Lakonik İfade
#1
cJ5IDKH.jpeg

Lakonik ifade tabiri Sparta şehrinin bulunduğu bölgenin adı olan Lakonya'dan gelir. Rivayete göre özellikle Atinalılara nazaran sanat ve edebiyatla daha az ilgilenen Spartalılar, süslü kelimeler kullanmaktansa söylemek istediklerini olabildiğince az kelimeyle ve en basit bir biçimde dile getirdikleri için zaman içerisinde bu şekilde bir kullanım meydana gelmiştir. Bu tabir günümüzde kısa ve özlü söz anlamına gelir.

Lakonik ifadenin en meşhur örneği, Güney Yunanistan'daki diğer şehirlere boyun eğdiren Makedon Kralı 2. Filip'in Sparta'ya elçi göndererek dost mu yoksa düşman mı olarak şehre girmesini istediklerini sorması üzerine Sparta'nın "Hiçbiri" şeklinde yanıt vermesidir. Bu yanıt üzerine 2. Filip tekrar bir elçi gönderir:

2. Filip :İş işten geçmeden boyun eğmenizi öneriyorum. Eğer ordumu topraklarınıza getirirsem tarlalarınızı talan edecek, halkınızı kılıçtan geçirecek, şehrinizi başınıza yıkacağım.

Sparta :Eğer.

Öte yandan Sparta yasalarına sempatisiyle tanınan Sokrates, Protagoras ile yaptığı bir sohbette Spartalıların bu davranış biçiminin cehaletlerinin değil, tam tersi bilgeliklerinin bir göstergesi olduğunu öne sürmüştür:

Sokrates :Bilgeliklerini saklıyorlar ve kasten aptalmış gibi davranıyorlar, böylelikle sadece askeriyede üstünlermiş gibi görünmeyi amaçlıyorlar. Ortalama bir Spartalıyla sohbet edin, ilk başta aptal biri gibi görünseler de bir anda usta bir okçu gibi hedefi vuran bir söz sarf ederler, karşılarında çaresiz kalırsınız.

Lakonik İfade Örnekleri
  • Spartalıların neden tanrılara az kurban verildiği sorulduğunda Likurgus "Elimizde her zaman kurban edebilecek bir şey kalması için." diye yanıtlamıştır.
  • Şehri çevreleyen bir sur örülmesinin gurur duyulacak bir şey olup olmadığı sorulduğunda Likurgus "Güçlü şehir güçlü surlara sahip olan şehir değil, güçlü insanlara sahip olan şehirdir." diye yanıtlamıştır.
  • Tarlalarda kendilerinin çalışmasındansa kölelerin çalıştırılmasına dair bir soru üzerine Anaksandridas "Tarlayla değil kendimizle ilgilendiğimiz için bu tarlalara sahibiz." şeklinde yanıtlamıştır.
  • En örnek Spartalı kimdir sorusuna Kral Demaratus "Sana en az benzeyen." yanıtını vermiştir.
  • Antik dünyada lükse olan düşkünlükleri bilinen Sybarisli bir gezgin Sparta'nın siyah çorbasını içtikten sonra "Spartalıların bu kadar cesur olmasına şaşmamak gerek, ben de böyle bir yerde yaşayacağıma hayatımı veririm." demiştir.
  • Askulum muharebesinde Romalıları yenilgiye uğrattıktan sonra Pirus "Bir tane daha böyle zafer alırsak mahvoluruz." demiştir.
Spartalıların bu özelliği antik çağdan kalma bir genellemeden ibaret olsa da, Spartalıların konuşmalarında retoriğe fazla yer vermeden olabildiğince net konuşmalarının önem sarf etmesi gerçeği yansıtmaktadır. Gevezelik bir tür şımarıklık olarak görülür, öğretmenin sorduğu soru üzerine laf kalabalığı yapan Spartalı öğrencilere ceza olarak baş parmakları ısırtılırdı.
[+] 5 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
 


Bu Konudaki Yorumlar
Lakonik İfade - Yazar: Duman - 14-03-2020, 21:48



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.