Sohbet: Kitap Sohbetleri #1: Kitap Okumanın Faydaları
#1
 
 
Kitap Sohbetleri #1: Kitap Okumanın Faydaları
 
Strategyturk Kitap Kulübü tarafından düzenlenen Kitap Sohbetleri serisinin ilk konusuna hoş geldiniz.
Bu konuda kitap okumanın faydaları hakkında fikir alışverişi yapacağız. Kitap okumanın toplumsal ve bireysel faydaları hakkında kişisel görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.
 
J1Onf7n.png
  
Kitap okumak bir çok kişi için faydalı bir etkinliktir, yine de ülkemizde kitap okuma oranı çok düşük. Neredeyse herkes kitap okuma konusunda çevresindeki insanları teşvik ederken, kendileri okumuyorlar. Kitap okumanın faydaları ise pek çoktur:
 
  • Okuyan kişinin kelime dağarcığını geliştir ve kendisini daha iyi ifade edebilmesini sağlar.
  • Olaylara bakış açılarınızı geliştirir ve farklı yorumlarda bulunmanıza yardımcı olur. Aynı şekilde diğer insanları da daha iyi anlayabilirsiniz.
  • Yaşadığınız endişe verici olaydan sizi uzaklaştırarak stresinizi azaltır. Daha sakin ve aklı selim kararlar vermenize neden olur.
  • Alzheimer gibi bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Zihninizi toparlayamama, odaklanamama gibi sorunları engeller. Hafızanızı güçlendirir.
  • Uyumadan önce okunan kitap zihninizi boşaltmaya yarar ve daha rahat uykuya dalmanızda yardımcı olur.
  • Kitaplardaki olaylar karar verme yetinizi geliştirir, kısa zamanda daha isabetli kararlar alabilmenize olanak sağlar.
  • Spesifik konularda bilginizi artırır ya da genel kültürünüzü geliştirir. Farkındalığınız artar.
  • Toplumu etik ve ahlak kapsamında geliştirir, düzensizlik yerine kuralların uygulandığı bir toplum haline getirir.
 
Bazı bilinen faydalar bunlardır. Ayrıca okuyucuların kendi tecrübe ettiği yararları da elbette bulunabilir.
 

J1Onf7n.png
 
Sohbet Başlıkları:
Bireysel olarak tecrübe ettiğiniz faydalar ve hayatınıza etkileri
Topluma ne gibi katkıları olabileceği
Yabancı dil gelişimi konusundaki yararları
Karşı görüşleriniz varsa sebepleri

J1Onf7n.png
 
Strategyturk Kitap Kulübü
"Cümleler zihnimize gerçekleri çakan çivilerdir."  
Diderot
[+] 2 üye Elefsar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Çoğu önermeye katılmıyorum fakat sözlü sohbette daha düzgün cümle kurma ve kendini daha iyi ifade edebilme yetisi kazandırdığı bence kesin. Kitap okuduğum nadir dönemlerde bunu farkedebiliyorum.
Ara
Cevapla
#3
Popüler bilim, felsefe ve tarih kitapları okumayı çok severim. Fantastik ve bilim kurgu kitaplarını da severim.

Bence herkes insanlık tarihinin kısa bir özetini, insanların nerelerden, neler yaşayarak bu zamana geldiğini okumalı. Bu konuda "Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens" kitabını ya da "Tüfek, Mikrop ve Çelik" kitabını önerebilirim. İnsanın gerçekten ufkunu açıyor ve daha mütevazı düşünmesini sağladıklarını düşünüyorum. Bunlardan sonra herkes kendi merak alanına yönelmeli ve okumayı bırakmamalı.
76561198034761601.png
[+] 4 üye Craetus nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#4
Michel de Montaigne :İnanç, ruhumuza bastırılan bir damga gibidir; Ruh ne kadar yumuşak olur, ne kadar az karşı koyarsa, ona bir şeyi mühürlemek o kadar kolay olur. Hele ruh bomboş olursa, ilk inandırmanın ağırlığı altında daha da kolaylıkla eğiliverir.

Yukarıdaki söz yalnış hatırlamıyorsam 'Denemeler' adlı eserde geçmektedir.

Hepimizin belli fikirleri,ideolojileri,inançları var. Bu fikirlerin çoğunu biz kendimiz üretmedik,sorgulamadık. Fikirlerimizin çoğu ya ailemizden ya da bulunduğumuz sosyal çevreden geliyor. Bu fikirleri sorgulamak,doğruluğunu bulmak ve objektif olabilmek için bence okumak gerekir.
Je freier Maerkte sind, desto freier sind die Menschen
[+] 2 üye Defterdar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#5
Bu faydalar sadece "kitap" okurken mi olan şeyler yoksa sadece okurken mi? Yani internette, gazetede vs. düzenli bir şeyler okuyanlar için de bu faydalar geçerli mi? Yoksa bonustan yararlanmak için kitap şart mı?
Sic Parvis Magna
Ara
Cevapla
#6
Ayrıca hiç bir şeyden almadığım hazzı roman okurken alıyorum.Yüzüklerin Efendisi kitabında Rohirrim sahnesinde tüylerim diken diken olmuştu.
Ara
Cevapla
#7
Kitap okuma beyni ve hayal gücünü oldukça geliştiren bir eylemdir bence. Olaylara bakış açınızı artırır. Farklı düşünme beceresi kazandırır. Ayrıca bir karakter gözünden okunan kitaplar empati yeteneğinizi arttırdığını düşünüyorum.

Ayrıca kitap okumak bir şeyler öğrenme konusunda çok iyidir. Kurgusal bir kitaptan bile öğrenebileceğiniz çok şey vardır. Örneğin bir klasik olan Viktor Hugo'nun Sefiller romanını ele alalım. İlk bakışta bir kurgu, dram romanı olarak görülebilir. Ama Sefiller'den öğrenebileceğiniz sayısız bilgi vardı. Mesela dönemin Fransa'sının sosyal hayatı gibi.

Bir de benim çok hoşuma giden bir şey var kitap okuma konusunda. Dante İlahi Komedya'sını 14. yüzyılda yazdı. Ben bu kitabı (günümüzde kitap şeklinde olan versiyonu) şuan okuduğumda 14. yüzyılda kaleme alınan bir eseri okumuş oluyorum. Bu bana göre paha biçilemez bir keyif.
[+] 2 üye Justicar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#8
İnsanın ufkunu genişletir, cümle kurma yeteneğini arttırıp kelime haznesini zenginleştirir ve empati yeteneğini arttırır. Bilindik şeyler. Bu nedenle herkesin bence en azından düzgün kitaplarla iyi kötü arasının olması gerekiyor.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.