Bilişim Tarihi #17
Sega Mega Drive
"Genesis does what Nintendon't"
Sega Mega Drive, Sega tarafından geliştirilmiş 16-Bit bir oyun konsoludur. Avrupa'da ve Japonya'da Mega Drive olarak bilinse de ABD'de Genesis olarak bilinmektedir. Video oyun tarihinin en ikonik savaşlarından birinin tetikleyicisidir.
Çıkış Tarihi: Ekim 1988
Sonu: Ömrü 1997'de SEGA tarafından sonlandırılmıştır ancak hala 3. parti olarak üretilmektedir.
En Çok Satan Oyunu: Sonic The Hedgehog
Selefi: Sega Master System
Halefi: Sega Satürn
Satış: 35+ Milyon
Geliştirilmesi
1940'larda Amerikan ordusu için Slot Makinesi üretimiyle ticari kariyerine başlayan SEGA'nın hayatı, 1960'larda elektromekanik, 1970'lerde de video arcade ile devam eder. 1980'lere gelindiğinde ise SEGA oyun konsolu işine girmeye karar verir; 1983'de Japonya'da SG-1000'i çıkarır. Ancak SG-1000 Nintendo Famicom'un gölgesi altında kalır.SG-1000 ya da diğer adı ile Sega Mark I
Sega, SG-1000'den sonra Sega Mark III'ü piyasaya çıkarır. Daha gelişmiş olan bu sistem Nintendo'ya rakip olabilecek güce sahiptir; ancak Nintendo'nun pazar hakimiyetini ele geçiremez. Mark III Avrupa ve Brezilya'da Sega Master System adıyla başarı yakalamıştır.
Sega Master System
Sega, Master System piyasaya çıkar çıkmaz yeni bir konsol çalışmalarına başlanmıştır. Sega'nın hem Nintendo ile, hem de PC Engine konsolu ile yarışa katılan NEC ile rekabet edebilecek bir konsola ihtiyacı vardı. Sega, 1985'de çıkardığı Arcade sistemi System 16'ya gözleri dikti. Bu Arcade sisteminden yola çıkarak Motorola 68000 tabanlı bir konsol yapılacaktı. Ancak 68000'in tek başına hem sesleri hem de görüntüyü işlememesi için yanına bir tane de Zilog Z80 konuldu. Sistemin ismi ilk olarak Sega Mark V olarak duyuruldu. Fakat bu ismin ticari olarak etkisiz bir isim olduğu görülüyordu. Japonya ve Avrupa için Mega Drive, Amerika için ise (Sebebi bilinmiyor, isim haklarıyla alakalı olabilir.) Genesis isminde karar kılındı.
Sega Mega Drive 29 Ekim 1988'de 200$'a Japonya'da piyasaya çıkar. Fakat Super Mario Bros 3'ün de aynı dönemde piyasaya çıkması Mega Drive'ın satışlarını baltalar ve Sega Yıl sonuna kadar 500.000'e yakın ünite satar.
1989'da ise Sega Amerikan pazarına girmeye karar verir. İlk önce Atari ile partnerlik görüşmelerine başlanır. Ancak Atari CEO'su Jack Tramiel'in fiyatları pahalı bulması üzerine anlaşma iptal edilir ve Sega Genesis Ağustos 1989'da ABD'de, Eylül 1990'da da Avrupa ve Brezilya'da satışa çıkar.
