Rehber: GWENT Başlangıç Rehberi
#1
Bu rehberde oyunun temellerini;arayüz,deste oluşturma ve oyun mekaniklerinden bahsedeceğim.
Öncelikle arayüzü inceleyelim:

1-Buradan rastgele rakiplerle eşlebileceğiniz ''classic'' botlarla antrenman yapabileceğiniz ''training'' ve o anki sezonda olan özel oyun modlarına erişebilirsiniz.
2-Bu öbür oyun modlarından farklı bir oyun modudur. Burada size rastgele verilen kartlar arasından seçim yaparak deste oluşturup oyuna giriyorsunuz. 3 yenilgi yada 9 zaferde bitiyor ve bittiğinde ne kadar ilerlemişseniz ona göre ödül alıyorsunuz.
3-Burası journey kısmı, buradan oyun içinde kazanarak topladığınız taçlar ve yaptığınız bir takım görevlerle ilerleme elde eder, ettiğiniz ilerlemeler ile ödüller kazanırsınız.
4-Buradan destenizi düzenleyebilir, yeni deste oluşturabilir, eksik kartlarınızı ''scraps''lar aracılığıyla oluşturabilir, kartlarınızı ''meteorite powder'' ile animasyonlu hale getirebilirsiniz.
5-Bu kısımda ''Rewards Point'' lerinizin sayısı gözükür. Bu puanlar ile rewards booktan ödüller alabilirsiniz.(bkz.16) Rewards pointler level atlayarak ve journeyde ilerleme kaydederek elde edilebilir.
6-Bu kısımda ''Ore'' larınız gözükür, ore'lar oyunda kutu almak için kullanılan para birimidir. Her kutuyu 100 ore vererek alırsınız.(bkz.9) Ore görev tamamlayarak, reward booktan yada oyunlarda karşı taraftan ''gg'' (Oyun bittiğinde karşı tarafın iyi oynadığını düşünüyorsanız gg yani ''good game'' verebiliyorsunuz bu da karşı tarafa ore kazandırıyor.) alarak kazanılabilir.
7-Bu kısımda ''Scraps''leriniz gözükür, scrapsler sizde olmayan kartları oluşturmak için kullanılan para birimidir. Scrapsler görevlerden, rewards booktan yada fazlalık kartlarınızı ayrıştırarak elde edilebilir.
8-Bu kısımda ''Meteorite Powder''larınız gözükür. Meteorite powderler animasyonlu kart oluşturmak yada normal kartlarınızı animasyonluya çevirmek için kullanılan para birimidir. Meteorite powder görevlerden, reward booktan yada animasyonlu kartlarınızı ayrıştırarak elde edilebilir.
9-Bu kısımda sahip olduğunuz kutular gözükür. Kutular rewards books,market gibi çeşitli yollardan elde edilebilir. Çeşitli faction ve expansionlardan kutu alınabilmekle beraber premium hariç hepsi ore ile alınır. Bir kutunun içinden 5 kart çıkar.
10-Marketten kutular (kegs) yada gerçek para vererek scraps, meteorite powder gibi şeyler alabilirsiniz.
11-Burası profil kısmıdır, oyuncu isminiz ve aşağısında ünvanınız, yanında ise sırasıyla seviyeniz, liginiz ve journey ilerlemeniz gözükür. Tıklamanız halinde profil ile ilgili detaylarınızı görebilirsiniz.
12-Burada journey ilerlemenizde bonus kazanmak için yapabileceğiniz görevler gözükür.
13-Burada normal görevler gözükür, tamamladıkça zamanla yenilenir.
14-Burada arkadaş ekleyebilir, arkadaşlarınızı görebilir ve onlarla oyun oynayabilirsiniz.
15-Lider tablosu; buradan dünyadaki ve çeşitli bölgelerde ki derece yapan kişileri görebilir, kendi mmo'nuzu ve sıralamanızı bulabilirsiniz.
16-Reward book burada bulunur, içerisinde çeşitli faction ve expansionlardan reward points harcayarak lider skini, ore, scraps, meteroite powder gibi pek çok ödül alabilirsiniz.

