi.
Cumhuriyet donanması Girit ve Rodos adalarının hakimiyetini Senato adına ele geçirdikten sonra Küçük Asya'nın kıyılarına yelken açıp Efes şehrini ele geçirdi. Bu esnada Antonyus, emrindeki kabilelerden Trakyalıları Pompey'in ordusuna saldırması için ikna etti.
Yunanistan'ın kurtuluşu tamamlandıktan sonra Trakyalıların ordusu Niş kentinde yapılan bir muharebede imha edildi. Kısa bir süre sonra Trakya Roma Cumhuriyeti'nin yeni eyaleti olarak Roma'ya katıldı, böylelikle Octavius'un önü iyice kesilmiş oldu.
Savaşın 3. senesinde Pompey Balkanların büyük bir kısmı kurtarıldı. Bunun üzerine Antonyus emrindeki diğer devletler olan Galatalıları ve Pontus'u Pompey'in ordusuna saldırması için göreve çağırdı.
Pompey ve Ordusu milattan önce 33 yılında Nikomedya'yı ele geçirerek Anadolu'ya girdi.
Bölüm 3 : Markus Antonyus'un düşüşü
Çoğu barbar ve doğulu ülkeleri Roma İç Savaşı'nı fırsat bildi. Lejyonlarını Roma'nın savunması için kullanmak yerine birbirine süren bu Romalı generaller, Roma'nın hem doğuda hem batıda toprak kaybetmesine sebep oldu. Birçok barbar kabilesi İmparator olma aşkıyla Cumhuriyet'e kasteden bu trıumvurlara yardım etmeleri karşılığında Roma topraklarında koruma altında yaşama şansı elde ettiler.
Bu devletlerden Galatalılar, Ermeniler, Pontuslular ve Kapadokyalılar Markus Antonyus'un emriyle Roma Cumhuriyetinin ve Senatosunun prensi Pompey'e ve ordularına karşı geldi. Yapılan muharebelerde bu barbar kabileleri ve doğulu devletleri ağır yenilgiye uğratıldı. Galata ordusunun büyük bir kısmı tek bir deniz muharebesinde yokedildi. Pontus, Ermenistan ve Kapadokya'nın birçok şehri Roma himayesi altına alındı.
Bu esnada Persler Markus Antonyus'un zayıflığını fırsat bilip doğudan taarruza geçti ve bir süreliğine Antakya'ya kadar ilerledi. Aynı zamanda Lepidus Mısır'da Kleopatra'nın ordularını yenilgiye uğrattı. Markus Antonyus'un ordularından sonra kendi ordusu da yenilgiye uğrayan Kleopatra, İskenderiye'de intihar etti. Kleopatra'nın ölümü sonrası başa geçen Firavun Ptolemy Markus Antonyus'a olan bağlılıklarına son verdiklerini açıkladı.
Ancak sadece Iskenderiye şehrinden ibaret bile olsa Pompey Magnus'u sırtından bıçaklayan Mısır'ın özgür bırakılması kabul edilebilir değildi. Ayrıca İskenderiye'de hala hain Sezar'ın Kleopatra'dan olma oğlu Caesarion bulunuyordu ve bu çocuğun varlığı Cumhuriyet için tehditti. Bu sebeple Cumhuriyet Donanması İskenderiye'ye çıkartma yaparak İskenderiye'yi ele geçirdi ve Mısır'a son verdi. İskenderiye'nin Pompey tarafından ele geçirilmesi sonrası Mısır'ın geri kalanına hükmeden Lepidus kendisini Mısır firavunu ilan etti.
Senato'nun emrinde 3 Lejyon Roma'nın doğu eyaletlerini kurtarmaya devam etti. Pompey'in emrindeki Lejyon Karadeniz kıyısında ilerleyip Bosporus eyaletine kadar çıkarak Pontus'a son verdi. İkinci Lejyon Suriye eyaletinde kuruldu ve doguya dogru ilerledi. Üçüncü Lejyon ise Palmyr eyaletinde kuruldu ve Mezopotamya eyaletine ilerledi. Mezopotamya'ya ilerleyen 3. Lejyon Markus Antonyus'un kontrolündeki son yerleşim birimini ele geçirdı, Antonyus yakalandı.
Markus Antonyus milattan önce 29 yılında vatana ihanet suçundan yargılandı ve idam edildi.
Save'de sorun oluşuyor daha önce tur geçerken Lepidus'a geldiğinde atmaya başlamıştı düzelmedi son save'e geri dönüp oynamam gerekti. Şimdi başka bir ülkede atıyor.
Muhtemelen yarın son save'den tekrar devam edeceğim, bu sefer 2-3 turda bir ayrı save alacağım çünkü bayağı oynamıştım.
27-09-2016, 19:34
Eski saveden tekrar başladım bayağı ilerleyebildim. Muhtemelen yarın yeni bölümü yazarım.
