01-05-2020, 23:42
(Son Düzenleme: 06-03-2024, 15:49, Düzenleyen: Elefsar. Toplamda 1 kere düzenlenmiş.)
IBM PC 5150
Sistem Özellikleri
İşlemci: Intel 8088 - 4.77 MHz
Bellek: 16-256 KB
Grafik: Monokrom ve 4 Renk CGA adaptör seçenekleri mevcut. 80 satır text, 600x400 çözünürlük
Ses: PC Speaker (Bip sesi). Opsiyonel ses kartı takılabiliyor.
Depolama: 5.25 Disket, Kaset ve ileri modellerde Sabit Disk seçeneği
İşletim Sistemi: IBM PC DOS veya Microsoft MS-DOS
Sistem Özellikleri
İşlemci: Intel 8088 - 4.77 MHz
Bellek: 16-256 KB
Grafik: Monokrom ve 4 Renk CGA adaptör seçenekleri mevcut. 80 satır text, 600x400 çözünürlük
Ses: PC Speaker (Bip sesi). Opsiyonel ses kartı takılabiliyor.
Depolama: 5.25 Disket, Kaset ve ileri modellerde Sabit Disk seçeneği
İşletim Sistemi: IBM PC DOS veya Microsoft MS-DOS
"PC" (Kişisel Bilgisayar) terimini yıllardır bilgisayarlar için kullanmaktayız. Terimin kökeni 1970'lerin başına, Xerox Alto'ya dayanıyor. Ancak bugünkü anlamda bildiğimiz "PC"ler, daha doğrusu x86 PC'ler veya "IBM PC Uyumlular" 38 sene öncesine, IBM 5150'ye dayanıyor. İşte bugün Strategyturk Bilgisayar Kulübü olarak x86 PC'lerin ilk atasına, IBM 5150'ye göz atacağız.
Geliştirilmesi
IBM seneler boyunca bilgisayar sektörünün başını çekmiştir. 1950'lerden beri Mainframe üretmiş, 1970'lerin ortasında ise IBM 5100 serisi ile bir takım kişisel bilgisayar denemeleri yapmıştır. Ancak 1970'lerin sonuna yaklaşıldığına IBM'in bu efsanesi Silikon Vadisindeki bazı gençler tarafından yıkılmaya başlamıştı. Bilgisayar sektörü o yıllara kadar IBM'in ince bıyıklı, takım elbiseli bürokrat tarzındaki yaklaşımını takip etmişti. Tabii Apple, Microsoft, Atari gibi firmalar ortaya çıktıkça bu anlayış da bitmeye başladı.
IBM 5100
IBM 5100
Mikrobilgisayar sektörü 1970'li yıllar son bulurken gittikçe büyüyordu. 1979'da mikrobilgisayar satışları 150 Milyon Doları bulmuştu ve gelecek sene için %40 oranında bir büyüme bekleniyordu. Apple, Atari, Commodore gibi şirketler git gide bu büyümeden de payını alıyordu. Hatta işler öyle bir noktadaydı ki, Bill Gates kişisel bilgisayarların IBM'i tahtından indirecek güçte olduğunu söylüyordu. İrili ufaklı bütün teknoloji şirketleri Kişisel bilgisayar işine giriyordu. Sektörün bu durumu üzerine 1980'lerde IBM'in kişisel bilgisayar pazarına gireceği tartışılıyordu. IBM, gerçekten de kişisel bilgisayar pazarına girmeye hazırlanıyordu ancak ortada bir ürün yoktu. Bu durum üzerine IBM ilk önce Atari ile görüşmeye başladı, bu plana göre IBM Atari 800'ün farklı bir varyasyonunu üretecekti. Ancak bu IBM yönetiminin kabul etmemesi üzerine gerçek olmadı. Ardından IBM kendi bilgisayarını üretmeye karar verdi ve bunun için kendi bürokrat geleneklerini de kırarak özerk bir ekip kurdular ve bu ekibi Florida'da özel bir binaya yerleştirdiler. Bu ürünün adı da Project Chess (PC) olarak konuldu.