Arayüzden sonra öncelikle oyunda kart mekaniğinin nasıl işlediğinden bahsederek sonrasında deste oluşturma ekranını inceleyelim:

Gwent'te başka oyunlarda ki gibi bir mana sistemi mevcut değil; her tur gücü fark etmeksizin 1 kart atabiliyorsunuz. Gwent'te destenizi oluşturken mana gibi düşünebileceğiniz ''provision cost'' sistemi var. Her kartın belirli bir prevision costu var ve destenizi belirli bir provision costtan daha pahalıya oluşturamıyorsunuz. Destenizde en az 25 kart bulunmalı ve bu 25 kartın en az 13'ü ''unit''(birim) kartı olmak zorunda. Provision cost sisteminden sonra artık deste oluşturma ekranına gelebiliriz:
Burası genel kartların gözüktüğü kısım bu kısımda tüm factionlardan kartları görebilir ve oluşturabilirsiniz.
1-Bu kısmın hemen üstünden kartların özelliklerine veya isimlerine göre aratabilir veya bu kısımdan hangi provision costdan kart arıyorsanız provision cost seçerek bulabilirsiniz.
2-Bu kısımdan var olan destelerinize ulaşabilir yada sıfırdan yeni bir deste oluşturabilirsiniz. Yeni deste oluştururken öncelikle bir faction seçmeli ve bu factiondan deste oluşturmalısınız. Bir destede sadece seçtiğiniz factiondan ve her destede kullanılabilen nötral kartlar bulunabilir.
3-Bu kısımda eğer herhangi bir filtre kullanmıyorsanız tüm kartlar, kullanıyorsanız seçtiğiniz özelliklerdeki kartlar bulunur.
4-Bu kısımda filtreler bulunur. Çeşitli kriterlerle kartlar arayabilirsiniz.


Görsel

Bu sekmeden bir kart seçerseniz karşınıza kartla ilgili böyle bir ekran gelir.
1-Kartın gücünü gösterir.Gwent'te kartların saldırı yada savunma değerleri yoktur. Kartlar yetenekler haricinde birbirine saldıramazlar. Zaten ilerki bölümlerde anlatacağım üzere oyunu kazanmak için güç biriktirmeniz gerekiyor.
2-Kartın provision costu burada gözükür.
3-Elinizde bu kartdan 1'den fazla varsa burada gözükür.Aynı kartdan en fazla 2 taneye sahip olabilirsiniz.(altın kartlar için sınır 1'dir.)
4-Kartın gücü yine buradan görülebilir. Eğer birim harici kartlar seçilirse burada güç yerine kartın türünü simgeleyen sembol olur. Bu kısımda kartın ismi ve sınıfı (Örneğin bu kart hem Specter hem Cursed hem Soldier.) gözükür. Aynı zamanda buradaki renkten kartın hangi factiona ait olduğunu anlayabilirsiniz.
5-Kartın sahip olduğu yetenekler ve aşağısında kartla ilgili anlatım burada yer alır.Örneğin bu kart herhangi bir seçilen birime 1 vuracak ve karşıdaki kartı öldürürse kendisinden bir tane daha oluşturacaktır.
6-Kartın sahip olduğu yetenekle ilgili terimler burada açıklanır.
7-Bu kısımdan seçtiğiniz kartı scraps aracılığıyla oluşturabilir yada gereksiz kartlarınızı scraps kazanmak için ayrıştırabilirsiniz. (Fotoğrafta animasyonlu kart olduğu için meteorite powder istiyor yoksa sadece scraps yeterli.)

Şimdi arayüzün ve deste oluşturma ekranının temellerini incelediğimize göre kısaca reward booktan bahsederek artık oyunun nasıl oynandığını anlatmaya geçebilirim.


