[MOD] Anadolu Komünü - 2. Şeyh Bedrettin İsyanı
#1
Anadolu Komünü

(Başarılı bir 2. Şeyh Bedrettin İsyanı)

4GXpEJ.png

Modun hikayesi şu şekilde:

Şeyh Bedrettin isyanının bastırılmasından sonra, Tekeoğlu Osman isimli Türkmen bir düşünür bu fikirleri sistemleştirip "Kitab-ül Cemiyye" ismiyle bir kitapta toplar, bundan sonra da bu kitap "Cem'iyye" ismiyle yeni bir İslami fıkıh mezhebi ortaya çıkartır. Kemaloğlu Muhammed, Anadolu'da geniş kitleleri Cemiyye mezhebine geçirince 1443 senesinde Eskişehir'de bir isyan patlar, sonucunda da padişah tahttan indirilir, saltanat ilga edilir.

Osmanlı artık yarı federal bir cumhuriyet olarak devam ediyor hayatına. Amacı, bu düşünceleri dünyaya yaymak.

Gelecek yamada bu mezhebi 2 alt öğretiye bölmeyi düşünüyorum. Birisi daha militarize, savaş yanlısı olacak , diğeri ise daha barışçıl.
Mod biraz eksik ve hata ihtimalleri yüksek bir durumda şu an. Ancak gelecek yamada düzelteceğim. Şu an taslak durumunda gibi.
Workshop Linki
[+] 4 üye Ecdad Computer nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Modu geçen gün güncelledim. Artık daha bir elle tutulur bir şeye benzedi. Karşı devrimci eventler, wargoaller ve müzikler ekledim, tabi senaryoyu da değiştirmek zorunda kaldım. Böyle geniş çaplı bir devrimden sonra Balkanlarda isyanlar çıkıyor, Bulgaristan, Epir ve Makedonya kaybediliyor. Ve eğer bir Türk beyliğinde devrim olursa, otomatik olarak Anadolu Komünü'ne katılıyor.


Öneri istek ve şikayetlerinizi bekliyorum.

İyi günler.
[+] 3 üye Ecdad Computer nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
Tebrik ederim, gayet güzel olmuş. Çok zahmetli olmuştur diye düşünüyorum. Ne kadar süre de tamamladığını merak ediyorum, şu an ki haliyle.
Türk devletlerinde devrim isyancısı çıktığında, o isyanı kabul ettikten daha sonra Anadolu Komünü ülkesine bağlandığını göremedim. Eventler sonucunda mı oluyor? büyük ihtimalle. Core haklarının olması sebebiyle rahatlıkla genişlenebiliyor, dip puanına kıyıp, iki toprak daha fazla alıp, gücün zirvelerine ulaşıp, koalisyon tehdidini görmezden gelebiliriz. Easy peasy!
Başlangıç fikirlerinin kötü başlaması dışında op.
Turkeyi formlamak için de event yerine decisionsu kullansan daha iyi olabilirdi. Olay örgüsü nasıl işliyor tam olarak anlayamadım fakat kişinin seçimine kalsa fena olmaz.
Balkanlarda bağımsız kalan devletlerle ilgili bir kaç event ve ya decisions eklenebilir, detaylandırılabilir. Aynı şekilde Memlük, Akkoyunlu ve Karakoyunlu ile de iyi/kötü bir şeyler eklenebilir (claim, core ve ya isyan). Din bölümünde ise interface (arayüz) de görseller var fakat bu mezhepleri göremedim. Hikaye üzerinden nice yenilikler eklenebilir fakat pek zahmetli, insan bir süre sonra üşeniyor. :D
Osmanlı'ya pek bakamadım ama Kırım'ın vassal olarak bağlanma eventi ile karşılaştım, güzel. Onun dışında Osmanlı'nın bayrağı oyunda pek güzel durmuyor :(
Ara
Cevapla
#4
Öncelikle önerileriniz için teşekkür ederim. 

Asıl zahmeti fikir bulmak ve hataları düzeltmek, onun dışında pek bir zahmeti olmadı bana. Birkaç saat sürdü herşeyi ile beraber.

Anadolu Komünü'ne bağlanıyor aslında denediğimde savaşla da isyanla da bağlanıyordu. Ama tekrar bir kontrol edeyim, sıkıntı olabilir.

Fikirlerin kötü başlaması konusunda haklısınız, o konuya pek kafa yormadım, gelecek seferde düzelteceğim.

