01-05-2018, 14:45
(Son Düzenleme: 01-05-2018, 14:47, Düzenleyen: Ecdad Computer.)
Famiclone'lar
Ülkemizde NES oyunları görülünce kullanılan bir "Ateri" tabiri var. Buna bir açıklama getirmek istedim.
NES ve Japon olanı Famicom 2003 senesine kadar Nintendo tarafından resmi olarak distribütörlük sahibi bütün ülkelerde satıldı, ancak Nintendo'nun satış yapmadığı pazarlar vardı. Bunlara örnek olarak doğu blok ülkeleri, Çin, Ortadoğu, Afrika, Türkiye gibi pazarlar verilebilir. Bu ülkelerde Nintendo diye bir şey hiç olmadığı için Çinliler bir süre sonra NES'in taklitlerini üretip bu ülkelere satmışlardır. Nintendo zaten bu ülkelere hiçbir ilgi beslemediği için yasal zorluklar olmamıştır. İlk başlarda Famicom'un basit bir taklidi olarak üretilmişse de, ileriki yıllarda (Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi) o dönem hangi konsol popülerse onun kasasında üretilmiştir. Daha sonraları birçoğu çoklu oyun kartuşları ile verilmiştir (99999- in 1 olanlar.). Tabi Çinliler sadece konsolları taklit etmekle yetinmemiş, NES oyunlarını modlayarak bir "Bootleg" oyun arşivi yaratmışlardır. Buna örnek vermek gerekirse, NES'deki Flintstones oyununu bazı famiclone kartuşlarında "Mario 7- 7 Grand Dad" ismiyle bulmak da mümkündür.
Famiclone üretimini dünyanın çoğunda "Micro Genius" firması çekmiş, Rusya'da ise "Dendy" daha popüler olmuştur. Tabi her famiclone berbat bir taklit olmamıştır. Bazıları Nintendo lisanslı olmuştur (Sharp Twin Famicom) , bazıları ise çok sistemi çalıştırabilen bir emülasyon cihazı olmuştur. Ama genellikle bunlar diğer cihazlar ile aynı kefeye konulmaz.
Son olarak bunlara neden "Ateri" deniyor? Karakutu Atari 2600 Türkiye'ye giren ilk oyun konsolu, Atari firması Türkiye'ye giren ilk video oyunu firması olmasından dolayı oyun konsolları literatüre "Atari/Ateri" şeklinde girmiştir. Nasıl bu gün her oyun konsoluna "Pileyşteysın" deniyorsa.
Nintendo'nun NES üzerindeki patent hakları artık bittiği için, bugün isteyen herkes bir famiclone üretebiliyor.