Oyunda İslam'ın yansıtılması hakkında
#1
Biliyorsunuz ki Eu4'te Legalism ve Mistisizm var. Düşük piety (dindarlık) alınca Mistisizm (Tasavvufculuk) yüksek piety alınca Legalism'e kayıyorsun.

1-Legalist İslam diye bir şey var mı? İlahiyat mezunu tanıdığıma sordum,bilmediğini söyledi. İnternete Legalism,Legalist İslam,Yasacı İslam,Kanuncu İslam dedim İslam hakkında hiç bir şey çıkmadı? Sadece bir tür çin felsefesi çıktı. Galiba Legalist İslam diye bir şey yok?

2-Niye "Düşük Piety"=Mistisizm? Tasavvufcu olunca sapkın mı oluyorsun?

Benim şahsi düşüncem Paradox Tasavvufculara sapkın demek istemedi. Eski oyuncular bilirler,eskiden Legalism,Mistisizm mekaniği yerine dindarlık,dinsizlik mekaniği vardı. Sonra adamların aklına Legalism Mistisizm mekaniği geldi. Ve uyguladılar. Ama Legalism ve Mistisizm mekaniğini baştan yaratmak yerine eski Dinsizlik,Dindarlık mekaniğe uydurdular. Bu yüzden bu mantık hatası çıktı.

