Humankind - İlk İzlenimleriniz
Civilization 6 çıktığından beri bir türlü ısınamamıştım. Kendi başıma açtığım hiçbir kayıtı bile 30 turdan fazla oynadım diyemem. Bu oyun ise açıkcası oynanmaya çok hazır olmasa bile kendisini oynattı diyebilirim. Oyun için gerçekten iyi veya kötü diyemiyorum. İçinde barındırdığı bazı şeyler çok iyi bazı şeyler ise gerçekten çok kötü durumda. Bundan dolayı derecelendirecek olursam şuan 7/10 derecesinde diyebilirim ama kesinlikle 10/10 olabilecek potansiyele sahip.

Grafik ve sanat tasarımı açısından oyun gerçekten çok iyi gözüküyor. Ara ara oynamayı bırakıp yakınlaşıp şehirleri bölgeleri gezdiğim oldu. Grafikte eksik olarak nitelendirebileceğim tek şey yolların çok belirgin olmaması diyebilirim. Yollar ve Tren yolları daha belirgin olmalı. Arayüze gelirsek modern ve güzel gözüküyor ama yetersiz durumda. Özellikle şehirlerde bilgi aldığımız arayüzün çok daha iyi hale getirilmesi lazım. Bir altyapı binasını inşa ederken bize tam olarak ne kadar fayda getireceğini öğrenebilmemiz gerekiyor. Bildirimlerde oldukça kötü durumda ama ufak bir sorun olduğundan çözülecektir.

Oyunda bulunan en büyük sıkıntı ise temelini kurmuş olduğu kültür sistemi gerçekten tutmamış. Fikir olarak güzel ama uygulamada kötü tabiri tam olarak bunu özetliyor. Çevrenizde bulunan uygarlıkların kültür geçişlerini kesinlikle takip edemiyorsunuz. Ettikleriniz ise çok absürt gözüküyor. Kişisel bir fikir olabilir ama dibimde bulunan yunanlıların önce japon daha sonra hintli olmalarını çok garipsedim. Hani birde gerçekten sadece komşularınızı takip edebiliyorsunuz. Haritanın diğer uçları hakkında hiç fikriniz olmuyor. Bu durumu bazı oyunculara güzel gelebilir ama burada problem asıl olarak denge kısmında. Kültürlere verilen özellikler ve emblematic district binaları gerçekten çok dengesiz durumda. Yani oyunu önde götürüyorsanız en iyi uygarlıkları erkenden seçerek hep en önde olmaya devam edebilirsiniz. Oyunda denge konusunda tabi ayarlamalar yapılacaktır ama ne kadar çözülebilir bu konu gerçekten bilmiyorum. Çözülse bile kültür değiştirme işi cidden olmamış diyebilirim. Kendinizi bir kültüre özdeşleştiremiyorsunuz. Hatta kültür değiştirme işi bu kadar bonus vermese muhtemelen değiştirmekle falan hiç uğraşmazdım.

Kültür problemi dışında yapay zeka konusunda büyük sıkıntılar var. Muhtemelen oyunun ilk çağları üzerinde özenilmiş çağlar ilerledikçe oyun sapıtmaya başlıyor. Siz uzaya füze gönderirken karşınızda büyük ihtimalle mızrak sallayan yapay zekalar göreceksiniz. Haritada stratejik kaynaklar çok yetersiz durumda. Hatta oyunun kaynak sistemini genel olarak beğenmedim diyebilirim. Civilization serisinde kaynakların kullanımı çok daha eğlenceli. War support olayını çoğunluğun aksine güzel buldum. Oyunun bölgelere ayrılması ve outpost atarak ilerlemek oldukça güzel bir fikir. Sınırlar civ serilerine nazaran daha doğal duruyor. Savaş sistemi çok başarılı tabi yapay zekanın geliştirilmesi gerekli. Yani genel olarak beğendim oyunu. Şuan eksik tam olarak geliştirilmesi bittikten sonra efsane olacaktır.

Kendi oyunlarımdan birkaç ipucu vermem gerekirse. Keşif çağı bitmeden kesinlikle ilk iki şehriniz için kurulacak yer bulun. Yeri seçerken lüks ve stratejik kaynakların hiçbir önemi yok. Nehir kenarı ve ormanlık bir alan aramanız gerekiyor. Bu yerlerin bonusları diğerlerine göre çok daha verimli. Bu iki yer arasında iki bölge boşluk olsun. Bunu yapmanızın amacı keşif çağından sonra kendinizden uzak bölgelere outpost atarken fazla influence bedeli istemesi. İlk iki şehri kurmamızın temel amacı ise daha yüksek influence artışına sahip olmak. İnfluence erken dönemde en önemli kaynak ve sahip olduğunuz nüfus ve districtlerden geliyor. Bu sebeple ilk çağda iki şehri olabildiğince hızlı tamamlayarak kültürümüzün özel binalarını olabildiğince hızlı dikmeye odaklanmalıyız. Özel binaları bir sonraki çağa geçiğinizde dikemeyeceksiniz. Bir diğer önerim şehirlerinize önce production daha sonra farm dikmeniz. Gold veren districti hiç dikmeseniz bile olur. Bilim vereni ise son çağlarda dikmeye başlarsanız yeterli oluyor. Nation üstü zorlukta oynuyorsanız ilk çağdan sonra güncel birimlerden oluşan 6-10 arası bir orduyu her zaman hazır bulundurun. Yapay zekanın şakası olmuyor her an savaş yiyebilirsiniz. Tabi yapay zeka gerçekten kötü savaştığından 6-10 arası birimle bile 30-40 birime sahip yapay zekayı dövebilirsiniz. Birde oyun başlar başlamaz izcilerle ilk 2-3 turu kendiniz oynayın gerisini auto explore seçeneğine bırakın. Hile gibi gelebilir ama yapay zekada aynı şekilde işlediğinden kullanmak zorunlu durumda.
[+] 5 üye Aeschyli nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara

Bu Konudaki Yorumlar
Humankind - İlk İzlenimleriniz - Yazar: korkusalan - 18-08-2021, 18:50
Humankind - İlk İzlenimleriniz - Yazar: Elefsar - 19-08-2021, 15:26
Humankind - İlk İzlenimleriniz - Yazar: Rzenma - 19-08-2021, 18:46
Humankind - İlk İzlenimleriniz - Yazar: Rzenma - 22-08-2021, 00:23
Humankind - İlk İzlenimleriniz - Yazar: Rzenma - 22-08-2021, 13:53
Humankind - İlk İzlenimleriniz - Yazar: Rzenma - 22-08-2021, 15:58
Humankind - İlk İzlenimleriniz - Yazar: dark prens - 22-08-2021, 20:12
Humankind - İlk İzlenimleriniz - Yazar: dark prens - 24-08-2021, 17:59
Humankind - İlk İzlenimleriniz - Yazar: Aeschyli - 27-08-2021, 17:20
Humankind - İlk İzlenimleriniz - Yazar: yafeshan - 27-08-2021, 21:47
Humankind - İlk İzlenimleriniz - Yazar: yafeshan - 28-08-2021, 10:41

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.