Rekabet Başlıyor
Sega sert bir reklam kampanyası ile Nintendo'ya savaş açmıştı. NES'i her yönden vuruyor, Mega Drive'in satışlarını arttırıyordu. 80'ler sonu-90'lar başı donanım gücünün bitlerle anlatıldığı bir dönem olduğu için Mega Drive daha çok satacaktı; Çünkü NES 8, Mega Drive 16 bitti. Sega gün geçtikçe Nintendo'yu geçiyordu. Nintendo SNES'i Japonya'da piyasaya çıkarmıştı. Ancak hala Diğer pazarlar boştu. Sega bunu fırsat bilip konsolunu Altered Beast ve Sonic the Hedgehog ile beraber sattı. Sonic'in ortaya çıkması Sega'nın maskot eksikliğini dolduruyordu, çünkü Nintendo'da "Mario" vardı. Sonic oyun basını tarafından gelmiş geçmiş en iyi oyunlardan birisi kabul edildi, göklere çıkarıldı. Bu durum SNES'in uluslararası sürümünü bekleyen hayranların da Genesis almasına sebep oldu. Sonunda SNES diğer ülkelerde satışa çıktı, ancak 1992'de bile Sega 16 bit konsol pazarının %65'ini kontrol ediyordu.
Tabi Nintendo'nun kendi oyunları gelmeye devam ettikçe Sega'nın pazar payı düşüyordu. Sega bu sefer "Blast Proccesing" hamlesini kullandı. Teknik olarak SNES, Genesis'den daha iyi. Fakat Genesis 7.2 MHz hızında Motorola 68000 işlemcisi kullanırken SNES 2.6 MHz hızında 65816 işlemcisi kullanıyordu. Bu hız farkını Sega kullanıcıya "Blast Proccesing" olarak gösterdi. Ki teknik anlamda pek bir üstünlüğü olmamasına rağmen bile bu gün hala devam eden Genesis-SNES tartışmalarını körükledi.
Mortal Kombat, hepimizin bildiği güzel bir dövüş oyunu. Mortal Kombat 1992'de hem SNES hem de Genesis için çıktı. Ancak Genesis sürümü SNES'den daha iyiydi. Bunun sebebi Nintendo'nun oyunu büyük oranda sansürlemesiydi. Genesis sürümünde Kan, Vahşet hepsi bulunuyordu. Birçok insan Genesis'i tercih etti bu konuda.
Genesis ve Ötesi
CD'ler giderek yaygınlaşmaya başladıkça Sega da CD işine el atmaya karar verdi. NEC Turbografx 16 için CD eklentisi çıkarmıştı, Nintendo hakkında da söylentiler vardı. Bunun üzerine SEGA 1991 senesinin sonuna doğru Sega CD'yi çıkardı. Basitçe Sega genesis'in yanına eklenti olarak eklenen sistem CD tabanlı oyunlar oynatabiliyordu. Bu oyunlar genelde Full Motion Video oyunlarıydı. Basit bir tabirle interaktif birer filmdiler.
16 Bit devrinin sonuna geliniyordu. Sony Playstation ile sert bir şekidle pazara geliyordu. Sega Japonya ise Sega Satürn üzerinde çalışıyordu. Fakat Sega America Genesis'e bir eklenti çıkarmaya karar verdi. 32 Bit, 3 boyutlu işlemleri halledecek olan Sega 32X'i 1994 yılında çıkardılar. Tabii 32X ile bile Sega artık çağın gerisinde kalıyordu. Sega Satürn'ün çıkmasıyla da Sega bütün Genesis üretimini durdurdu.
Sega Nomad, Genesis'in el konsolu olan versiyonudur. Pil ömrü nedeniyle Gameboy'a rakip olamamıştır.
Donanımı
7.2 MHz 16 Bit Motorola 68000 İşlemci, Zilog Z80 Yan-işlemci
72 KB RAM, 64 KB Video RAM'i
512 Renklik paletten aynı anda 61 Renk gösterebiliyor
Yamaha YM2612 Ses Çipi
Efsanesi
Sega Mega Drive, Sega'ya oyun konsolu alanında altın çağını yaşatmış, bu gün bile bitmek bilmeyen Sega-Nintendo çatışmasını başlatmıştır. Sonic The Hedgehog, Altered Beast, Mortal Kombat, Aladdin gibi oyunların beşiği olmuştur. 35 Milyondan fazla resmi satış yakalamıştır ve bu gün bile hala Brezilya'da satılmakta, yeni oyunlar yapılmaktadır.