Ayrıca şunları da unutmamak gerek:
100 Piety alırsan teknolojide daha hızlı ilerliyorsun,
Bazı müslüman devletlerde diğer dinlere tolerans fikri var,
Je freier Maerkte sind, desto freier sind die Menschen
[+] 1 üye Defterdar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Çok da düşünülerek yapılmış bir şey olduğunu sanmıyorum. Yapmak için yapılmış gibi duruyor.
Sic Parvis Magna
[+] 2 üye altnkurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
Ben Şahsen PARAdox'un Eu4 deki din mekaniğini fazla araştırıp o yıllar arası dinler deki olaylar veya farklılıkları kastediyorum yaptığını düşünmüyorum aa mekanik koyalım gitsin olduğu belli.
Hail the Omnissiah! He is the God in the Machine, the Source of All Knowledge
Ara
Cevapla
#4
Aslında her ikisi de Tanrıbilim felsefesi. Yalnızca Çin felsefesi değil. Legalism Theology ya da Mysticism Theology diye aratınca ikisine dair bilgiler edinilebilir. Biri dinden uzaklaşmak diğeri dine yaklaşmak değil. İki teori de dine farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Ben kötü bir mekanik olduğunu düşünmüyorum. Diğer dinlerdeki mekaniklerden biraz daha zayıf buluyorum sadece.
Ara
Cevapla
#5
Güzel konu. Legalist İslam adıyla bir şey yok ama heterodoksi vs ortodoksi tartışması ve çatışması hep vardır. Osmanlı edebiyatında sizin de duymuş olabileceğiniz zahid ve rind çatışması şeklinde cisimlenir.
Bir akım inancı kitaba, kurallara uygun ve sadık şekilde yaşarken (ortodoksi, zahid, legalist) diğer akım daha mistik, derinlerdeki anlama ulaşma ve kendince ritüeller ve fikirlerle zaman zaman sapkınlık yaftasına da maruz kalacak şekilde din yorumlaması yaparlar (heterodoksi, mistik, rind)
Paradoks, bence çok isabetli şekilde İslam'daki bu çatışmayı ki aynı çatışmalar Hristiyan dünyasında da vardır oyununa aktarmış. Aksi durumda dinsizlik-dindarlık skalası yaptığında tarihi gerçeklerden uzaklaşır, çünkü tarih 1500 ne dinsizliği kamon.
[+] 6 üye perverende nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#6
İsimlerden ziyade İslam'ın toplumlardaki etkisi oyuna yansıtılmış diye düşünüyorum. Mysticism ile din değiştiren toplumların genellikle eski geleneklerini yeni dinlerine taşıyarak yarattıkları sentezi, legalism ile de tavizsiz İslam'ı temsil ediyorlar. Yani isimleri fıkıh veya tasavvuf olarak düşünebiliriz sanırım. Hatta bildiğiniz gibi "Spread of extreme practices in xxx" gibi bir event tetikleniyor ara ara Müslüman ülkelerde. Eventa konu olan din dışı aktiviteler kabul edilirse mysticism yükseliyor, önlenirse legalism. Müslüman ülkelerdeki tolerans bonusları da göz önüne alınınca bence yerinde bir mekanik. Yine de toplumun dini eğilimini oyuncu yönetiyor. Özetle İslam'ı iyi veya kötü yansıtma gayelerinin olmadığını ve tarihselliği koruduklarını düşünüyorum.
Ara
Cevapla
#7
Oyunda bir müslüman devletle oynuyorsanız bu devlet sünni ise legalizme kaymış sekilde, şii ise mistiksizme meyilli başlıyorsunuz. Bana soracak olursanız oyundaki en berbat dinlerden biri. dindarlık barı aşırı oynak bar 100 de iken hükümdar ölüp birde ters bir event geldiğinde hop birden mistiksizimdesiniz. Bonuslar istenilen düzeyde hiçbir zaman kullanılamıyor. Kendi dininden olanlara saldırarak misyoner gücü kasıyorsun. Bu durum bana hiç mantıklı gelmiyor. Bana göre kafir devletlere savaş açtığında prestif ve dini siyası bir etki kazanırsın islam aleminde. Normalde CoC dlc gelmeden önce bu din mekanikleri tam tersi idi. Hristiyanlara saldırdıkça moral ve misyoner gücü alıyorduk. Simdi tam tersi oldu. Hoca tutuyoruz 20 yıllığına onda bile karsı dinden eleman tutmak için elli türlü iş çıkarıyor. bu dinin misyoner gücü hiçbir zaman iyi olmuyor. din değiştirmek imkansız. din ideası alsanız bile bazı durumda din değiştiremiyor. Yani nereden tutarsan tut elinde kalıyor.
Medeni Hayattan Bahseden Züppelere,
Barıştan Bahseden Kansızlara,
Maziyi İnkar Eden Namussuzlara İnanma..!
Millet, Kan Demektir.
Damarındaki Asil Kanda Türklük Varsa,
Zaten Savaşçılığı Duyacak Ve İsteyeceksin....
Ara
Cevapla
#8
Legalizm'i Ulema'ya güç vermek olarak görebilirsiniz. Devlet yararına fetva çıkaran ve vergi toplayan İslam alimleri Legalist, bir yanda da ülkenin ordusuna savaşma şevki veren, tasavvuf alimleri var. Bu iki safı, oyunun en büyük müslüman devleti Osmanlı'ya uyarladığımızda realistik bir sonuç veriyor. Şeriate uygun kararlar veren taraf legalizm, çoğunluğu Yeniçeriler yani Alevi-Bektaşilerden oluşan Osmanlı ordusuna coşku veren de Mistisizm.
Ara
Cevapla
#9
Mekaniklerin doğru veya yanlış yansıtılmasından ziyade bozuk olması sıkıntılı halde. Örneğin yukarıda yazıldığı gibi sünni devletlerde mistik olmak cidden zor. Ne yaparsanız yapın ibre legalizme doğru kayıyor. Sürekli savaş açtığınız bir oyunda savaşın dini mekaniğe etki etmesi mekaniğin aşırı oynak olmasını sağlıyor. Öyle olunca oyun tabiriyle farm yapmak için mekaniği kullanmaktan başka birşey yaptığınız yok. Hop 75 legalism oldu gireyim paramı alayım olayı can sıkıyor bir yerden sonra.
[+] 1 üye Aeschyli nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#10
(23-01-2020, 00:44)Tacitus : Legalizm'i Ulema'ya güç vermek olarak görebilirsiniz. Devlet yararına fetva çıkaran ve vergi toplayan İslam alimleri Legalist, bir yanda da ülkenin ordusuna savaşma şevki veren, tasavvuf alimleri var. Bu iki safı, oyunun en büyük müslüman devleti Osmanlı'ya uyarladığımızda realistik bir sonuç veriyor. Şeriate uygun kararlar veren taraf legalizm, çoğunluğu Yeniçeriler yani Alevi-Bektaşilerden oluşan Osmanlı ordusuna coşku veren de Mistisizm.

Bence Mistisizmi direk olarak Yeniçeriler ya da Alevi-Bektaşilik olarak düşünmek hata olur. Ben mistisizmi daha çok devlet yönetimine bağlı olmayan, özerk ya da direk bağımsız olan tarikatlar, şeyhler vb. hepsini kapsayan genel bir kavram olarak düşünüyorum.  Ahilik, Bektaşilik ya da Anadolu'da özellikle Orta Çağ sonlarında güçlü bir hakimiyeti bulunan tasavvufi tekke-zaviyeler hepsi mistisizme dahil bence. Ancak dediklerinde haklısın, ben de senin gibi düşünüyorum bu mekaniğin çalışmasını.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.