Dinlemeniz tavsiye edilir :)
, Japonya'da (Kısaca Famicom) olarak da bilinir. Aslında hepimizin oyunlarını oynadığı, çakmalarını kullandığı bir cihazdır ki, nedenini devamında anlayacaksınız. Üçüncü nesil bir oyun konsoludur, Tarihin en iyi konsollarından biri olarak kabul edilmiştir. 1983 Yılında; ABD'de konsol piyasasının karanlık dönemlerinde Japonya'da piyasaya çıkmıştır.
Geliştirilme Süreci
1983'de Nintendo Famicom'u aslında 16-Bit bir Bilgisayar olarak tasarlamıştır. Fakat daha sonra Nintendo Başkanı Hiroşi Yamauchi bunu kabul etmemiştir. Kendisi ucuz ve Kartuş bazlı bir sistem istemiştir. Sistem ilk olarak "Game Computer", daha sonradan da olarak isimlendirilmiştir. Cihazın ilk prototipleri Joyistick ile çalışmaktaydı. Fakat daha sonra Joyistick'in çabuk bozulabileceğini düşünerek Nintendo'nun Game&Watch cihazlarındaki kontrolcüler kopyalanmıştır. Fakat diğer donanımları da takabilmek için 15 pin'lik genişleme soketi şeklinde yapılmıştır. Bu son cümlemiz Nintendo'nun pazar politikasını da iyi özetleyien bir örnek: Cihazın geliştirilmesi sırasında gerek olmadığı halde Kartuşlar bastırarak sisteme takılır hale getirilmiştir, bunun sebebi ise çocukların bunu yaparken eğleneceği idi. İkinci kontrolcüye de mikrofon eklenerek çocukların sesinin TV'den gelmesi sağlanmıştır.
Nintendo Famicom ve Kontrolcüsü
Piyasadaki Tarihi
Ve geliştirme sürecinin ardından Nintendo , 15 Temmuz 1983'de 14,800 Yen'den 3 oyunla beraber (Popeye, Donkey Kong, Donkey Kong Jr.) piyasaya çıkmıştır. Başlangıçta satışlar sistemin çökme sorunları yüzünden yavaş ilerlese de 1984'de Japonya'da en çok satan oyun konsolu olmuştur.
Bu başarının ardından Nintendo Amerikan pazarına Atari yolu ile girmeye karar vermiş, Atari ile görüşmelere başlamış, fakat daha sonra Atari CEO'su Ray Kassar görevden alınınca Nintendo pazara kendi başına karar vermiştir. Bu görüşmelerden sonra Nintendo 'u ABD'ye "Nintendo Advanced Video System" olarak Klavyeli, Kaset sürücülü, BASIC programlama destekleyen ve kablosuz kontrolcülü bir Bilgisayar prototipi tasarlamıştır.
Nintendo AVS
Nintendo 1985 Consumer Electronics Show'da görücüye NES (Nintendo Enterteinment System)'i çıkarmıştır. 1985 Ekim ayında da Amerikan mağzalarına 300$ fiyatla (Deluxe Pack) ulaşmış, 1986'da da Bütün ABD ve Avrupa'da satışa sunulmuştur. Cihaz piyasaya herkesin bildiği 17 adet oyunla çıkmıştır (10-Yard Fight, Baseball, Clu-Clu Land, Duck Hunt, Excitebike, Golf, Gyromite, Hogan's Alley, Ice Climber, Kung Fu, Pinball, Soccer, Stack-Up, Tennis, Wild Gunman, Wrecking Crew ve Süper Mario Bros.)
Nintendo ABD'deki oyun krizinin etkileri yüzünden NES'i Oyun konsolu şeklinde değil de, büyük bir VHS okuyucu şeklinde tasarlamıştır. Kartuşlar Famicom'a göre iki kat büyümüş, ana ünite oyun konsolu yerine "Control Deck" , oyun kartuşları video oyunu yerine "Game Pak" , Sistemin kendisi de "Enterteinment System" olarak adlandırılmıştır.