27-09-2016, 20:35
Antonius idam edildi yazısını okuyunca içimden bir şeyler koptu, bari şerefiyle intihar ettirseydin :( Bir de Roma tarihi pek uzman olduğum bir konu değil de dizisinden hatırladığım kadarıyla Yunanistan'daki savaşı Sezar kazanmıştı ve Mısır'a kadar kovalamıştı Pompey'i. Orada mı yanlış anlatmış burada mı bir hata olmuş merak ettim.
27-09-2016, 20:48
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_...um_(48_BC)
Bu savaşı Pompey kazanıyor, https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Pharsalus Bu savaşı Sezar, bu savaş sonrası Pompey geri çekiliyor. İlk savaştan Rome dizisi bahsetmiyor sanırım, ikinci savaştan ise ben bahsetmedim :p Bölüm 4 : Barbar Baskını
Markus Antonyus'u yenilgiye uğratıp Roma Cumhuriyeti'ne doğuda yeni eyaletler katan Sextus Pompey'e Senato tarafından zafer bahşedildi. Pompey ve zaferleri için Roma Cumhuriyeti genelinde kutlamalar yapıldı. Pompey artık halk tarafından bir kahraman olarak görülüyor.
Ancak Markus Antonyus'un idam edilişi Roma'nın bölünmüş olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Hıspanıa'nın yarısı, Gallıa ve Italıa Octavıan denen, kendisini Sezar'ın varisi olarak gören bir despot tarafından yönetiliyor. Bu esnada Hispania'nın diğer yarısı, Kartaca toprakları ve Mısır'ın bir bölümü Lepidus denen düzenbazın hakimiyeti altında.
Roma Lejyonları sınırı korumak, Roma vatandaşlarını korumak yerine birbiriyle çarpışmaya başlayalı Roma sınırlarında Barbarlar sıklıkla yağmalama seferleri düzenlemeye başladı. Denizde korsanlık arttı. Doğuda Partya Antonyus'un zayıflığından yararlanarak Antakya'ya kadar ilerleyebildi.
Markus Antonyus'un emrindeki topraklar ele geçirilmişti ancak bu toprakların etrafı Persler ve Barbarlarla çevriliydi. Roma'nın tiranlardan kurtulması adına Octavian veya Lepidus'a karşı bir sefere çıkılması durumunda Persler saldırarak boşta kalan Roma eyaletlerini ele geçirebilirdi. Aynı şekilde Balkanlarda Daçya Konfederasyonu çok büyük bir güce ulaşmıştı.
Roma'da Cumhuriyetin tekrar tahsis edilmesi için öncelikle güvenliğin sağlanması gerekiyordu. Bu sebeple Pompey Milattan önce 22 yılında Pers İmparatorluğuna karşı sefere çıktı. Tüm Roma Medeniyetinin kaderi omuzlarının üstündeydi.
Persepolis kentinin yakınlarında yüksek sayıda Pers ve Pers kukla devletlerin askerini imha etmeyi başaran Pompey, Milattan önce 16 yılında Perslerin başkenti Persepolis şehrine girdi ve şehri yıktı. Pompey'in Perslere karşı zafer aldığı haberini alan Octavıan, Cermen kabilelerine ve Daçya Konfederasyonuna savaş ilan etti.
Octavıan tarafından savaş ilanı alan kabileler, topraklarını terkederek Senato'nun kontrolündeki balkan eyaletlerine girmeye başladılar. Cumhuriyet Lejyonlarının birçoğu Pers seferi için doğudaydı. Bu boşluktan yararlanan Daçya Konfederasyonu Byzantıon şehrine kadar ilerlemeyi başardı.
Milattan önce 13 senesinde Doğu topraklarında düzeni sağlayan Pompey, yeni kazanılan toprakları Roma'nın yeni eyaletleri haline getirdikten sonra Lejyonlarıyla birlikte Balkan topraklarına ilerledi. Daçyalıları Pelendava şehrinin yakınında yapılan bir muharebede yenilgiye uğratan Pompey, Senato tarafından Yüce anlamına gelen Magnus ünvanını aldı.
Cermenlerin ve Daçyalıların Pompey karşısında çaresiz kaldığını gören Octavıan, Cermen topraklarını ele geçirdi. Bu bölgeyi ele geçirdikten sonra Octavıan Germanıcus Caesar ismini aldı. Lepidus ise kendisini Africanus ismiyle tanıtmaya başlamıştı.
Barbar baskınının sona ermesiyle birlikte Roma İç Savaşı'nın 2. aşamasına geçildi. Bu sefer savaşta gözünü İmparator olma hırsı bürümüş 3 Tiran değil, Cumhuriyet'e karşı 2 vatan haini bulunacak. |
|
Konuyu Okuyanlar: 3 Ziyaretçi