Julian Hristiyanlığı yıkabilseydi?
#1
M.S. 360 civarında 2 yıl tahtta kalan Roma imparatoru Julian Hristiyanlara karşı çok ciddi tutumlar sergilemiş ve Hristiyanlığı yok etmek için elinden geleni yapmış. Sizce başarılı olabilseydi dünyada ne değişirdi?
Ara
Cevapla
#2
O dakikadan sonra başarılı olamazdı.
Ara
Cevapla
#3
Orası öyle de alternatif tarih konuşuyoruz burada. Olduğunu varsayarak sordum.
Ara
Cevapla
#4
Hristiyanlık dahil olmak üzere tek tanrılı monoteist dinlerin yayılmasının insanlığın gelişiminde doğal bir sürecin sonucu olduğunu düşünüyorum, dolayısıyla Julian 'Hristiyanlığı yıksaydı' bir başka tarihte bir başka 'din' ve o dinin bir başka 'elçisi' bu süreci tamamlar nitelikte yer edinebilirdi tarihte. Özellikle Roma'nın son dönemlerinde Roma pagan inancının yaygınlığı konusunda bilgi sahibi değilim, ancak bu dinlerin bahsettiğim doğal süreçten dolayı etkilerini Hristiyanlık olsa da olmasa da yitirdiğini düşünüyorum dolayısıyla "hristiyanlığın yayılması engellenseydi bugün Avrupa Jupiter'e Mars'a inanıyordu" demek bana biraz uçuk geliyor.

Hristiyanlığın Avrupa tarihine etkisi Roma döneminden biraz daha sonra, özellikle Şarlman dönemiyle başlar. Şarlman döneminden itibaren Avrupa'da ciddi bir şekilde hristiyanlık yayılmaya çalışılıyor ve bu durum hem politik hem de etnik haritaları etkiliyor. İlk olarak Saksonlar, sonrasında Baltık bölgesi, İskandinavlar... Hristiyanlığın olmadığı ve birinci paragrafta bahsetiğim Hristiyanlığın türevi bir dinin de yer edinmediği bir Avrupa'da özellikle bu coğrafyalar günümüzden çok daha farklı bir halde olabilirdi. Örneğin Şarlman'ın Saksonya seferi olmasaydı tarihteki "Almanya" kimliğinin oluşmayacağını ve Kuzey Almanya ile Güney Almanya'nın hem dini hem de etnik olarak birbirinden farklı yapılarda olacağını düşünüyorum.
[+] 1 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#5
İslam belki biraz daha yaygın olabilirdi.
giphy.gif
Ara
Cevapla
#6
İnsanlık tarihte tek tanrı inanışından çok tanrıcılığa gök tanrılar "işe" yaramadığı için geçiyor ve her tanrıya bir görev veriyorlar. Yunan, Mısır, Hindu ve İskandinav tanrılarından uzun yıllar önce yine tek tanrıcılık var ve sonunda bu çok tanrıları aşırı zalim buldukları için yine tek tanrıya, ulu bir varlığa dönüyorlar. Hristiyanlık o yıllarda bir imparatorun tutumu ile bitemezdi zira dinin yayılmasına sebep olan şey İslamiyette olduğu gibi fetih ve genişleme politikaları değil, insanların tek tanrıcılığa olan ihtiyaçları. Bu tanım üzerinden tezimi daha çok desteklemek için Yahudilik örneğini verelim. 2000 yıl boyunca Roma İmparatorluğu sınırlarında yaşayan bir din. Ancak Yahveh aynı çoktanrılar gibi kıskanç bir tanrı ve halk arasına fazla inemiyor o yüzden, bazı Romalı şairler Dionysos'a eşit görmüşler gücünü-ki Dionysos Olympos dağındaki tanrılar arasına çıksa da ikinci jenerasyon ve zayıf bir tanrıdır, bu kıyaslama hakaretten öte bir şey yani.

(01-05-2018, 23:40)Duman : Hristiyanlığın Avrupa tarihine etkisi Roma döneminden biraz daha sonra, özellikle Şarlman dönemiyle başlar. Şarlman döneminden itibaren Avrupa'da ciddi bir şekilde hristiyanlık yayılmaya çalışılıyor ve bu durum hem politik hem de etnik haritaları etkiliyor. İlk olarak Saksonlar, sonrasında Baltık bölgesi, İskandinavlar... Hristiyanlığın olmadığı ve birinci paragrafta bahsetiğim Hristiyanlığın türevi bir dinin de yer edinmediği bir Avrupa'da özellikle bu coğrafyalar günümüzden çok daha farklı bir halde olabilirdi. Örneğin Şarlman'ın Saksonya seferi olmasaydı tarihteki "Almanya" kimliğinin oluşmayacağını ve Kuzey Almanya ile Güney Almanya'nın hem dini hem de etnik olarak birbirinden farklı yapılarda olacağını düşünüyorum.
Üstüne ekleyecek olursam Papanın Avrupa yönetimine karışması, Katolik mezhebinin sistematikleştirilmesi (Şarlman farklı ve kötü verilen vaizleri sevmeyip daha becerikli insanlar tarafından yazılan toplu vaizler istemiştir), teslis inancını reform etmiştir ve kutsal ruhun babadan (ve oğuldan) çıktığı yazısını, babadan diye düzeltmişlerdir. Ki yine bir tektanrıcılığı destekleyen bir hamledir bu.
76561198072997558.png
Ara
Cevapla
#7
Hristiyanlık bu kadar gelişemezdi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.