Nintendo Enterteinment System (NESE 001)
Ayrıca cihaz 4 Ayrı paket altında satılmıştır. En sade olan Basic Set oyunsuz ve sadece bir kontrolcü ile 89$'a, The Action Set 2 kontrolcü, Ana Sistem, Zapper Gun ve Super Mario Bros+Duck Hunt kartuşu ile 150$'a , The Power Set Ana sistem, 2 kontrolcü, Power Gun, Zapper Gun, Duck Hunt, Super Mario ve World Class Track Meet ile beraber ve son olarak Deluxe Set ise 200$'a Sistem, 2 kontrolcü R.O.B isimli maskot-kontrolcü, Zapper Gun, Gyromite ve Duck Hunt ile beraber satılmıştır.
R.O.B (Robotic Operating Buddy)
Son
Nintendo Amerikan oyun konsol pazarını NES ile canlandırmış, Compute! dergisinin raporuna göre sırf 1988 yılında 7 Milyon adet NES ünitesi satılmıştır ki bu Tarihin en çok satan bilgisayarı Commodore 64'ün 5 senede sattığı ünite sayısına eşit. O dönemde Amerikan evlerinin %30'unda NES bulunmuştur. NES'in bu pazar hakimiyetini ancak 1989 gibi Sega Mega Drive (Genesis diye de bilinir) bitirmiştir. Bu süreç zarfında Nintendo ve oyun yapımcıları bir çok kült oyunu insanlığa kazandırmış; örneğin Super Mario Mario Bros, Legend Of Zelda, Metroid, Mega Man, Castlevania, Final Fantasy, Dragon Quest ve daha fazlası.
NES'in 1995 yılında ABD ve Avrupa'da satışı durdurulmuş, Famicom ise Japonya'da 2003'e kadar satmaya devam etmiştir.
Toplam NES/Famicom'un 2008'deki Satış rakamları Şu şekildedir.
Toplam: 61.91 Milyon
Japonya: 19.35 Milyon
Amerikan Ülkeleri: 34 Milyon
Diğer: 8.56 Milyon
En Çok Satan oyunları ise:
Super Mario Bros: 40.23 milyon
Mario Bros 3: 18 Milyon
Mario Bros 2: 10 milyon
Donanım
Aslında Amerikan ve Avrupa NES'i Japon Famicom'undan donanım olarak farklı olmasa da, bazı farklılıklar yaratılmıştır. Mesela NES kartuşları Famicom'a göre daha farklı bir pin yapısına sahiptir.
Solda NES Game Pak, sağda Famicom Kartuşu
NES'in iç donanımı şu şekildedir:
8-Bit Ricoh2A03 işlemci (MOS 6502 temelli)
2 KB RAM
48 renklik palet, 64 Sprite, 256x240 çözünürlük.
Kartuş ve Disket'i (Famicom Disk System) medya olarak kabul etmektedir.
Dış donanımlar
Nes'e bir çok dış donanım çıkmıştır. Kısaca bunlara da değinelim:
NES Kontrolcüsü
Nes Zapper, NES'in ışık silahı.
[b][/b]
[b]R.O.B isminde Maskot kontrolcü.[/b]
[b][/b]
[b]Power-Pad[/b]
[b][/b]
Kola takılan kontrolcü Power-Glove
Family BASIC eklentisi, Sadece Japonya'da Piyasaya çıkmıştır.
Famicom Disk System, Japon Famicom'a geliştirilen Disket Sürücüdür. Sadece Nintendo'nun disketleri takılabilir.
Donanım Klonları/Emülasyon
NES'in dünya genelinde hala klonları yapılmaktadır. Bu klonlara da Famiclone denmektedir. Bu klonların başını Micro-Genius markalı olanlar çekmektedir. Bu cihazlar halk arasında "Atari" markası adı altında bilinmektedir ve 999999999999999999999999999999999999999999999 in 1 Kartuşları ile ün kazanmıştır.
Bunun dışında NES'in Emülasyonu günümüzde çok kolaylaşmıştır. İstemediğiniz kadar NES emülatörü ve ROM'u var. İsteyenler için bir tanesinin linkini rom paketi ile beraber aşağıda vereceğim.
Nestopia (Başka Emülatörler kullanabilirsiniz.):
http://nestopia.sourceforge.net
NES Rom Pack:
https://www.emuparadise.me/Complete_ROM_....14)/96326
Kendi NES'im ve boyutları.