Reward bookta ödül ağaçları factionlara oradanda karakterlere bölünmüş haldedir.Reward bookta ilgili faction ve karakterlerle ilgili hikaye parçaları,ore,meteorite powder,scraps ve kutular bulunur.

1-Faction ağacı; etrafındaki karakter ağaçlarına geçmenden önce belirli bir ilerleme kaydetmeniz gereken ağaçtır.
2-Karakter ağacı; Faction ağacında belirli yerlere geldiğinizde açılan ağaçtır,karakter skini içerir.
3-Sezon ağacı;içinde olduğunuz sezona dair ödül ağacıdır.Öbür ağaçlardan farklı olarak genelde sizden bir takım görevler ister,sezona özel çerçeve vs. alabilirsiniz.
4-Geçmiş sezonların ağaçlarına erişebileceğiniz kısımdır.


Artık oyun anlatımına geçebiliriz. Oyuna ilk girdiğinizde önünüze elinizdeki kartların olduğu bir ekran gelir. Bu ekranda bu tur elinize gelecek kartları görürsünüz ve eğer ilk başlayacak sizseniz 3 değilseniz 2 tane ''redraw'' hakkınız olur. Redraw elinizde ki kartlardan istemediğiniz varsa onu desteden rastgele bir kartla değiştirmenizi sağlar. Redraw bittiği zaman artık 1.raundumuz başlar ve karşınıza şöyle bir ekran gelir:


1-Elinizde olan kartlar burada gözükür.
2-Deste; Elinize henüz gelmeyen kartlarınız burada bulunur.Sağ tıklayarak kalan kartlarınıza bakabilirsiniz.
3-Mezarlık(Graveyard); ölen kartlarınız burada görünür,sağ tıklayarak detaylı bakabilirsiniz.
4-Karakteriniz ve seçtiğiniz yetenek buradan gözükür karakter yeteneğinizi kullanmak için buraya tıklamalısınız.
5-Gwent'te kart oynayabileceğiniz alan 2'ye ayrılır.Bu alanların her birine row(sıra) denir. Bu kısım melee rowdur. Melee kısmına oynanması söylenen kartların etkilerini kullanabilmek için bu kısma oynamalısınız.
6-Bu alan ranged rowdur. Ranged kısmına oynanması gereken kartların etkilerini kullanabilmek için bu kısma oynamalısınız.
7-Bu alanda sizin ve rakibinizin toplam güçleri ve tur bitirme butonu bulunur.Gwent'te 2 kişi pas geçene kadar yada tarafların kartları bitene kadar oyun sürer.Pas geçmek için o tur hiçbir şey yapmamanız gerekmektedir. 2 tarafda pas geçtiğinde toplam gücü yüksek olan roundu kazanmış sayılır.
 
Gwent'te oyuncuların kazanmak için 2 raundu kazanması gerekir. Berabere biten raundlarda 2 tarafda kazanmış sayılır. Her raund bittiğinde oyunculara 3'er kart ve 2'şer redraw hakkı verilir. Eğer rakibin kart hakkı dolduysa kart hakları redrawa dönüşür.

Yeni başlayanlar için tüyolar:

1-Genelde 1.raunda ilk başlayan avantajlıdır ve muhtemelen kazanacaktır. Eğer ilk raund kötü gidiyorsa karşınızda ki rakibin kart sayısı sizden az olacağı için (ilk o başladığı için aynı anda pas geçerseniz 2.raunda kart üstünlüğüyle girersiniz.) pas geçin. Dikkat etmeniz gereken rakibin 7'den fazla kartı varken pas geçerseniz işe yaramayacaktır.

2-Destenizi kombolar üzerine kurun, ayrık kartlar gwentde güçsüz kalır.

3-Destede fazla kart istisnalar haricinde zayıflık getirir. mümkün olduğunca 25 kartın üstüne çıkmamaya çalışın.
[+] 4 üye Littleİskender nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.