Project Chess'e başlandığında mimarisi belirsizdi. İşlemci olarak İlk 16 Bit işlemcilerden olan Texas Insturments'in TMS9900'u, Motorola'nın 68000 ve IBM'in kendi RISC işlemcisi gibi adaylar düşünüldü ancak Intel'in 8 Bit olan 8088'inde karar kılındı. İşletim sistemi olarak da o dönem iş çevrelerinde hep Digital Research'ın CP/M DOS'u kullanılıyordu. IBM ilk bunu düşünse de sonra Microsoft'un DOS'u üzerine anlaşıldı ve IBM MS-DOS'u PC-DOS olarak kendi sistemine entegre etti. Bu arada Microsoft ayrı olarak MS-DOS satabilecekti. Grafik olarak da monokrom, 80 satır, 640x400 çözünürlüğünde bir sistemde karar kılındı. Ek olarak 4 Renk görüntü verebilen CGA grafik adaptörü opsiyonu da mevcut olacaktı. Bellek olarak da 16 ve 256 KB arasında opsiyonlar bulunacaktı. Fakat sitemin en önemli ve belki de bilgisayar sektörünü etkileyecek kadar kritik bir özelliği ise tamamen piyasada bulunabilen parçalardan oluşuyor olmasıydı.
IBM PC İçi
Piyasaya Çıkışı
Alıntı:IBM size, sizin kişisel ilginiz bulunabileceği bir ürün duyurmaktan gurur duymaktadır. Bu yakında sizin masanızda, evinizde veya çocuğunuzun çalışma odasında olabilecek bir ürün. İş hayatınızda, eğitim hayatınızda ve yaşamın zorluklarında (ve bazı zevklerinde) şaşırtıcı bir fark yaratabilir.
Bu, sizin için yaptığımız bir bilgisayar.
- 1982 Tarihli bir IBM Reklamı
O döneme kadar bir bilgisayar donanımında görülmemiş bir hızda, 12 ayda, PC 5150'yi geliştirdi ve 12 Ağustos 1981'de bir duyuruyla piyasaya çıkarttı. En düşük konfigürasyonlu model 1565$ (Günümüz ederi 4401$) fiyatla piyasaya çıktı. Bu fiyat, rakiplerinin sunduğuna oranla gayet rekabetçi bir fiyattı. Apple II de benzer bir fiyataydı, ancak IBM kadar iyi özellikler sunamıyordu. İBM yine şirketsel tabularını yıkarak ürünü için Charlie Chaplin'in "The Tramp" isimli karakterini reklam maskotu olarak seçti. IBM aynı zamanda Apple'ın başarısından ilham alarak bu bilgisayarları ComputerLand gibi mağazalarda satmaya ve kendi perakende mağazalarını açmaya başladı. İlk çıktığı sene Türkiye'den 1000'e yakın IBM 5150 siparişi gelmiştir.
5150 piyasaya çıkınca teknoloji firmaları korku ve merak içinde beklemeye başladılar. İlk eleştiriler rakiplerden fiyatı ve kabiliyetleri üzerine geldi. Çoğu firma daha iyisini daha ucuza yapabileceğini iddia etti ve birkaç yıl IBM PC'leri kendilerine asıl rakip olarak gördüler.
Başarısı
5150, IBM'in beklemediği bir başarıyla pazara giriş yaptı. Çıkışının ilk yılında 700'den fazla yazılım çıktı ve ilk 2 senesinde, o döneme kadar en çok satmış bilgisayar ünvanına sahip Apple II'yi de geçerek IBM'i mikrobilgisayar pazarındaki en büyük şirket haline getirdi. Aynı zamanda IBM, 84 senesinde PC'den 4 Milyar Dolar gelir etti. (Bu rakam Apple, HP, Commodore ve Sperry'nin gelirleri toplamı kadar ediyor.). İşler öyle ileri gitti ki, Apple 1984 yılında çıkan, George Orwell'in 1984 romanını temel alan Macintosh'un reklamında "Büyük Mavi (IBM) bilgi çağını domine mi edecek" şeklinde IBM'i hedef alan agresif bir ifadede bulundu.
Compaq Portable PC Compatible
5150'nin çıkışından kısa bir süre sonra irili ufaklı birçok şirket IBM 5150'nin BIOS'unu kopyalayarak çeşitli klonlar üretti, bazı üreticilere ise IBM kendisi lisans verdi. Ancak bu klon işi durdurulamayınca IBM pes etti ve PC pazarına IBM ile birlikte Klonları da dahil oldu. Bu klonlar, IBM masaüstü PC üretimini bıraktıktan sonra PC pazarının tek hakimi oldular ve bugün kullandığımız x86 temelli PC'leri devam ettirdiler. IBM 1980'li yıllar boyunca Masaüstü PC üretmeye devam etti. 5150'den sonra 5151, PC XT, PCjr, PC AT gibi seriler geldi ve hepsi en az 5150 kadar başarı yakaladı.