Konu Dizisi: Bilişim Tarihi #8: Erken Dönem Kişisel Bilgisayarlar 2 - Apple II
#1
Erken Dönem Bilgisayarlar 2: Apple II

Apple II

Apple II, ilk büyük başarı elde eden seri üretim Mikrobilgisayar/Kişisel Bilgisayarlarlardan biridir. Aynı zamanda Apple'ın ticari başarı elde eden ilk ürünüdür. Modern bilişimin temellerinin atıldığı bu dönemde, rakiplerine göre Renkli görüntü verebilmesi büyük bir avantajdı. Bu yüzdendir ki Apple'ın 1998'e kadar olan logosu renkli bir elmadır.

600px-Apple_II_IMG_4212.jpg

Apple II'nin kasası Jerry Manock tarafından, Anakartı ise Steve Wozniak tarafından tasarlanmıştır. Cihaz 10 Haziran 1977'de piyasaya 1298 ( Yaklaşık 5000$ 2017 itibari ile.) dolardan çıkmıştır. Toplam 6 milyon ünite satmıştır. Daha sonra da yerini Apple IIe'ye bırakmıştır.


Donanım

İşlemci: 8 Bit MOS 6502 işlemci (1 MHZ)
RAM: 2 KB ile 48 KB arası RAM seçeneği.
Görüntü: 280x192 Çözünürlükte 6 Renk, 40x48 çözünürlükte 16 renk. NTSC sinyalleri ile çalışan Kompozit video çıkışı vardır.
Ses: 1-Bit ses çıkışı. Sesler çok basittir.
Depolama: Disket sürücü, Kaset sürücü.
Diğer Özellikler: Cihaz ilk başlarda 2 adet kontrolcü ile gelmekte idi, fakat daha sonradan çıkarıldı. Ayrıca cihazın Seri port, paralel port ve SCSI desteği vardır.


Apple II'nin görüntü manığı hakkında bir video.


8-bit Sistemlerdeki donanımlar hakkında birkaç video.
[+] 2 üye Ecdad Computer nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Videolara bayıldım, grafik kartlarının gelişimini anlatan uzunca bir video varsa bildiğin paylaşırsan iyi olur, bayağı ilgimi çekti.
Ara
Cevapla
#3
Elimde uzunca bir video yok ama, istersen basitçe biraz anlatayım, birkaç tane de video koyarım.

Ekran Kartı dediğimiz donanım aslında ilk olarak bu gün de kullandığımız IBM PC ve uyumlu sistemler için kullanılmaya başlandı. IBM PC'ler ilk monokrom (tek renk) ekranlı çıkmıştır. O yıllardan önce zaten çoğu bilgisayarda genişleme portu olmadığı için grafik çipi içte idi ve değiştirilemiyordu. Tabi 80'li yıllarda PC toplamak diye bir şey son kullanıcıda olmadığı için bu kartlar OEM markalı olarak üreticilere satılıyordu, ya da sonradan sen alıp hazır sisteme ekliyordun.

1981'de CGA (Color Graphics Array) Ekran kartları çıktı, IBM'in geliştirdiği bu kartlar 16 renklik paletten 4 renk gösterebiliyor, 640x200 çözünürlüğünde de 2 renk, 160x100'de ise 16 renk kullanılabiliyordu. Ayrıca TV'ye bağlanılırsa da yapay renk ile 16 renk gösterebiliyordu. Zaten CGA videosunda var bunlar.

220px-IBM_EGA_card.jpg
64 KB EGA IBM kartı

EGA'ya (Enchanced Graphics Array-1984) geldiğimizde ise bu renk olanağı 16 renge sıçrıyor, yine 64 renklik palet var. Çözünürlükler gene yakın. Tabi bu dönemde IBM PC'ler için diğer çözümler var da, onlar biraz ayrıntı.

87'de ise ATI ile IBM bir işbirliğine gidiyor ve VGA (Video Graphics Array.) Standardı doğuyor. 640x480 çözünürlükte 16 renk, 320x200'de ise 256 renk kabiliyetleri geliyor. VGA dediğimiz standart bugün hala gelişmiş haliyle kullanılıyor. Bu VGA kartlar ilk olarak 128 KB çıkıyor, sonradan daha da artıyor Video Ram miktarı.

Artık bu devirden sonra VGA renk özellikleri kazanarak geliştirilmeye devam ediyor. 90'lı yılların ortasında da ekran kartı piyasasına tonla üretici dolup zibilyon tane kart üretiyorlar. Nedeni ise grafik pazarında ışık görülmesi. Bu üreticiler ana etmen olarak 3D grafik cephesinde yarışıyorlar. Tabi kartlar bu dönemde 2D ve 3D olarak ayrılmıştı. 3D işlemlerini ayrı kart, 2D işini ise başka kart yapıyordu genel olarak. 97'de de yukarıda hakkında yazı olan 3DFX piyasaya geliyor, 2000'e kadar bir savaş oluyor, Savaştan Nvidia (ki 99'da ilk "GPU"'yu geliştiriyor.) kazançlı çıkıp bu günkü ATI (2006'da AMD satın alıyor.) ve Nvidia ikilisi doğuyor.

[+] 1 üye Ecdad Computer nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 3 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.