08-07-2017, 04:46
(Son Düzenleme: 08-07-2017, 04:54, Düzenleyen: napolyon94.)
Üzülerek söylemeliyim ki bu bölüm ile birlikte Save Dosyası kullanılamaz duruma düştü. Moda bir update geldi ve bölümün sonunda gözüken event ile oyun sürekli çökmekte. Stahlhelm 2. kez patates olmuş gözüküyor. Artık kişisel olarak modlu AAR dönemini kapatıyorum. Bahtsız bir seri oldu. Zaman ayırıp bu vakte kadar sabrettiğiniz için teşekkür ederim. 17. bölüm "hayali bir final" olacak.
OKH Hırvatistan'da yaşanan bozgunların önüne geçebilmek amacıyla 107.Rezerv Ordusunda ki 2 Dağcı tümenini de Küchler'in 7.Ordusuna atıyor. Küchler kaybedilen Saraybosna'nın ardından cephe hattını daratmak için dağlık arazilere doğru çekiliyor. Bu biraz olsun bolşeviklerin işini zorlaştıracaktır.
Yılbaşından evvel Doğu Cephesi kayıplarını toplayan OHK, buna göre Kuzey Ordular Grubunda 61,450 personeli 8 gün içinde zaiyat vermiş gözüküyor. Hiç bir tümen cephede imha olmasa da pratikte Kuzey Ordular Grubu gücünü 4 tümen kadar zaten kaybetmiş görünüyor. Alman Silah endüstrisi bu kayıpların yerini koyamaz.
Merkez Ordular Grubu ise daha başarılı bir savunma verdiği rakamlara da yansıyor. 8 günde 25 bin zayiat yaşıyan Merkez Ordular Grubu sadece 5650 ekipman kaybetmiş ki bunun çoğu erzak malzemesi.
Macaristan'da ki Güney Ordular Grubu çapına göre muazzam büyük kayıplar vermiş görünüyor. Buna göre 180,000 mevcutlu Güney Ordular Grubu hali hazırda 32 bin personeli savaş dışı kalmış durumda. Budapeşte'nin düştüğü şu günlerde OKH Güney Ordular Grubu'nu düştüğü durumdan kurtarmak için Hoth ve onun 13.Panzer Kolordusu'nu Macaristan'a sevk etmeyi , ayrıca 107.Ordudan 7 tümenin de Dietrich'in zavallı 6.Ordusuna takviye etmeyi düşünüyor. 8 Ocak 1945'de karşı taarruz ile Macaristan'ı kurtarmayı hedefleyen OKH bu operasyona "Balaton Gölü Harekatı " kod adını veriyor.
Tam bir vahşetin yaşandığı Ordu Grubu D ise 38 bin kayıp veriyor. Çok az araç kaybının sebebi ise Ordu Grubu D'nin zavallı envanterinden kaynaklanıyor. Hırvatistan'a yapılacak takviyeler ile cephe de statik bir hatta tutunmayı amaçlıyoruz. Zagreb mutlaka elde tutulmalı.
Kuzey'de ise Hitler Kurland Ordu Grubu'nu kullanmak istiyor. Kriegsmarine'in top atışları altında Kurland Grubu süratle Memel istikametine taarruz ederek kuşatmadan kurtulacak. Kuzey Yıldızı Operasyonu verilen bu harekatta , Balaton Gölü'nden farklı olarak Luftwaffe desteği burada kilit rol oynayacak. 320 bin Silahlı kuvvetler personeli Reich Savunmasında pekala kritik bir rol oynayacaktır.
Batı'da ise Model İnsitayifi ele geçrimiş görünüyor. Hoth'un tankları ile birlikte Achan kuşatılmak üzere. Yılbaşından evvel Achen'i kuşatmayı başararak Ordunun moralini yüksek tutmak isteyen Model Luftwaffe'den son sortilerini istiyor.
116.Panzer Tümeni Antwerp'in batısında ki adaları 30 Aralık gecesi Kleist'in piyadeleri ile birlikte almayı başarıyor. Böylece kuşatma pekiştiriliyor.
30 Aralık gecesi Budapeşte'de ki son telsiz de susturuluyor. Budapeşte kaybeildi. 6.Ordu tutunmayı başaramadı.
Budapeşte'nin düşüşü ile Macaristan savaşa devam etme kabiliyetini yitirmiş oldu. Almanya şimdi bu değerli müttefikini tekrar hayata döndürmek için tüm rezerv kuvvetlerini cepheye sürüyor.
107.Ordu 6.Ordu'ya takviye olmak üzere yola çıkıyor. Balaton Gölü harekatı hazırlıkları resmen başlıyor. Bölgeye yapılacak yığınak ile Balaton Gölü2ne kadar ki arazi Budapeşte dahil kurtarılacak ve bu bölgede bir süre daha dayanma şansımız hayat bulacak.
Küchler'in 7.Ordusu adım adım dağlara geri çekiliyor. 7.Ordu an itibarı ile Heer içinde bulunmak isteyeceğiniz son oluşum.
31 Aralık 1944'de Macaristan Silahlı Kuvvetlerinin Genel Komutanı Horthy tüm birimlerine genel teslim çağrısı yapıyor. Macaristan teslim oluyor. Kızıl Ordunun Viyana üzerinde an itibariyle hiç bir engeli kalmıyor.
Evet oyun tam bu noktada çöküyor. Belki 6-7 kez oynadım ve Macaristan'ı kurtarmaya çalıştım ama faydasız. Stahlheim için buraya kadarmış. Bir sonraki bölümde hayali bir son, bir final ile seriyi kapatıyoruz...