Türkiye'yi Osmanlı yerine geçecek devlet olarak düşündüm. Osmanoğulları ailesi öldürüleceği için Osmanlı'nın da olmaması gerek. Ancak Türkiye kurulduğunda yönetim şeklinin oyuncuya bırakılması daha iyi olur. Türkiey'nin bayrağı konusunda olabilecek en bayrak şahsımca oydu. Zaten bayraklar biraz da sembolik. Mesela Anadolu Komünü'nün bayrağı hiç olmaması gerek yarı anarşik bir düzen olduğu için. Ama sembolik olarak onu kullandım. Daha çok şeyler eklemek isterim ancak çok zamanım yok, zaman olsa bile fikir gelmiyor bir süre sonra. Tabi yardım edecek birisi olursa daha iyi olur.
Ara
Cevapla
#5
Gerçekten müthiş bir mod olmuş eline sağlık :ok: Her ne kadar Şeyh Bedrettin'in komün gibi anılmasını hoş karşılamasam da gayet güzel bir fikir tebrik ederim :tada:
Ara
Cevapla
#6
Teşekkürler. Mod aslında tam Şeyh Bedrettin'in kendisi ile alakalı da değil. Düşünceleri evriltilip kömünal bir düzene sokulsa ne olurdu onun konusu. Zaten kendisi hakkında çok fazla da bilgiye sahip değilim.
[+] 1 üye Ecdad Computer nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#7
Modu denedim.Gerçekten güzel olmuş.
Screenshot_1.png?ex=661394d9&is=66011fd9...4125dc856&
Ara
Cevapla
#8
Güzel bir mod olmuş. Bilmeyenler için biraz anlatmak istiyorum.
Simavna Kadısı oğlu Şeyh Bedrettin, gerek İslam ilimleri gerekse diğer ilimlerde çok başarılı bir kişiydi. Mutasavvıf idi. Bir çok coğrafyayı gezmiş, önemli kişilerden ders almıştır. Hareketinin ve düşüncelerinin dini, felsefi ve siyasi boyutu vardı. O yüzden diğer köylü isyanlarından (Celali veya Almanya'da çıkan köylü isyanları) farklıdır. 1406'da Anadolu'dan Edirne'ye yolculuk ettiği sıralarda hem taht kavgasına düşmüş kardeşlerin savaşlarından hem de Timur istilasından dolayı halkın düştüğü kötü durumdan çok etkilenmiştir. Taht kavgası veren kardeşlerden Musa Çelebi'nin tarafını tutmuş ve Musa Çelebi'nin kazanmasıyla dönemin en yüksek dini mertebesi kazasker olmuştur. -16.YY'dan sonra yetkilerini Şeyhülislam'a devreden makam-

Sonrasında Mehmet Çelebi'nin dış ülkelerden aldığı destekle Musa Çelebi'yi yenmesiyle İznik'e sürgün edilmiştir. Kadınlar müstesna olmak üzere, yiyecek, giyecek, hayvanlar ve toprak gibi şeylerin hepsinin toplumun ortak malı olduğunu, dinler ve halklar arasında kardeşliğin savunulduğu eşitlikçi bir toplumsal düzeni savunmuştur.
Bu düşünceleri uygulamaya çalışan ise Börklüce Mustafa'dır. -Marx'ın düşüncelerini Lenin'in uygulamaya çalışması gibi- Bu düzen 3 yıl gibi bir sürede Anadolu'da yaşam sürmüş ve isyan dalga dalga yayılmaya başlamıştır. Toplanan büyük bir ordu ile Börklüce Mustafa'nın kuvvetlerine saldırılmış ve isyan bastırılmıştır. Börklüce çarmıha gerilmiş ve sonrasında ise Şeyh Bedrettin 1420'de Serez çarşısında idam edilmiştir. Kendisinin gerek yurt içi gerekse yurt dışında (mesela Yunanistan Başbakanı Çipras Şeyh Bedrettin hayranı olduğunu söylemiştir) tanınması Nazım Hikmet'in destanı ile olmuştur. En bilinen kısmını paylaşayım.

"... Egemen sınıfın düşünceleri, bütün çağlarda, egemen düşüncelerdir, başka bir deyişle, toplumun egemen maddi gücü olan sınıf, aynı zamanda egemen zihinsel güçtür.."
[+] 1 üye strateggy nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.